Vi undersöker för närvarande intermittenta problem som påverkar åtkomsten till vissa artiklar och sidor på vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter och arbetar för att lösa detta så snabbt som möjligt.

Valåret tvingar fondförvaltare att byta taktik

Med ett chockval i Frankrike, en jordskredsseger för Labour i Storbritannien och en presidentvalskampanj i USA framför oss står professionella investerare inför några svåra beslut

Christopher Johnson 2024-07-12 | 9:35
Facebook Twitter LinkedIn

Trump 2024 UK Main

2024 är ett riktigt valår. I 50 länder kommer cirka 1,5 miljarder människor att ha gått till valurnorna i slutet av året, mitt i en stor mängd politisk instabilitet och konflikter. I Europa har högerextrema krafter återvänt och i USA har den tidigare presidenten Donald Trump tagit ledningen i opinionsmätningarna.

Medan väljarna måste göra enstaka val vid valurnorna måste fondförvaltarna göra svåra beslut om tillgångsallokering under hela året. Vi har talat med några av dem om hur de investerar i tider av politisk osäkerhet.

Politiskt dödläge i Frankrike

President Emmanuel Macrons satsning på ett extraval har lämnat Frankrike i en politisk skärseld. Den första valomgången den 30 juni resulterade i att högerextrema Marine Le Pens parti Rassemblement National (RN) vann 33% av rösterna.

I andra valomgången på söndagen förra veckan hamnade Le Pens parti på tredje plats, efter att Macrons centrister framgångsrikt samordnat sig med vänsterpartierna i Nouveau Front Populaire för att stoppa Le Pens väg till makten.

Resultatet har lämnat Frankrike i limbo där inget parti fick en klar majoritet i nationalförsamlingen med 557 platser. En ny premiärminister har ännu inte utsetts, vilket Jocelyn Jovene, redaktör för Morningstar Frankrike, förklarar mer om här.

Michael Field, europeisk marknadsstrateg på Morningstar, säger att en vänstermajoritet normalt inte skulle vara fördelaktigtför marknaderna. Men den här gången är det annorlunda.

"Nouveau Front Populaire-manifestet beskriver sin önskan att höja minimilönen väsentligt, liksom att frysa energi- och baslivsmedelspriserna", skrev han i en kommentar.

"Manifestet föreslår att alla dessa åtgärder ska finansieras genom återinförandet av en förmögenhetsskatt och en höjning av inkomstskatten för höginkomsttagare. Med tanke på investerarnas inneboende rädsla för en högerregering kommer detta tillkännagivande med stor sannolikhet att vara välkommet."

Franska aktier under press

Även om det finns farhågor om effekterna av en sådan politik på den allmännyttiga sektorn, finns det mycket mer skepsis om huruvida en vänsterallians ens skulle kunna genomföra sitt program i första hand. Field konstaterar också att vissa franska aktier nu är undervärderade efter chockerna i juni och juli, bland annat Gucci-ägaren Kering (KER), BNP Paribas (BNP), Société Générale (GLE), AXA AXA, Engie (ENGI), Veolia (VIE), Edenred (EDEN) och Vinci (DG).

Thomas Becket, co-chief investment officer på Canaccord Genuity Wealth Management, håller sig däremot borta från europeiska aktier helt och hållet.

"Den europeiska tillväxtbanan och den politiska bakgrunden är helt enkelt ganska stagnerande", säger han.

Istället, menar han, bör investerare som söker möjligheter i europeiska aktier leta efter tillväxtföretag som är exponerade mot globala tillväxttrender, till exempel lyxvarusektorn, snarare än aktier som är beroende av Europas inhemska ekonomier.

Europeiska räntor mer attraktiva

Med det sagt utesluter han inte att öka exponeringen mot europeiska räntor.

"Räntorna i Europa är lägre än i andra delar av världen, men när man som GBP-investerare säkrar valutan tillbaka till brittiska pund, eftersom de europeiska räntorna är lägre än de brittiska, får man en ökad avkastning", säger han.

"Jag skulle också vilja hävda att vissa delar av europeiska företagskrediter fortfarande är ganska attraktiva."

De franska obligationsmarknaderna sålde av efter det överraskande valresultatet där vänstern vann trots att de inte fick absolut majoritet. Den franska aktiemarknaden föll efter att nyvalet utlystes, men har lyckats med ett mindre rally efter att en högerextrem majoritet uteslutits.

De högerextrema partiernas ökande popularitet är inte bara ett franskt fenomen. Förra månaden hölls val i EU som gav de högerextrema partierna sina bästa vinster på flera år, med stora vinster i Tyskland och Italien som skapade rubriker.

Den växande populariteten för högerextrema rörelser i Europa visar på en bredare övergång till en mer protektionistisk och populistisk världsbild, som vissa befarar kan drabba EU mer än andra globala aktörer.

Fernando Romero, portföljförvaltare på Madridbaserade Abaco Capital, är dock skeptisk till vilken långsiktig inverkan detta faktiskt kommer att ha på euroområdets ekonomi.

"Valet till Europaparlamentet skapar lite brus på marknaderna på kort sikt, precis som det har gjort i Frankrike", säger han.

"Men på det hela taget begränsar EU:s institutioner, och det faktum att vi alla har euron som valuta, de förändringar som de nyvalda kandidaterna kan göra."

Labours jordskredsseger och bostadsaktier

I Storbritannien vann Labourpartiet under Keir Starmer en klar majoritet.

Även om Romero är tveksam till om Starmers Labourregering kommer att leda till radikala förändringar för Storbritannien, köper Abaco Capital brittiska aktier i bostads- och byggsektorn och misstänker att dessa aktier kommer att blomstra under Labour. Bolagens aktier har redan stigit i år i väntan på en Labourseger.

Den nya finansministern Rachel Reeves har använt sin första vecka i finansdepartementet till att tillkännage en genomgripande reform av det brittiska planeringssystemet, med obligatoriska mål för bostadsbyggande och byggprojekt på det gröna bältet tillbaka på bordet. Kan detta leda till ett rally i brittiska bostadsaktier?

Morningstar's Field sa i en video den här veckan att Labours mål för bostadsbyggande är mycket ambitiöst, men är nära knutet till de löften som gavs till väljare och förstagångsköpare under valkampanjen.

"Det är en nivå som vi inte har sett i Storbritannien sedan 1970-talet när det gäller bostadsbyggande. Och vem kommer att vara i framkant och dra nytta av det? Det är uppenbarligen de brittiska husbyggarna, de stora, börsnoterade killarna som Persimmon, som är vårt toppval i sektorn."

Michael Browne, Chief Investment Officer på Martin Currie, välkomnar särskilt bostadsreformen och har, liksom Romero, allokerat betydande summor till brittiska bostadsaktier som ett resultat av detta.

"För mig känns det som ett tvåhövdat mynt", säger han.

"Vi har haft en hyfsad tillväxt och i Europa är Storbritannien faktiskt det enda landet med positiva inköpschefsindex för bygg-, tillverknings- och tjänstesektorerna."

"Vi vill bygga mer, räntorna sjunker och prisvärdheten ökar, eftersom de flesta människor i slutet av året kommer att ha tjänat in de reallöneförluster som de drabbades av 2023. Så man borde äga husbyggarna och den tillhörande kedjan [nedströms]."

Med detta sagt tror Browne att hindren för en planeringsreform kan kvarstå på grund av den långa tid det tar att få igång projekt. Diagrammet nedan tyder på att investerarna är skeptiska till att husbyggarna kan nå dessa mål. Han håller också ett öga på förnybar energi, efter att Ed Miliband, den nya energiministern, hävde förbudet mot vindkraftsparker på land i Storbritannien.

För Hiroki Hashimoto, senior fondförvaltare för Royal Londons globala multiassetportfölj, ledde Labours valseger inte till någon förändring av tillgångsfördelningen i hans fonder. Han utesluter dock inte att det kan bli aktuellt i framtiden.

"Det finns två saker som vi kommer att hålla ögonen på: dels hur investerarnas sentiment påverkas och hur det prissätts på marknaden, dels hur inflation och tillväxt påverkar den brittiska konjunkturcykeln."

Han är också försiktig när det gäller exponeringen mot brittiska pund i de multiassetfonder han förvaltar.

"Om du är i en defensiv fond måste du ha mer exponering mot brittiska pund för brittiska investerare än mot globala eller utländska valutor", säger han.

"Om det blir ett mer positivt sentiment i Storbritannien på grund av stabiliteten påverkar det pundet positivt, men det är på sätt och vis negativt för vissa investerare eftersom det sänker värdet på utländska tillgångar.

"I vårt fall satsar vi på en slags valutasäkring, med räntebärande tillgångar med högre avkastning tillsammans med kommersiella fastigheter för att kompensera för att globala aktier kan utmanas om vi får ett mer positivt utfall för Storbritannien."

Amerika väljer: Biden eller Trump?

Men den stora valhändelsen är i USA. Den tidigare presidenten Donald Trump leder över sittande Joe Biden i opinionsmätningarna efter Bidens katastrofala och osammanhängande framträdande i TV-debatten, och investerarna förbereder sig för en andra Trump-period.

"Min första uppfattning har varit att Trump kommer att vinna valet", säger Becket.

"Min andra uppfattning är att hans administration kommer att vara mycket mer pragmatisk än vad folk kanske tror. Förra gången fanns det inslag av kaos och osäkerhet. Men både [Trump och Biden] har haft en extremt tvivelaktig politik, som båda bara har pekat mot ruineringen av den amerikanska statens balansräkning och långsiktigt kaos på grund av den enorma skuld som de har skapat för inte särskilt mycket avkastning."

Som sådan tror Becket att miljön för amerikanska statsobligationer kan bli mer volatil under Trump - medan under Biden kan den amerikanska statsmarknaden vara lugnare eftersom den skulle representera status quo. Med detta sagt kan ett omval av Biden vara mindre positivt för amerikanska aktier, som har nått rekordhöga nivåer i år, än ett andra Trump-presidentskap.

"Om republikanerna kontrollerar både senaten och representanthuset och Trump sitter vid makten, då har du en situation med potentiellt mycket större svansrisker än om det fanns fler kontroller och begränsningar av presidentens makt", säger han.

"Vår syn på tillgångsallokering drivs av att den ekonomiska tillväxten är solid men inte spektakulär, att en global recession undviks och att inflationen fortsätter att sjunka.

"Samtidigt vet vi att politiken och geopolitiken kommer att fortsätta att bjuda på kortsiktiga överraskningar som vi måste försöka segla igenom - precis som de har gjort under hela detta turbulenta decennium."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
AXA SA33,98 EUR0,53
BNP Paribas Act. Cat.A56,22 BGN0,00
Edenred SE36,35 USD-9,69
Engie SA15,77 EUR0,06
Kering SA220,05 EUR-0,20Rating
Societe Generale SA28,05 EUR0,30
Veolia Environnement SA26,77 EUR0,45Rating

About Author

Christopher Johnson  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar