Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Inflationen rasade i juni - betydligt lägre än förväntat

Inflationstakten enligt KPIF var 1,3% i juni och var för första gången på 3 år lägre än Riksbankens mål. 

Johanna Englundh 2024-07-12 | 9:44
Facebook Twitter LinkedIn

 svensk flagga

Inflationstakten enligt KPI var 2,6% i juni 2024, en nedgång från maj då den var 3,7%. Månadsförändringen från maj till juni var -0,1 procent enligt KPI. Inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 1,3% i juni.

De fyra storbankerna var eniga om att KPIF skulle komma in lägre än 2%, men inte så lågt som utfallet blev. De hade väntat sig en KPIF på 1,5%-1,8% i juni.

KPI-inflationen på 2,6% är den lägsta noteringen sedan september 2021 och KPIF-inflationen är nu under Riksbankens 2-procentsmål för första gången sedan sommaren 2021.

 

Fallande energipriser bidragande 

Inflationstakten i juni påverkades framför allt av högre boendekostnader, vilket främst berodde på ökade räntekostnader samt höjda hyror och avgifter för bostadsrätter. De stigande boendekostnaderna dämpades något av lägre elpriser jämfört med juni 2023.

Det har även varit prishöjningar inom restaurangbesök, hälso- och sjukvård samt rekreations- och kulturella tjänster de senaste tolv månaderna. Dessutom har det varit prisökningar inom livsmedel, kläder samt för diverse varor och tjänster.

Förutom de lägre elpriserna motverkades prishöjningarna även av prisnedgångar på drivmedel och teleutrustning.

Förra året toppade även energipriserna i juni, vilket innebär att jämförelsenivån i år är hög, denna baseffekt väntar Handelsbankens ekonomer kommer vända nästa månad. Utöver detta förutspår de även att de låga elpriser som råder för tillfället kommer återgå till mer normala nivåer de kommande månaderna och därmed kommer inflationen inte vara kvar på juni-månads nivåer särskilt länge. 

"Sammantaget signalerar dagens utfall på 1,3% inte att inflationen är på väg tillbaka till 2010-talets låginflationsdvala. Visserligen var tjänsteinflationen klart lägre än vår prognos och vi kommer att behöva revidera ned vår inflationsprognos närmare Riksbankens", skriver storbankens ekonomer efter inflationssiffrorna.

Fler räntesänkningar från Riksbanken ligger i korten

Vid Riksbankens senaste möte i slutet på juni öppnades dörren för tre kommande sänkningar innan årets slut. Med dagens inflationsutfall förutsätter nu många marknadsaktörer att nästa räntesänkning kommer vid augusti-mötet.

"Juni-siffrorna stärker vår syn att inflationen kommer att ligga kvar under 2%-målet under en längre period. En räntesänkning i augusti är ett faktum och vi ser ytterligare tre räntesänkningar i år, vilket ger en styrränta på 2,75% vid årets slut", skriver exempelvis Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.  

För närvarande ligger Riksbankens styrränta på 3,75%, efter en första sänkning med 25 punkter i maj. Att Riksbanken kan komma att sänka räntan fler än de kommunicerade tre gångerna är många ekonomer överens om, och det har även börjat spekuleras i eventuella dubbelsänkningar - alltså att Riksbanken skulle sänka med 50 punkter vid ett möte snarare än 25 punkter. 

"Det var länge sedan man fick frågor om möjligheten för Riksbanken att DUBBELSÄNKA räntan. Vilket härligt ord! Mer troligt är att Riksbanken går in och bekräftar fler räntesänkningar i sin bana. Ett scenario skulle motivera dubbelsänkning: TVÄRNIT i svensk ekonomi", skriver Robert Bergqvist, seniorekonom SEB, på X. 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar