Sju bra investeringsböcker att läsa

Från grunderna i privatekonomi och investeringar till hur marknaderna påverkar våra penningbeslut - de här böckerna berättar varför och visar hur

Morningstar 2024-07-29 | 11:57
Facebook Twitter LinkedIn

UK Book main

Att lära sig om ekonomi kan kännas skrämmande, komplicerat, utmanande och allt det där ovan.

Att ta det första steget mot finansiell läskunnighet är det svåraste. Och tyvärr är det inte säkert att internet är din vän här. Att bara söka på en investeringsterm kan leda till att du hamnar i en alfabetssoppa av komplexa finansiella termer eller, ännu värre, att du får läsa rubriker som denna.

Det finns ett annat, mindre skrämmande sätt att bryta sig in i de finansiella ämnena: plocka upp en bok. Och inte bara vilken bok som helst, utan en av de bästa investeringsböckerna för nybörjare. Oavsett om du börjar från grunden eller letar efter en nischläsning om ett investeringsämne finns det något för varje investerare i vår boklista.

Vilka böcker är bäst för att lära sig om investeringar?

Gång på gång är detta de bästa rekommendationerna från investeringsentusiaster och Morningstar-specialister.

The Little Book of Common Sense Investing: The Only Way to Guarantee Your Fair Share of Stock Market Returns, av John Bogle

Investeringsikonen John Bogle lämnade efter sig ett imponerande arv: Han revolutionerade fondbranschen och var en outtröttlig förespråkare för investerare. Men han var också pionjär inom indexfonder, som gjorde det möjligt för investerare att få en diversifierad exponering mot aktiemarknaden till en mycket låg kostnad, vilket hjälpte dem att behålla mer av sina surt förvärvade pengar i fickan.

Hans bok förklarar varför låga avgifter påverkar avkastningen avsevärt. Den tar också upp ämnen som mean-reversion och skattekostnader. Texten är lättillgänglig och kortare än många andra investeringsböcker, och den innehåller citat från många framstående finanspersoner som stöder Bogles påståenden.

The Bogleheads' Guide to Investing, av Taylor Larimore, Mel Lindauer, och Michael LeBoeuf

Vanguard-grundaren John Bogles råd upprepas i denna omfattande guide för investerare på alla erfarenhetsnivåer. Boken är uppdelad i 23 korta, lättsamma kapitel och innehåller praktiska råd och utforskar många aspekter av investeringar, från hur man väljer den finansiella livsstil som passar en själv till hur man balanserar sina känslor för att verkligen bemästra sina investeringar. Denna guide ger också externa resurser och annan information för läsare som vill dyka djupare in i något av de ämnen som de långvariga Bogleheads täcker.

Bogleheads är investeringsentusiaster som hedrar Bogle och hans råd och lever efter en filosofi som ”betonar” att börja tidigt, leva under sina tillgångar, regelbundet spara, bred diversifiering, enkelhet och att hålla sig till sin investeringsplan oavsett marknadsförhållanden. Medlemmarna diskuterar aktivt finansiella nyheter och teorier i ett forum.

Morningstar's 30-Minute Money Solutions: A Step-by-Step Guide to Managing Your Finances, av Christine Benz

Även om du förstår grunderna för investeringar kan du ha svårt att införliva dem i din privatekonomi. Att genomföra dem i hanterbara steg kan visa sig vara ännu mer utmanande.


Det är skönheten i den här boken. Christine Benz, Morningstars chef för personlig ekonomi, bryter ner ekonomisk planering i bitstora bitar som alla kan hantera. Du börjar med grunderna som att bedöma din nettovärde och skapa ett organisationssystem, och du erövrar gradvis mer avancerade ämnen inklusive pensionsinvesteringar, college-sparande och fastighetsplanering.

I Will Teach You to Be Rich, av Ramit Sethi

Ramit Sethi, finansiell rådgivare och författare till New York Times bästsäljare, beskriver ett sexveckorsprogram för 20-35-åringar för att lära sig de fyra pelarna i privatekonomi: bank, spara, budgetera och investera. Sethi delar sina strategier för att eliminera studielån och skulder; hitta en balans mellan att spara och spendera varje månad; och förbereda sig för att köpa ett hus eller en bil.

I den senaste upplagan inkluderar han berättelser från läsare och insikter om psykologi. Sethi strävar efter att visa investerare hur de kan göra investeringar som växer med dem och deras mål, och hur de kan spendera sina pengar på de saker de vill ha utan skuldkänslor.

The Intelligent Investor: The Definitive Book on Value Investing, av Benjamin Graham

Benjamin Graham är känd som värdeinvesteringens fader. Han undervisade Warren Buffett, en modern investeringsikon. Hans bok ger ett ramverk för att utvärdera ett företags värde baserat på finansiellt värde, inte kortsiktiga handelstekniker. I sin bok definierade Graham många viktiga investeringsbegrepp som till exempel ”säkerhetsmarginal”, som är en viktig faktor för Morningstar Rating för aktier.

Den reviderade utgåvan innehåller kommentarer från Wall Street Journals privatekonomiske kolumnist Jason Zweig som sätter texten i ett nytt sammanhang och moderniserar den. Med Zweigs kommentarer till varje kapitel är boken på över 500 sidor, vilket är mycket, men det är en grundlig introduktion till investeringar. Om du måste hoppa över några kapitel för att ta dig igenom boken, så dömer jag dig inte.

A Random Walk Down Wall Street: The Time-Tested Strategy for Successful Investing, av Burton Malkiel

Om Graham lär dig hur du ska värdera ett företag, förklarar Burton Malkiel varför det kanske inte hjälper dig. Princeton-ekonomen hävdar att marknader uppvisar effektivitet eftersom människor analyserar ett företags värde. (Effektivitet innebär att ett företags aktiekurs återspeglar dess nuvarande värde, och priset kommer att förändras när ny information förändrar dess värde). Malkiel rekommenderar att man tjänar marknadens avkastning istället för att slå den, vilket han på ett övertygande sätt argumenterar för är tillräckligt bra.

Boken publicerades första gången 1973, men uppdaterade upplagor har lagt till aktuella ämnen. Dessa inkluderar börshandlade fonder och investeringstekniker som smart beta (som Morningstar föredrar att kalla ”strategisk beta”, men jag avviker).

The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America, av Warren Buffett

Många anser att Warren Buffett är den bästa moderna investeraren. Han har blivit berömd som Berkshire Hathaways verkställande direktör, en position som han har haft i över 50 år. Berkshire Hathaway investerar i högkvalitativa företag med stark tillväxtpotential. Men Buffett köper bara sådana företag när de säljs med en attraktiv säkerhetsmarginal (hatttips till sin mentor Benjamin Graham). Detta gör Buffett till en extrem aktieplockare. Under hans styre har Berkshire Hathaways tillväxt vida överträffat S&P 500, ett bevis på framgången med hans tillvägagångssätt.

Varje år skriver Buffett ett årligt brev till aktieägarna i Berkshire Hathaway, och alla dessa brev publiceras på företagets webbplats, så att vem som helst kan läsa dem. Buffett skriver i en okomplicerad stil som är tillgänglig för investerare på alla nivåer, och han är ofta väldigt rolig att starta. The Essays of Warren Buffett väver samman dessa artiklar till en sekventiell, sammanhängande bok.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar