Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Indien ger avkastning och låg korrelation till EM-obligationer

ETF:er för EM-obligationer är ett sätt att investera i indisk statsskuld när dess obligationer marknadsförs till viktiga jämförelseindex

Valerio Baselli 2024-07-11 | 12:45
Facebook Twitter LinkedIn

Rajasthan

Indien kommer att bli en av de största exponeringarna i index för tillväxtobligationer efter att landets statsobligationer officiellt blev en del av JPMorgans jämförelseindex den 28 juni. Indiens inkludering kommer sannolikt att gynna investerare, säger förvaltare, vilket ger större diversifiering och högre avkastning.

Indiens makroekonomiska utsikter har stärkts de senaste åren i takt med att landet satsar på att bli en ny global supermakt. Landets solida ekonomiska fundamenta, inklusive robust tillväxt, stabil inflation och stora valutareserver, har ökat förtroendet för styrkan i dess obligationsmarknad.

"När det är klart förväntas Indien ha en vikt på 10% i JPM GBI-EM Global Diversified benchmark index. Andra jämförelseindex kommer också att förändras och Indiens vikt kommer att variera. I vilket fall som helst kommer Indien att bli en av de största exponeringarna i index för tillväxtobligationer, tillsammans med andra stora emittenter som Kina, Indonesien eller Mexiko", säger Jose Garcia-Zarate, chef för forskning om passiva strategier på Morningstar.

Utrullningen kommer att ske gradvis under 10 månader, med en inkluderingstakt på cirka 1% per månad, tillägger han.

Aktivt eller passivt på EM-obligationer?

Investerare har en rad olika vägar in i obligationer på tillväxtmarknaden, men de är inte likvärdiga när det gäller risk.

"På papperet skulle komplexiteten i universumet för tillväxtobligationer motivera en aktiv strategi, eftersom förvaltarna kanske kan välja rätt satsningar när det gäller lands- och valutaexponering", säger Garcia-Zarate.

"Aktiva satsningar på tillväxtmarknadsobligationer är dock fortfarande förenade med risk, medan en billig, bredbaserad passiv strategi balanserar dem i det långa loppet. Detta har resulterat i en mer stabil risk/avkastningsprofil för indexfonder än genomsnittet för konkurrenterna i Morningstar-kategorin, och så kommer det sannolikt att förbli även framöver."

Hittills finns det sex börshandlade fonder med obligationer från tillväxtmarknader i lokal valuta bland dem som har sitt säte i Europa.

Väldiversifierade passiva fonder har presterat väl inom ramen för sin Morningstar-kategori, som även inkluderar aktiva produkter. Framför allt har passiva strategier som följer index med en kvalitetsinriktning visat sig vara bättre på att dämpa nedsidan och gett högre avkastning på lång sikt.

Indien ger avkastning och diversifiering

I en intervju med Morningstar sa Pradeep Kumar, förvaltare av obligationer på tillväxtmarknader på PGIM Fixed Income: "I sin nuvarande form behöver GBI-EM-indexet fler länder med högre avkastning och en låg korrelation med den amerikanska statsobligationsmarknaden. Efter att Ryssland uteslöts 2022 och de kinesiska obligationsräntorna kollapsade har indexets totala spread mot amerikanska räntor minskat betydligt."

Den sammanlagda vikten för Kina, Malaysia och Thailand är 30% och obligationsräntorna i dessa länder ligger under 4%.

"Med en avkastning på 7% i delindexet för Indien kommer dess inkludering inte bara att öka den totala indexavkastningen utan också öka diversifieringen. Den indiska obligationsmarknaden har en mycket lägre korrelation än de viktigaste obligationsmarknaderna och lokala idiosynkratiska faktorer är mycket mer avgörande än globala", tillade Kumar.

Enligt Pramol Dhawan, chef för portföljer på tillväxtmarknader på PIMCO, i en intervju med Morningstar: "Införandet av Indien kommer att öka indexets avkastning med 6 baspunkter, samtidigt som volatiliteten minskar."

Förvaltaren påpekar att indexet kommer att bli mer diversifierat och bättre kunna ge en jämnare avkastningsström när fler länder blir berättigade att inkluderas.

"Indexvikterna kommer gradvis att öka med 1% per månad, vilket leder till ett inflöde på cirka 35 miljarder dollar till den indiska obligationsmarknaden i lokal valuta. Denna förändring förväntas ha en minimal inverkan på spreadarna, eftersom den har kommunicerats väl, men ännu viktigare är att den kommer att förbättra likviditetsförhållandena avsevärt", förklarade Dhawan.

Tillväxtmarknader är fortfarande riskfyllda

Det bör noteras att investerare som vill komma åt den indiska statsobligationsmarknaden har kunnat göra det under några år nu genom olika ETF:er som följer ett 100% indiskt obligationsindex. Till exempel har L&G India INR Government Bond ETF, som lanserades 2021, samlat en hel del tillgångar.

"För de flesta investerare sker dock allokeringen till tillväxtmarknader sällan genom satsningar på ett enda land, utan de föredrar att välja brett diversifierade landstrategier", fortsätter Jose Garcia-Zarate.

Detta beror på att tillväxtmarknaderna har flera riskfaktorer, i synnerhet penningpolitiska rörelser och politik. Därför bidrar en diversifierad strategi till att minska risken för alltför stor exponering mot ett enskilt land, vilket är anledningen till att Indiens inträde i de övergripande jämförelseindexen är särskilt uppskattat av marknaden.

"I och med Indiens inträde kan investerare i breda tillväxtobligationsfonder förvänta sig en ökad exponering mot Asien på bekostnad av andra geografiska områden", säger Garcia-Zarate.

"Det förväntas att den europeiska tillväxtmarknadsgruppen kommer att vara den som kommer att drabbas av den största viktminskningen. Detta innebär att nuvarande investerare i dessa fonder bör förbereda sig på en förändring i sin exponering, även om de kommer att fortsätta att dra nytta av en bred diversifiering på landsnivå."

Möjligheter i tillväxtländernas obligationer i lokal valuta

Efter en lång period av underprestation är tillväxtländernas obligationer i lokal valuta åter i fokus. Denna trend beror också på det faktum att den amerikanska dollarn, som har stigit obevekligt under de senaste 15 åren, kan ha börjat stanna av.

Som framgår av diagrammet nedan, jämfört med en korg av tillväxtvalutor, stärktes dollarn med nästan 50% på en handelsviktad basis mellan juni 2008 och oktober 2022. Resultatet blev en US-dollar som var övervärderad med mer än 10% och tillväxtmarknadsvalutor som var undervärderade med mer än 20%. Detta har varit tufft för tillväxtekonomierna, som har drabbats av dollarstyrkan på flera sätt: lägre investeringar, högre skuldkostnader och ett starkt inflationstryck.

Dollarns styrka har varit mer eller mindre universell: den har stigit mot nästan alla valutor, både på tillväxtmarknader och utvecklade marknader. Nu när Federal Reserve väntas ändra sin penningpolitik bör en eventuell vändning - eller till och med bara en sidledes rörelse - av dollarn ge stöd åt tillgångar på tillväxtmarknaderna.

"Vi är försiktigt optimistiska när det gäller lokala obligationer. Vårt basscenario är att Fed sänker räntan en eller två gånger under 2024 och förlänger lättnadscykeln under 2025", säger Pradeep Kumar.

"Vi tror att betydande värde har skapats mot bakgrund av nuvarande starträntor och att investeringar i tillväxtmarknader kommer att ge betydande variation och avkastningsförbättring till globala ränteportföljer", tillade Ramol Dhawan.

Under 2023 bidrog förväntningarna på en mindre aggressiv Fed till att locka nya investeringar till obligationsmarknaderna på tillväxtmarknaderna, efter att investerare hade övergett tillgångsklassen efter återkommande räntehöjningar under föregående år.

Inflationen i USA och valet 2024

När man exponerar sig mot tillväxtmarknader finns det flera faktorer som man bör ta hänsyn till. Jämfört med sina utvecklade motsvarigheter är obligationer på tillväxtmarknader mer riskfyllda, vanligtvis mer illikvida och har högre transaktionskostnader. Kort sagt, trots de mer lovande utsikterna bör de som investerar i tillväxtmarknadsobligationer vara medvetna om riskerna.

"De största riskerna härrör från en uppgång i den amerikanska inflationen, vilket skulle leda till en utförsäljning av amerikanska räntor, och misslyckandet med att konsolidera budgetunderskotten i Brasilien och Mexiko. Utgången av det amerikanska presidentvalet och utsikterna för de amerikanska finanserna efter valet kan också sätta press på räntor och lokala valutor", säger Kumar på PGIM.

Även om tillväxtmarknadsobligationer erbjuder mer attraktiva avkastningar möter de nu ökad konkurrens från statsobligationer på utvecklade marknader, som är betydligt mindre riskfyllda och erbjuder realavkastning.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar