Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Vad är värdet på Microsofts aktier: köp, sälj eller behåll?

Microsoft publicerar sitt senaste resultat den 30 juli. Vad säger Morningstars analytiker om bolaget?

Dan Romanoff 2024-07-25 | 11:13
Facebook Twitter LinkedIn

Microsoft UK Main

Offentliggörande av resultat: 30 juli, efter börsens stängning

Vad ska man hålla utkik efter i Microsofts Q2-resultat

Azure växte med 31% på årsbasis jämfört med en prognos på 28% under tredje kvartalet. Artificiell intelligens bidrog med 7 procentenheter till denna tillväxt. Både antalet och storleken på affärerna var starka. Ledningen uppgav att man inte kunde kapitalisera på vissa intäkter på grund av bristande AI-kapacitet. Som ett resultat kommer företaget att investera kraftigt framöver - vi uppskattar 15 till 20 miljarder dollar i investeringar, vilket ger en total för året upp till 50 miljarder dollar. Finansdirektör Amy Hood sa att detta också kommer att vara fallet nästa år.

Framsteg med integrationen av Activision Blizzard. Microsoft kommer enligt uppgift att höja priserna för Game Pass.

Kommersiella bokningar och tillväxt i återstående prestationsåtaganden.
Generella trender i efterfrågan. Microsoft rapporterar tidigt i cykeln och sätter tonen för hela mjukvaruindustrin. Förra kvartalets resultat var överlag solida, med starka stora order, bra bokningar och solid RPO-tillväxt.

Uppskattning av verkligt värde för Microsoft

Med sitt 3-stjärniga betyg anser vi att Microsoft-aktien är rättvist värderad i förhållande till vår långsiktiga uppskattning av verkligt värde på 435 USD per aktie, vilket motsvarar en multipel av företagsvärde/försäljning på 12 för räkenskapsåret 2024 och ett justerat pris/vinstförhållande på 37.

Vi modellerar en femårig genomsnittlig årlig tillväxttakt för försäljningen på cirka 13% inklusive förvärvet av Activision. Vi antar dock att makroekonomiska och valutarelaterade faktorer kommer att tynga försäljningen under den närmaste framtiden. Vi förväntar oss att omsättningstillväxten kommer att drivas av Azure, Office 365, Dynamics 365, LinkedIn och den ökande användningen av AI.

Enligt vår uppfattning kommer Azure att vara den viktigaste intäktsdrivaren under de kommande tio åren, eftersom hybridmiljöer (där Microsoft är ledande) driver molnanvändningen i stor skala. Vi tror att kombinationen av Azure, DBMS, Dynamics 365 och Office 365 kommer att driva en tillväxt över marknaden i takt med att Chief Information Officers fortsätter att konsolidera sina leverantörer. Vi förväntar oss att sektorn ”More Personal Computing” kommer att växa något över BNP under de kommande tio åren.

Mer om Microsofts uppskattning av verkligt värde

Viktiga nyckeltal från Morningstar för Microsoft

• Fair Value Värdering: $435.00
• Morningstar Rating: ★★★
• Morningstar Economic Moat Rating: Bred
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Dan Romanoff  är en aktieanalytiker på teknik-, media- och telekommunikationsteamet för Morningstar i Chicago.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar