Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

De bästa fonderna och ETF:erna för att investera i småbolag

Europeiska småbolag har utvecklats sämre än stora bolag, men detta kan komma att ändras. 

Valerio Baselli 2024-07-24 | 12:22
Facebook Twitter LinkedIn

small cap

De europeiska småbolagen har inte gjort investerarna särskilt nöjda på sistone. Den treåriga annualiserade utvecklingen för Morningstar Europe Small Cap Index index var -0,38%, jämfört med +6,41% för Morningstar Europe Large-Mid Cap Index under samma period (siffror i euro per den 15 juli 2024).

Om vi förlänger tidshorisonten till fem år förbättras situationen (i den meningen att vi går in i positivt territorium), men europeiska småbolagsaktier underpresterar fortfarande storbolagen med 2-3% på årsbasis: 5,56% jämfört med 8%, med samma jämförelseindex som tidigare.

Idag kan dock saker och ting förändras. ECB:s förestående räntesänkningar kan ge en skjuts åt småbolag, som i allmänhet återhämtar sig när centralbankerna börjar lätta på politiken.

De bästa fonderna och ETF:erna med exponering mot europeiska småbolag

Medan föregående tabell visar de 10 bästa fonderna sett till tillgångarna i kategorin Europe Small Cap Equity, listar vi nedan de fem bästa fonderna sett till tillgångarna i kategorin Europe Small Cap Equity. Morningstar Medalist Rating (alla värden är i euro per den 15 juli 2024).

T. Rowe Price European Smaller Companies Equity Fund A EUR

  • Medalist Rating : Guld
  • Utveckling i år : 7,32%.
  • Driftskostnader : 1,77%.

Denna strategi tenderar att ha fler tillväxtaktier än andra strategier i kategorin europeiska småbolag. När det gäller marknadsvärde ligger den dock i linje med sina konkurrenter. Portföljen har en övervikt mot kommunikationstjänster och hälsovård jämfört med genomsnittet i kategorin, med 9,1% respektive 4,4%. De sektorer som har lägst exponering i förhållande till jämförelseindex är teknik och cykliska konsumentvaror. Portföljen består av 95 aktier och är relativt koncentrerad.

SPDR® MSCI Europe Small Cap Value Weighted UCITS ETF (ZPRX)

  • Medalist Rating : Guld
  • Utvecling i år : 7,23%.
  • Driftskostnader : 0,30 %.

Denna ETF replikerar MSCI Europe Small Cap Value Weighted index, som, baserat på MSCI Europe Small Cap moderindex - som inkluderar småbolagsaktier från 15 europeiska länder - omviktar varje aktie i huvudindexet för att betona aktier med lägre värderingar. Indexvikterna fastställs på grundval av grundläggande redovisningsdata, såsom försäljning, bokfört värde, vinst och likviditet, snarare än marknadspriser.

WisdomTree Europe Small Cap Dividend UCITS ETF (DFEE)

  • Medalist Rating : Guld
  • Utveckling i år : 7,23%.
  • Driftskostnader : 0,30 %.

Denna strategi gynnar mindre företag vars värde är högre än genomsnittet för sina konkurrenter. När det gäller exponering mot ytterligare faktorer överviktar denna ETF företag som betalar de bästa utdelningarna i förhållande till sina konkurrenter, vilket framgår av portföljens höga exponering mot hög avkastning eller återköp av aktier.

Liontrust GF European Smaller Companies Fund A3 Acc EUR

  • Medalist Rating : Silver
  • Utveckling i år : 14,38%.
  • Driftskostnader : 0,92%.

Denna fond har generellt sett haft en Sharpe Ratio (ett mått på riskjusterat resultat) över kategoriindex under de senaste fem åren. Dessa utmärkta riskjusterade resultat har dock inte lett till ökad volatilitet för investerarna. Strategin har tagit en risk som liknar jämförelseindexets, mätt med standardavvikelse. Slutligen har förvaltaren lyckats generera positivt alfa: denna andelsklass har överträffat kategoriindexet under de senaste sju åren, med en årlig avkastning på 2,5%. Under samma sjuårsperiod har den dessutom överträffat genomsnittet för sina konkurrenter med 3,3% på årsbasis.

Mer känslig för konjunkturcykeln

”Småbolag är mer konjunkturkänsliga och har drabbats hårdare av recessionsoro”, förklarar Oscar Soppelsa, aktieportföljförvaltare på Quaestio SGR, i en intervju med Morningstar. Småbolag är också mer skuldsatta och påverkas mer av ränteuppgångar, vilket leder till högre finansieringskostnader. För närvarande lider de europeiska småbolagen av bristen på ekonomisk återhämtning, trots vissa försiktiga makroekonomiska tecken”, fortsätter förvaltaren.

Dessutom”, kommenterar Jean-Baptiste Sergeant, senior client portfolio manager European equities på Candriam, ”har Europa drabbats av utflöden på grund av kriget i Ukraina och energikrisen, vilket särskilt har påverkat de minst likvida tillgångarna, det vill säga småbolag.

En annan punkt att betona när det gäller att förstå småbolag, förutom finansieringsvillkor och räntor, är förmodligen den nationella ekonomiska miljön, eftersom småbolag tenderar att vara mer känsliga för den nationella ekonomiska aktiviteten.

Botten på vågen? Det beror på ECB

Enligt Oscar Soppelsa kan ”en starkare euro gynna bolag med mindre börsvärde, som är mer fokuserade på hemmamarknaden och mindre exponerade mot valutafluktuationer. Ökningen av fusioner och förvärv och uppköpsplaner kan också stödja deras värderingar”.

”Med tanke på de attraktiva värderingarna av småbolag och den mer gynnsamma räntemiljön” ser Jean-Baptiste Sergeant småbolag ’i en uppåtgående trend’, eftersom ”värderingarna av småbolag är attraktiva på historisk basis, särskilt med tanke på den höga nivån på de långa räntorna. En annan katalysator är det accelererande vinstmomentumet för småbolag i vissa sektorer, såsom cykliska konsumentbolag, tillverkningsindustrin, hälsovårdsutrustning och teknik”, förklarar Candriam-förvaltaren.

Många möjligheter, men akta dig för riskerna

”Trots vissa uppmuntrande tecken riskerar man att utsätta portföljen för betydande nedsida om man griper efter halmstrån, så man måste vara mycket disciplinerad och tålmodig när man försöker köpa på botten”, säger Oscar Soppelsa. ”Därför skulle vi inte utesluta att taktiskt öka denna allokering om gapet mellan ekonomiska fundamenta (t.ex. PMI-index) och utvecklingen för småbolag skulle öka.

Även om Candriams europeiska aktiestrategier överviktar småbolag med 10 procent i förhållande till jämförelseindex manar Jean-Baptiste Sergeant till försiktighet: ”Trots den förväntade förbättringen i dynamiken för småbolag kommer selektivitet att förbli det viktigaste i detta segment. Vi kommer att fortsätta att öka denna exponering under de kommande sex månaderna, samtidigt som vi förblir mycket selektiva och främst koncentrerar oss på defensiva sektorer som hälsovård och fastigheter”, säger han.

 

 

Morningstar, 2024 - Informationen i detta dokument är avsedd för utbildningsändamål och tillhandahålls ENDAST i informationssyfte. Den är inte avsedd att och ska inte tolkas som en inbjudan eller uppmuntran att köpa eller sälja något värdepapper som nämns häri. Alla kommentarer är författarens åsikt och bör inte betraktas som en personlig rekommendation. Informationen i detta dokument bör inte användas som enda källa för att fatta ett investeringsbeslut. Kontakta en finansiell rådgivare eller annan finansiell expertis innan du fattar något investeringsbeslut. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Liontrust GF EurpSmlrComs A3 Acc €16,68 EUR-0,51Rating
SPDR® MSCI Europe Sm Cap Val Wtd ETF EUR47,96 EUR-1,65Rating
T. Rowe Price Eurp Smlr Cm Eq A EUR56,63 EUR-0,31Rating
WisdomTree Europe SmallCap Div UCITS ETF18,57 EUR-1,93Rating

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar