AstraZenecas resultat: Stabila utsikter men tillväxten kan avta

Morningstars analytiker anser att Storbritanniens största bolag har en välpositionerad bred läkemedelsportfölj som ger förutsättningar för en stabil tillväxt

Damien Conover, CFA 2024-07-26 | 15:16
Facebook Twitter LinkedIn

astrazeneca logo and hand full of pharmaseuticals

Vad vi tyckte om AstraZenecas resultat för Q2

Vi håller fast vid våra estimat för verkligt värde för AstraZeneca på 78 USD (AZN) efter ett resultat för andra kvartalet som i stort sett var i linje med våra förväntningar. De högre rörelsekostnaderna under kvartalet tynger dock sannolikt aktien, eftersom marknaden potentiellt förväntade sig bättre rörelsemarginaler. Vi förväntar oss en marginalförbättring under de kommande tre åren då företaget drar nytta av flera nyligen genomförda produktlanseringar.

Under kvartalet ökade den totala försäljningen med 17% operationellt med brett stöd över företagets portfölj. Vi förväntar oss dock att tillväxten kommer att avta i takt med att trycket från generika ökar för andningsläkemedlet Symbicort och det kardiometaboliska läkemedlet Farxiga under de kommande 18 månaderna. Som företagets ledande läkemedel kommer den generiska motvinden för Farxiga sannolikt att driva den totala försäljningstillväxten mot mitten av ensiffriga tal i slutet av 2025.

På den positiva sidan fortsätter cancerdivisionen att uppvisa starka vinster (upp 19%). Nya indikationer och nyligen genomförda läkemedelslanseringar i gruppen bör fortsätta att driva stabila vinster. Vi är dock alltmer oroade över konkurrenshotet från Johnson & Johnsons kombination Rybrevant/Lazertinib mot Astras största cancerläkemedel Tagrisso inom lungcancer. Astra har dock en bred portfölj av cancerläkemedel som bör stödja den långsiktiga tillväxten och stärka bolagets breda moat.

Astra upprepade också sin långsiktiga guidning om en riskjusterad försäljning på 80 miljarder USD till 2030 (exklusive förvärv) och rörelsemarginaler för kärnverksamheten i mitten av 30-talet till 2026. Även om vi förväntar oss att företaget kommer att nå marginalmålen, är vi fortfarande skeptiska till försäljningsmålet 2030. Vi tror att Astra sannolikt är mer positivt inställda till sin pipeline än vad vi förväntar oss. I synnerhet har Astra många cancerläkemedel i mellanfasen som har en stark potential för lansering om data från sena stadier är framgångsrika. Om Astra kan uppnå den långsiktiga försäljningsprognosen finns det en betydande uppsida i vårt verkliga värde.

Morningstar nyckeltal för AstraZeneca

• Fair Value Estimat: USD 78.00
• Morningstar Rating: ★★★ 
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Damien Conover, CFA  Damien Conover, CFA, is an associate director for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar