NatWest-aktierna ökar när vinsten överträffar förväntningarna

Banken tillkännagav också en affär med Metro Bank, höjde sin prognos och ökade sin utdelning

Alliance News 2024-08-01 | 11:26
Facebook Twitter LinkedIn

natwest logo on building

NatWest (NWG) förkunnade på fredagen en positiv utveckling för hela verksamheten när man höjde sina årliga utsikter och tillkännagav ett avtal om att köpa en bolåneportfölj från Metro Bank (MTRO).

Som svar på detta steg aktierna i NatWest med 7,5% till 363,45 pence i London på fredagen. Det var den bäst presterande aktien i FTSE 100, som ökade med 0.9%.

Metro Bank-aktierna klättrade under tiden 5.8% till 40.05p.

High street-långivaren rapporterade totala intäkter på 7.13 miljarder pund för första halvåret 2024, en minskning med 7.7% på årsbasis från 7.73 miljarder pund. Räntenettot sjönk med 5,6% till 5,41 miljarder pund från 5,73 miljarder pund. Vinsten före skatt minskade med 16% till 3,03 miljarder pund från 3,59 miljarder pund.

Under andra kvartalet minskade de totala intäkterna med 5,0% på årsbasis till 3,66 miljarder pund, men överträffade bolagets sammanställda konsensus på 3,41 miljarder pund. Vinsten före skatt, som minskade med 14% till 1,70 miljarder pund, överträffade konsensus på 1,26 miljarder pund.

Nedskrivningarna sjönk till 48 miljoner pund från 223 miljoner pund.

Räntenettomarginalen på 2.10% var 5 punkter högre än under första kvartalet, främst på grund av förbättrade insättningsmarginaler, säger företaget. Men det var en minskning från 2.23% från ett år tidigare.

CET1-kapitalrelationen förändrades lite till 13.6% i slutet av andra kvartalet jämfört med 13.5% under de föregående tre månaderna.

NatWest höjde sin delårsutdelning med 9,1% till 6,0 pence per aktie från 5,5p.

Verkställande direktören Paul Thwaite pekade på tillväxt över hela verksamheten.

”Vi har lockat över 200.000 nya kunder och vårt förvärv från Sainsbury's Bank förväntas lägga till cirka en miljon kundkonton när det är klart”, noterade han.

Han hyllade ”positivt momentum och framsteg under första halvåret” och sa att kunderna ”börjar känna sig mer självsäkra, med ökad aktivitet och fortsatt stark tillgångskvalitet”.

Framöver förväntar sig NatWest nu att uppnå en avkastning på materiellt kapital över 14%, dess utsikter höjs från ”cirka 12%”.

Intäkter exklusive anmärkningsvärda poster ska vara cirka 14,0 miljarder pund, före den tidigare prognosen i intervallet 13,0 miljarder pund till 13,5 miljarder pund.

Thwaite sade att han var ”nöjd” med den fortsatta minskningen av statens andel, som nästan har halverats i år.

Efter marknadens stängning på torsdagen rapporterade Bloomberg att finansminister Rachel Reeves lutar åt att avyttra en betydande del av statens andel på 5,6 miljarder pund i NatWest till institutionella aktieägare snarare än att fortsätta med sin företrädares planer på att erbjuda den till den brittiska allmänheten, med hänvisning till personer som är bekanta med ärendet.

Försäljningen till institutionella aktieägare skulle komma vid sidan av regeringens befintliga gradvisa avveckling av sitt aktieinnehav genom en serie försäljningar på den öppna marknaden, sade personerna.

Tidigare denna månad sjönk regeringens andel i långivaren under 20% för första gången sedan 2008.

NatWest sade att affären med Metro Bank kommer att innebära att de förvärvar en portfölj på 2,5 miljarder pund av förstklassiga brittiska bolån, med ett viktat genomsnittligt nuvarande lån till värde på cirka 62%.

Metro sa att de hade kommit överens om att sälja bolåneboken till NatWest för 2,4 miljarder pund kontant.

CEO Thwaite sade att affären skulle innebära att NatWest välkomnar cirka 10.000 kunder till banken.

”Denna transaktion är ytterligare en möjlighet att påskynda tillväxten av vår bolånebok för privatpersoner inom vår befintliga riskaptit, med attraktiv avkastning. Den är i linje med våra strategiska prioriteringar och bygger vidare på vårt nyligen genomförda förvärv från Sainsbury's Bank. Vi är fokuserade på en smidig övergång och har en stark historik av framgångsrik integration med Metro Bank, efter vårt tidigare förvärv av bolån 2020.”

I juni kom NatWest överens om att köpa Sainsbury's Banks tillgångar och skulder inom retail banking från J Sainsbury (SBRY).

NatWest förväntar sig att förvärva cirka 2,5 miljarder pund i bruttokundtillgångar, varav 1,4 miljarder pund i osäkrade privatlån och 1,1 miljarder pund i kreditkortssaldon, tillsammans med cirka 2,6 miljarder pund i kundinlåning.

NatWest förväntar sig också att lägga till cirka en miljon kundkonton.

NatWest säger att effekten av transaktionen, baserat på dess CET1-kvot per den 30 juni, motsvarar en minskning med mindre än 10 punkter.

Metro Banks VD Daniel Frumkin sa: ”Försäljningen är i linje med Metro Banks strategi att ompositionera sin balansräkning för högre riskjusterad avkastning på lagstadgat kapital.

”Den ytterligare utlåningskapacitet som denna försäljning ger oss kommer att göra det möjligt för oss att fortsätta vårt skifte till högavkastande tillgångar i nischade och underbetjänade marknader och bli en valfri specialistlångivare.”

Transaktionen är resultat-, NIM- och kapitaltäckningshöjande och skapar ytterligare utlåningskapacitet för att göra det möjligt för Metro Bank att fortsätta sin tillgångsrotation mot högre avkastning på kommersiella lån, företagslån, lån till små och medelstora företag och specialiserade hypotekslån, tillade företaget i ett uttalande.

Av Jeremy Cutler, reporter på Alliance News

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Alliance News  tillhandahåller Morningstar kontinuerligt uppdaterade nyheter som påverkar börsbolagen.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar