Det blir allt svårare att diversifiera sin portfölj

När aktier och obligationer rör sig parallellt måste investerarna tänka om när det gäller riskhantering.

Valerio Baselli 2024-07-29 | 11:55
Facebook Twitter LinkedIn

Diversificazione

Hur kan du bäst diversifiera din portfölj idag? Den subtila konsten att diversifiera blir allt svårare.

Den moderna portföljteorins fader, nobelpristagaren Harry Markowitz, som avled den 22 juni 2023, lärde oss att ju mer en finansiell portfölj består av värdepapper av olika slag, desto lägre är risknivån i allmänhet.

Faktum är att tillgångsfördelningen inte bara bör bedömas utifrån resultatet, utan också utifrån den balans som uppnås mellan risk och avkastning på lång sikt. Ett förhållande som till sin natur är osäkert och föränderligt, och som därför kontinuerligt måste eftersträvas genom ombalansering av investeringarna.

Lättare sagt än gjort. Med den data som finns tillgänglig blir det allt svårare att diversifiera sin kapitalallokering. År 2022 var t.ex. ett av de sämsta åren för den klassiska 60/40-portföljen, dvs. 60 procent aktier och 40 procent obligationer.

Men som Jason Kephart, multi-asset analytiker på Morningstar, förklarar i den här artikeln är den mer traditionella uppdelningen mellan aktier och obligationer fortfarande relevant och användbar. Det som spelar roll är korrelationerna mellan de olika tillgångsslagen och den tidshorisont vi använder.

Obligationer i dollar för att diversifiera

Efter att tillgångsslagen aktier och obligationer blivit mer korrelerade med varandra under 2023 än under tidigare år återkom en viss missmatchning under första halvåret 2024, särskilt i obligationsprodukter i US-dollar.

Generellt sett är tillgångsklasserna dock fortsatt starkt korrelerade. Det räcker med att säga att det under 2021 fanns så många som 28 fall av negativa korrelationskoefficienter, medan det under 2022 och 2023 bara fanns ett, och denna situation har upprepats under de senaste 12 månaderna. Kort sagt blir det allt svårare att diversifiera.

Av räntekategorierna är, som nämnts ovan, high yield-obligationsfonder i dollar och diversifierade obligationsfonder i dollar de två som erbjuder störst diversifiering. Den sistnämnda har t.ex. en ettårig korrelationskoefficient på 0,11 med euroinflationsobligationsfonder och 0,05 med aktieprodukter i eurozonen. Den förra har å andra sidan en korrelation på 0,28 med eurodenominerade företagsobligationsstrategier.

”Om vi mäter avkastningen i euro har korrelationen mellan dollardenominerade obligationsklasser minskat på grund av valutakursrörelser”, förklarar Nicolò Bragazza, Associate Portfolio Manager på Morningstar Investment Management (MIM). ”Växelkursen tillför dock ytterligare ett element i analysen som inte nödvändigtvis är representativt för de faktorer som avgör korrelationen mellan tillgångsklasser. Faktum är att om vi tittar på korrelationer i lokala valutor kan vi se att de är högre”.

Enligt Bragazza ”beror detta på att räntorna i de stora ekonomierna tenderar att röra sig i samma riktning, vilket förklarar de höga korrelationerna i obligationsräntorna. När räntorna rör sig på ett synkroniserat sätt tenderar även korrelationen mellan obligationsräntorna att öka”, förklarar han.

Latinamerika diversifierar mindre än tidigare

Generellt sett är det svårare att hitta tillgångsklasser som inte är korrelerade med varandra bland aktiefonderna. Även latinamerikanska aktier - historiskt sett bland de mest diversifierande - har ökat sin korrelation med andra kategorier något under de senaste tre åren, i synnerhet med europeiska aktier med stort börsvärde (från 0,41 till 0,80) och med aktier i Asien-Stillahavsområdet exklusive Japan (från 0,23 till 0,57).

Latinamerikanska aktier är starkt exponerade mot Brasilien”, förklarar Nicolò Bragazza på MIM. ”Under de senaste tre åren har korrelationen mellan brasilianska aktier i lokal valuta (real) och amerikanska obligationskategorier varit ganska låg, även om den har ökat under det senaste året.”

Den främsta drivkraften bakom denna dynamik har varit förväntningar om lägre räntor i både USA och Brasilien, där penningpolitiken har varit särskilt aktiv i inflationsbekämpningen, vilket har gynnat både brasilianska aktier och amerikanska obligationer. ”Omvänt, när de amerikanska räntorna har stigit, har brasilianska aktier lidit under det senaste året, vilket har resulterat i en högre korrelation”, avslutar förvaltaren.

Om man tittar på tabellerna, om än bara visuellt, kan man se att Morningstars kategorier, särskilt aktier, generellt har ökat sin korrelation med varandra under det senaste året (för att tolka detta kan man följa färgerna: ju mer rutan lutar mot grönt, desto högre korrelation; omvänt, ju mer rutan lutar mot rött, desto lägre koefficient).

Att beräkna korrelationskoefficienten för din portfölj är en ganska komplex uppgift. För att få en allmän uppfattning, som redan kan vara mycket användbar för att undvika överlappningar, har vi beräknat korrelationskoefficienterna för de 14 viktigaste Morningstar-kategorierna, för ett, tre och fem år, uppdaterade till den 30 juni 2024 (råvaror och alternativa strategier har uteslutits från analysen).

De analyserade kategorierna är följande (siffrorna motsvarar dem i tabellerna):

  1.  EUR Privata obligationerEUR Statsobligationer
  2. EUR High Yield-obligationer
  3. EUR Inflationsindexerade obligationer
  4. Obligationer USD Privatobligationer
  5. USD Högavkastande obligationer
  6. Obligationer USD Diversifierad
  7. Obligationer på tillväxtmarknader
  8. Europeiska Large Cap-aktier
  9. Large cap-aktier Eurozonen
  10. Japanska aktier på stora bolag
  11. Amerikanska storbolag
  12. Aktier i Asien-Stillahavsområdet exklusive Japan
  13. Latinamerika Aktier

 

Korrelationskoefficienten mäter hur resultatet för ett instrument påverkar resultatet för ett annat: den varierar mellan -1 och +1. En koefficient på 0 innebär att det inte finns någon korrelation mellan de två fonderna. En koefficient på 1 innebär att det finns en perfekt positiv korrelation, dvs. de två instrumenten rör sig tillsammans: om det ena ökar med 10% ökar det andra också med 10% och vice versa. Vid en perfekt negativ korrelation (lika med -1) är förhållandet naturligtvis det omvända: om den första ökar med 10 procent förlorar den andra 10 procent.

Analysen genomfördes med hjälp av Morningstar Direct-plattformen för finansproffs. Klicka här för att läsa mer om dess funktioner.

 

 

Morningstar, 2024 - Informationen i detta dokument är avsedd för utbildningsändamål och tillhandahålls ENDAST i informationssyfte. Den är inte avsedd att och ska inte tolkas som en inbjudan eller uppmuntran att köpa eller sälja något värdepapper som nämns häri. Alla kommentarer är författarens åsikt och bör inte betraktas som en personlig rekommendation. Informationen i detta dokument bör inte användas som enda källa för att fatta ett investeringsbeslut. Kontakta en finansiell rådgivare eller annan finansiell expertis innan du fattar något investeringsbeslut. 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar