Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

ECB:s räntebeslut: Vad vi kan förvänta oss den 18 juli

Efter den första räntesänkningen i juni, här är vad analytiker och ekonomer förväntar sig att Europeiska centralbanken ska göra på torsdag

Antje Schiffler 2024-07-15 | 16:17
Facebook Twitter LinkedIn

The ECB building in Frankfurt, Germany

Ingen räntesänkning väntas vid Europeiska Centralbankens möte på torsdag. Fokus ligger fortsatt på styrkommitténs möte i september för nästa policyåtgärd, efter att banken sänkte räntan med 0,25 procentenheter vid junimötet.

Analytiker räknar med att ytterligare två räntesänkningar om 0,25 procentenheter vardera är aktuella i år, i september och december. Finansmarknaderna prissätter för närvarande 0,4 procentenheter i totala räntesänkningar fram till årsskiftet, vilket lämnar viss osäkerhet om huruvida banken kommer att genomföra en andra sänkning i december.

"ECB har tydligt signalerat att man föredrar att fatta räntebeslut vid prognosmöten, det vill säga i september och december, och inte i juli, oktober eller januari", sade Konstantin Veit, executive vice president och portföljförvaltare på Pimco, till Morningstar per telefon den 11 juli.

"Inflationen är ännu inte där ECB vill att den ska vara, men jag tror att ECB anser att en ränta på inlåningsfaciliteten på över 3 procent fortfarande är klart restriktiv", tillägger han. Så även om banken skulle sänka räntan två gånger i år, skulle den fortfarande anse att räntan är tillräckligt restriktiv i den nuvarande inflationsmiljön.

I en nyligen genomförd Reuters-enkät bland 85 ekonomerr, som gjordes mellan den 4 och 11 juli, förutspådde alla att ECB kommer att hålla räntan oförändrad den 18 juli. Mer än 80% av de tillfrågade förväntade sig att ECB skulle sänka inlåningsräntan ytterligare två gånger i år, i september och december, vilket skulle ta ner den till 3,25%.

Vid sitt möte i juni sänkte banken räntan till:

  • Huvudsaklig refinansieringsränta: 4,25%, ned från 4,50%.
  • Räntan på utlåningsfaciliteten: 4,50%, ned från 4,75%.
  • Räntan på inlåningsfaciliteten: 3,75%, ned från 4,00%.

Detta var den första sänkningen av den huvudsakliga refinansieringsräntan och utlåningsfaciliteten på åtta år. Räntan på inlåningsfaciliteten sänktes senast 2019.

Konsumentpriserna i euroområdet ökade med 2,5% i juni jämfört med samma månad föregående år, ned från 2,6% i maj men högre än ekonomernas förväntningar om en ökning med 2,4%. Kärninflationen, som visar priserna exklusive energi- och livsmedelskostnader, uppgick till 2,9% jämfört med ett år tidigare. Detta är samma nivå som i maj men högre än de 2,7% som noterades i april.

Räntesänkningar väntas i steg om 0,25 procentenheter

Pimcos Veit tillägger att han förväntar sig att sänkningarna kommer att ske i konventionella steg om 0,25 procentenheter, med tanke på den stora osäkerheten kring euroområdets ekonomi och det kommande steget för den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

ECB kan sänka räntan oberoende av Fed, men det är viktigt att notera att inflationen är starkt korrelerad globalt. Om det visar sig att Fed inte kan sänka räntan eftersom inflationen är mer trögrörlig än väntat, är det osannolikt att ECB inte har något inflationsproblem, sade han.

Michael Field, strateg på Morningstar, tror också att ECB kommer att inta en försiktig hållning när det gäller att sänka räntorna. "Det sista ECB skulle vilja göra är att behöva höja räntan om inflationssiffrorna nästa månad ökar igen. Så botemedlet är att inte förhasta sig med besluten," sade han. "Efter att banken sänkte räntan så sent som i juni, skulle ytterligare en räntesänkning denna vecka vara för tidigt."

DWS:s Europaekonom Ulrike Kastens sade till Morningstar per telefon den 10 juni att hon inte förväntar sig att ECB kommer att annonsera några räntesänkningar vid nästa möte, och att hon inte förväntar sig några kommentarer om potentiella policyåtgärder i september. "Eftersom det inte finns några nya prognoser för tillväxt och inflation bör det inte ske några förändringar i kommunikationen: Ordförande Christine Lagarde kommer återigen att betona att rådet kommer att agera baserat på data och att beslut fattas från möte till möte," sade Kastens. DWS räknar också med sänkningar om 0,25 procentenheter vardera i september och december. "Måttlig lönedata under andra kvartalet 2024 bör möjliggöra en ytterligare räntesänkning i september," tillade Kastens.

Hur lågt kommer ECB att sänka räntorna?

Om analytikernas konsensus visar sig vara korrekt, skulle räntorna på den huvudsakliga refinansieringsräntan och inlåningsfaciliteten ligga på 3,75% respektive 3,25% i slutet av året. Men de förväntar sig inte att det ska vara slutet på räntesänkningscykeln. För närvarande räknar marknaden med en slutlig ränta på inlåningsfaciliteten på 2,5%, vilket innebär att ytterligare tre sänkningar om 0,25 procentenheter kan vara att vänta under 2025.

ECB har dock meddelat att man ser den neutrala, slutliga räntan som 2%.

"För närvarande prisar marknaden in en terminalränta på 2,5%, och frågan är om det är realistiskt eller inte," sade Veit på Pimco. "Jag tror att 2,5% är långt över de flesta uppskattningar för den neutrala räntan, som ECB ser på cirka 2%. Vi tolkar detta som att marknaden förväntar sig att inflationen kommer att vara mer ihållande än väntat, och därför prisar in en högre ränta."

Hur kommer räntesänkningar att påverka marknaderna?

Aktiemarknaderna tenderar att stiga vid förväntade räntesänkningar. På obligationsmarknaderna innebär sjunkande räntor lägre avkastning, vilket pressar upp obligationspriserna. Lägre räntor gör också befintliga obligationer, särskilt de som emitterats under en period med höga räntor, mer attraktiva för investerare.

Samtidigt kommer kontantsparräntorna på bankkonton sannolikt att sjunka, vilket är till nackdel för spararna. Låntagare kommer däremot att gynnas av lägre räntor, när konsumentskulder och bolån blir billigare.

I sin senaste Economic Bulletin konstaterade ECB att finansieringskostnaderna har planat ut på restriktiva nivåer. Genomsnittsräntorna på nya lån till företag och nya bolån var oförändrade i april jämfört med föregående månad, på 5,2% respektive 3,8%.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar