Teslas Q2: Prisvärt fordon fortfarande på rätt spår för 2025-lansering

Investerare bör invänta en större tillbakagång innan de köper

Seth Goldstein 2024-07-30 | 10:42
Facebook Twitter LinkedIn

tesla superchargers

Teslas TSLA-resultat för andra kvartalet var i stort sett i linje med vår syn på årets kadens. Rörelseresultatet minskade med cirka 33% jämfört med föregående år, främst på grund av lägre genomsnittliga försäljningspriser för bilar, men ökade med 37% jämfört med första kvartalet, drivet av starka vinster inom energiproduktion och lagring samt lägre företagskostnader.

Med våra utsikter i stort sett oförändrade behåller vi vår uppskattning av verkligt värde på 200 USD per aktie. Vårt betyg Narrow Moat förblir också oförändrat.

Tesla-aktierna sjönk med 8% i efterhandeln. Vi tror att marknaden reagerar på att resultatet kommer in under FactSet-konsensusuppskattningar, liksom ledningens brist på detaljer för två viktiga tillväxtprojekt: det prisvärda fordonet och den fullständiga självkörningen. Till nuvarande priser ser vi Tesla-aktierna som något övervärderade, med aktien som handlas i 3-stjärnigt territorium men drygt 10% över vår uppskattning av verkligt värde.

Följaktligen anser vi att investerare bör vänta på en större tillbakadragning och att aktier handlas under vår uppskattning av verkligt värde och erbjuder en säkerhetsmarginal innan vi skulle rekommendera en startpunkt.

När det gäller det prisvärda fordonet avböjde ledningen att erbjuda fordonsspecifika detaljer och sa att Tesla skulle reservera dessa detaljer för produktutrullningsevenemang. Ledningen sa dock att fordonet förblir på rätt spår för att påbörja produktionen 2025. Enligt vår uppfattning är Tesla som upprätthåller tidslinjen för fordonsproduktion den viktigaste nyckelpunkten.

Eftersom detta fordon sannolikt kommer att vara en billigare version av Model 3/Y-plattformen tvivlar vi på att det kommer att finnas lika unik teknik jämfört med lanseringar av mer premiumprodukter som Cybertruck eller Roadster som bör lanseras under de kommande åren. Som ett resultat av detta fortsätter vi att se 2026 som året då Teslas leveranser återgår till tvåsiffrig tillväxt, drivet av det prisvärda fordonet.

Morningstar nyckeltal för Tesla (TSLA) aktier

• Fair Value Estimate: USD 200.00
• Morningstar Rating: ★★★
• Economic Moat: Smal
• Morningstar Uncertainty Rating: Väldigt Hög
• Analytiker: Seth Goldstein, CFA

För fullständig självkörning och robotaxis satte ledningen ett datum den 10 oktober för robotaxi-evenemanget. Ledningen sa också att utrullningen skulle vara för FSD övervakad, den nuvarande versionen av FSD för att bli FSD oövervakad, följt av en eventuell robotaxi-lansering där alla Tesla-förare kan välja att deras bilar ska gå med i robotaxi-flottan.

Även om tekniken är klar tror vi att Tesla kan komma att möta förseningar i godkännandet av robotaxi som tillsynsmyndighet, eller bara godkänna begränsade utrullningar, vilket leder till små ökade intäkter under de kommande åren. Oavsett, i takt med att FSD-mjukvaran fortsätter att förbättras, ser vi det som ett försäljningsargument för konsumenter att välja en Tesla framför andra fordon.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Tesla Inc241,96 USD6,50Rating

About Author

Seth Goldstein  Seth Goldstein, CFA, är aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar