Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Så här klarade de populäraste PPM-fonderna juni 2024

Bland de tio mest valda PPM-fonderna lyckades Sveriges största teknikfond allra bäst i juni

Johanna Englundh 2024-07-11 | 11:17
Facebook Twitter LinkedIn

pension

Varje månad går vi igenom avkastningen för de tio populäraste fonderna i PPM-systemet. I genomgången granskas också vilka portföljbidrag som varit bidragsgivande till de bästa och sämsta fonderna. 

Fakta om PPM

  • Premiepensionen, PPM, är en del av den svenska allmänna pensionen
  • Varje år sätts 2,5% av din pensionsgrundande inkomst av till premiepensionen
  • På PPM-fondtorget kan du själv välja hur pengarna ska förvaltas 
  • Fondtorgsnämnden är en nyupprättad myndighet som kommer upphandla vilka fonder som ska få vara med på fondtorget 
  • Det finns totalt 6,4 miljoner PPM-sparare i Sverige
  • Det finns för tillfället 454 fonder på fondtorget i PPM 
  • Den genomsnittliga avkastningen på PPM var 17,6% 2023 

 

De populäraste fonderna i PPM

Ungefär 1,6 miljoner svenskar har valt någon av de tio populäraste fonderna i PPM, bortsett från AP7 Såfan. En av dessa är AP7 Aktiefond, som är en del i förvalet AP7 Såfa. 

Bland de tio populäraste fonderna i PPM i juni vad det dock den populära teknikfonden Swedbank Robur Technology som gav den högsta avkastningen, med +11%. Det är också denna fond som har avkastat absolut mest sedan årskiftet, glädjande för alla de 346 000 sparare som kunnat ta del av en avkastning på 31% sedan starten på året. Därefter var det ett långt gap till de näst bästa fonderna: Sedbank Robur Access Global och Swedbank Robur Transfer 80 som avkastade +4% i juni.

Att AP7 Såfa, som är förvalsalternativet för den som inte gjort ett eget fondval, saknar värdeutveckling beror på att det kommer skilja sig åt mellan de olika årskullarna. De som har en längre tid kvar till pensionen kommer ha en större andel AP7 Aktiefond i Såfan, och tvärtom för de som har kortare kvar till pension. Det innebär att utvecklingen skiljer sig åt beroende på hur stor exponering man har mot aktiefonden respektive räntefonden. 

Men AP7 Aktiefond, som har en inbyggd hävstång vilket gör att både uppgångar och nedgångar förstärks, finns alltså med på topplistan vilket innebär att en hel del sparare valt denna snarare än förvalet.

Teknikrallyt tog fart igen i juni

Swedbank Robur Technology hade hela sex portföljinnehav som steg mer än 20% i juni räknat i svenska kronor. 19 av portföljens 83 innehav hade samtidigt en tvåsiffrig uppgång under månaden. De största uppgångarna stod Adobe (ADBE), Credo Technology (CRDO) och Broadcom (AVGO) för, medan Enphase Energy (ENPH) gick mot strömmen och backade 21,5%. 

Tuffare var det för aktiefonder med inriktning på Sverige, där vi kunde se att Didner & Gerge Aktiefond var oförändrad, AMF Aktiefond Sverige backade 1% och Swedbank Robur Access Sverige föll tillbaka 2%. I AMF Aktiefond Sveriges portfölj var det fyra innehav som noterade tvåsiffriga nedgångar: Elekta (EKTA B) -23,2%, Dustin (DUST) -18,9%, NIBE (NIBE) -15,8% och Thule (THULE) -12,0%. 

För Swedbank Robur Access Sverige återfanns Elekta, NIBE och Thule också bland de sämsta portföljinnehaven, men Kinnevik (KINV B) och Viaplay Group (VPLAY B) tog pallplatserna efter nedgångar om -28,4% och -23,3%. Elva av fondens 98 innehav hade en tvåsiffrig nedgång i juni, 

2.443 miljarder ligger i PPM  

Marknadsvärdet i premiepensionssystemet uppgick till 2.443 miljarder kronor vid slutet på juni 2024, att jämföra med det netto tillförda kapitalet på 878 miljarder kronor. Den kapitalviktad avkastningen, alltså den genomsnittliga årliga utvecklingen för en genomsnittlig persons premiepensionskonto, låg på 8,5% vid slutet på juni. 

Det tillförda kapitalet är pengar från den tillfälliga förvaltningen (inklusive ränta) samt återförda fondavgifter och arvsvinster. Från det tillförda kapitalet har det dragits av för pensionsutbetalningar, myndighetens avgift, samt överföringar till traditionell försäkring. Jämförelsen mellan marknadsvärde och tillfört kapital ger alltså inte en fullständig bild av utvecklingen av de inbetalda pensionsrätterna.

 

För mer information kring PPM och upphandlingen

Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev här!

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar