16 undervärderade europeiska kvalitetsaktier för Q3 2024

Dessa rabatterade aktier, däribland Edenred, Adyen och Elekta, har en bred konkurrensbas, medelhög till låg osäkerhet och medelhög till låg ESG-risk.

Jocelyn Jovene 2024-07-10 | 11:40
Facebook Twitter LinkedIn

markets

Efter en dundrande inledning på året har europeiska aktier haft en mer volatil utveckling de senaste veckorna sedan den 9 juni, framför allt kopplat till den osäkra politiska situationen i Frankrike, där det högerextrema partiet Rassemblement National hotar att göra ett starkt inträde i parlamentsvalet den 7 juli.

Mot denna bakgrund kan investerare ta sin tillflykt till kvalitetsbolag som handlas till en rabatt jämfört med Morningstars uppskattning av verkligt värde.

Hur vi valde ut aktierna

Vi har baserat vår lista på de aktier som ingår i indexet Morningstar Developed Markets Europe, genom att filtrera på följande 5 kriterier:

  • Ett utökat konkurrenskraftigt skydd ("Wide Moat") ;
  • Ett Morningstar-betyg på 4 eller 5 stjärnor, vilket indikerar en undervärdering eller rabatt i förhållande till Morningstars uppskattning av verkligt värde (vi har begränsat vårt urval till aktier med en värderingsrabatt på 20% eller mer). ;
  • En "medelhög", "låg" eller "försumbar" ESG-riskklassificering ;
  • En "exemplarisk" eller "standard" poäng för kapitalallokering
  • En gradering av osäkerheten i uppskattningen av verkligt värde från "låg" till "hög".

Kriteriet konkurrensstyrka är mycket viktigt, baserat på Warren Buffetts uttryck "moat", som syftar på ett företags förmåga att skydda sina positioner från konkurrens och generera en hållbar avkastning (20 år eller mer) över kapitalkostnaden.

Förutsägbara kassaflöden är avgörande för att våra analytiker ska kunna uppskatta värdet på varje bolag och ingår i Morningstars "Uncertainty Rating". Morningstars osäkerhetsbetyg sträcker sig från låg till extrem, vilket återspeglar analytikernas konfidensnivåer när de uppskattar verkligt värde. Lägre osäkerhet innebär större motståndskraft mot risker, till exempel försäljningens känslighet för ekonomiska förhållanden och förändringar i konkurrensmiljön.

För ESG-känsliga investerare har vi valt ut bolag med låg till medelhög risk.

  1. Elekta EKTA B
  2. Edenred EDEN
  3. Sartorius DIM
  4. Melrose Industries MRO
  5. Reckitt Benckiser Group RKT
  6. Anheuser-Busch InBev ABI
  7. Roche ROG
  8. Rheinmetall RHM
  9. Adyen ADYEN
  10. Pernod Ricard RI
  11. GSK GSK
  12. Sartorius SRT3
  13. Rentokil Initial RTO
  14. Julius Baer Group BAER
  15. Spirax Group SPX
  16. Diageo DGE

I följande tabell sammanfattas de viktigaste övervaknings- och urvalsindikatorerna som Morningstar använder för att skapa den.

 

Elekta EKTA B

Analytiker: Alex Morozov, CFA

Alex Morozov, analytiker på Morningstar, säger att "efterfrågan på strålbehandling bör vara fortsatt god under det kommande decenniet. Elekta bör kunna dra nytta av detta, men bolagets framgångar beror på den fortsatta användningen av Unity samt dess förmåga att stå emot konkurrensen från Siemens Healthineers. En stor del av Elektas framtida tillväxt kommer att komma från tillväxtmarknader, där demografi och modernisering av sjukvården driver på en ökad användning av strålbehandlingsutrustning. Med tanke på att Elekta och Siemens Healthineers kontrollerar cirka 95% av nya installationer, bör deras växande installerade bas och återkommande affärer bidra till att skapa en solid lönsamhet på lång sikt.

Edenred EDEN

Analytiker: Michael Field, CFA

Enligt Michael Field på Morningstar är "Edenred världens ledande leverantör av förbetalda tjänster till företag, med kärnverksamhet inom personalförmåner, till exempel måltidskuponger. Denna marknad är mycket koncentrerad: i nyckelregionen Brasilien, till exempel, är Edenred den största aktören, tätt följd av sina konkurrenter Sodexo och Alelo. Tillsammans kontrollerar de tre 90% av marknaden. Edenred finns i 46 länder och innehar första eller andra plats på alla sina nyckelmarknader. Bolaget har en betydande närvaro på tillväxtmarknader, vilket kan leda till resultatvolatilitet, men genererar höga vinstmarginaler, "delvis på grund av deras ökade användning av digitala kuponger".

Edenreds strategi är inriktad på diversifiering till andra områden (t.ex. kostnadshantering) och att lägga till nya länder i portföljen, främst organiskt.

Sartorius DIM

Analytiker: Jay Lee

Sartorius AG och dess dotterbolag inom bioprocessing, Sartorius Stedim, har sänkt sina prognoser för 2023 avsevärt på grund av en avmattning i efterfrågan på deras life science-verktyg.

"Med tanke på dessa faktorer har vi avsevärt minskat våra kortsiktiga antaganden och sänker våra uppskattningar av verkligt värde för båda företagen med enstaka siffror", säger Julie Utterback, analytiker på Morningstar. "Även om aktierna i båda företagen handlades runt verkligt värde före detta tillkännagivande, tror vi att de kan falla avsevärt till följd av dessa nyheter. Om aktierna slutar handlas med betydande rabatter till våra nya verkliga värden, tror vi att investerare med en långsiktig horisont kan se denna svaghet som en möjlighet att förvärva aktier i dessa tillväxtföretag till rimliga priser.

Efter den kometartade tillväxten under pandemiåren tror vi att aktiernas utveckling så småningom kan förbättras om deras tillväxtbanor normaliseras efter ett svårt 2023.

De långsiktiga målen och utsikterna för Sartorius och dess dotterbolag förblir oförändrade. Bolagen verkar vara väl positionerade för att dra nytta av den förväntade tillväxten inom den biofarmaceutiska industrin, särskilt genom att fokusera på tillverkningsverktyg för läkemedel med stora molekyler, som bör gynnas av både relativt hög tillväxt och substitutionskostnader", säger Morningstars analys.

Melrose Industries MRO

Analytiker: Loredana Muharremi

"Melrose, genom GKN Aerospace, är en ledande leverantör av motorer och strukturella komponenter, med 70% av sin försäljning från långsiktiga kontrakt, för vilka företaget är den enda leverantören", säger Loredana Muharremi, analytiker på Morningstar.

"Inom motorsegmentet har bolaget en välbalanserad portfölj för både smal- och bredkroppsflygplan, med Tier 1-leverantörer för 90% av de aktiva motorerna och Risk and Revenue Sharing Partnerships (RRSP) för 74% av dem. Tack vare dessa RRSP-kontrakt är bolaget väl positionerat för att dra nytta av återhämtningen efter pandemin inom den civila flygindustrin och den betydande tillväxten inom sektorn för efterförsäljning av motorer, där en allt större andel av vinsten kommer från reservdelsmarknaden", förklarar analytikern.

"Vårt estimat för verkligt värde är 870 pence, med stöd av ökade flygtimmar, till stor del drivet av fritidsresor, tillsammans med ökade försvarsutgifter. Vår värdering stärks av ett strategiskt skifte i produktmixen mot eftermarknadsintäkter, som genererar högre marginaler", säger Muharremi.

Reckitt Benckiser Group RKT

Analytiker: Diana Radu, CFA

Diana Radu på Morningstar anser att Reckitts portfölj är väl positionerad i kategorier som gynnas av sekulära tillväxtfaktorer inom hälsa och hygien, vilket bör leda till högre tillväxt än jämförelsegruppen på medellång sikt.

"Förvärvet av Mead Johnson har gett Reckitt en ledande position inom barnmat, ett segment där prissättningen och marginalerna generellt sett är goda", anser analytikern. "Tidpunkten för transaktionen, inför en period med sjunkande födelsetal och intensifierad konkurrens i Kina, innebar dock betydande utmaningar och höll tillbaka intäktstillväxten under de senaste åren", konstaterar man.

"Ledningen har sålt barnnäringsverksamheten i Kina under 2021, och framtiden för resten av kärnverksamheten inom barnnäring är fortfarande osäker. Även om vi tror att segmentets mindre storlek ger ledningen möjlighet att fokusera på snabbare växande verksamheter - och positionera det för långsiktig framgång efter de efterfrågetoppar som genereras av coronaviruspandemin - kan ytterligare sekulära nedgångar i amerikanska födelsetal fortsätta att dämpa bolagets ensiffriga tillväxtambitioner. Vi tror dock att bolaget har det värsta bakom sig", säger Radu.

Anheuser-Busch InBev ABI

Analytiker: Ioannis Pontikis, CFA

Efter en rad stora förvärv har Anheuser-Busch Inbev blivit världens största ölproducent. "Ledningens strategi är att köpa varumärken med en lovande tillväxtplattform, utöka distributionen och hänsynslöst skära ner på kostnaderna", förklarar Ioannis Pontikis på Morningstar. Det förvärvande bolaget har blivit ett "monster med enorm global skala och regional täthet", tillägger han. ABI kontrollerar monopolliknande positioner i Latinamerika och Afrika, vilket ger bolaget "betydande inflytande över fasta kostnader och prissättningsmakt över inköp". Detta bidrar till en överavkastning på kapitalet och "förstklassiga verksamhets- och kassacykler".

Roche ROG

Analytiker: Karen Andersen, CFA

Trots en stark läkemedelspipeline och en ledande position inom diagnostik handlas Roche med en betydande rabatt på sitt uppskattade verkliga värde. Men enligt vår analytiker Karen Andersen har "denna schweiziska hälsovårdsjätte en unik position för att leda den globala sjukvården mot en säkrare, mer individanpassad och mer lönsam verksamhet". Roche tillkännagav nyligen förvärvet av Carmot Therapeutics för 2,7 miljarder USD i förskottsbetalningar och tilläggsköpeskillingar om vissa milstolpar uppnås. Carmot har tre program för fetmapatienter i klinisk fas som kan generera en försäljning på upp till 4 miljarder dollar fram till 2027, enligt Morningstars beräkningar.

Rheinmetall RHM

Analytiker: Loredana Muharremi

Morningstar höjde nyligen sin värdering av Rheinmetall från 445 euro till 730 euro efter att ha tagit hänsyn till det potentiella M2 Bradley-ersättningskontraktet i USA och antagit en vinsttillväxt på 3-5 procent på lång sikt. Utan detta amerikanska kontrakt är aktiens verkliga värde 680 euro, vilket fortfarande är långt över det nuvarande marknadspriset, konstaterar Loredana Muharremi på Morningstar.

"Vi förväntar oss att fordonssystemsegmentet kommer att växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 28% under de kommande fem åren, jämfört med vår tidigare uppskattning på 20%. Vi räknar med kontraktet för XM30-stridsfordonsprogrammet, som potentiellt kan värderas till 40 miljarder dollar. Rheinmetall och General Dynamics är direkta konkurrenter, och även om General Dynamics stridsvagnar kan ha potentiella kostnadsfördelar, har den senaste tidens fältanvändning av tidigare modeller visat på Rheinmetalls tekniska fördelar, särskilt inom skyddssystem, vilket ökar vår tilltro till att bolaget kommer att vinna upphandlingen. Vi bedömer att det är 50 procents chans att Rheinmetall vinner upphandlingen och att produktionen startar 2027", säger Muharremi.

Adyen ADYEN

Analytiker: Niklas Kammer, CFA

"Adyen tar e-handelsmarknaden med storm genom att tillgodose de komplexa betalningsbehoven hos stora internationella handlare", säger Niklas Klammer på Morningstar.

Bolaget täcker hela värdekedjan för inlösen, inklusive avveckling, på en enda plattform och erbjuder lokala inlösentjänster på global nivå, vilket minskar kostnaderna för handlarna och gör det möjligt för kunderna att bli globala på ett ögonblick.

"Att exponeras för den snabbväxande e-handeln har varit en välsignelse för Adyen och kommer att fortsätta att vara den främsta drivkraften för tillväxt", tror Klammer. "Adyen har nu några av världens ledande e-handelsaktörer som kunder och fortsätter att växa. Adyen drar inte bara nytta av de starka underliggande tillväxtutsikterna för sina handlare, utan tar också en allt större andel av deras plånböcker."

Pernod Ricard RI

Analytiker: Jelena Sokolova, CFA

"Vårt estimat för verkligt värde för Pernod Ricard är 185 euro per aktie, vilket motsvarar framåtblickande multiplar för året fram till juni 2025 på cirka 20 gånger vinsten, 14 gånger enterprise value/EBITDA, en avkastning på fritt kassaflöde på 5,5% och en direktavkastning på 3,5%", säger Morningstars Jelena Sokolova. "Denna värdering är något högre än multiplarna för andra bolag inom vin- och spritsektorn, vilket återspeglar Pernods attraktiva tillväxtmöjligheter genom kategoriexpansion och en stark närvaro på utvalda tillväxtmarknader."

"Med stark prissättningskraft och utrymme för mixförbättringar förväntar vi oss att destillatörer växer i en något snabbare långsiktig takt än andra konsumentproduktföretag, och vi förväntar oss att Pernods försäljning växer med en steady-state-takt på 4,7%, ungefär i linje med Diageos tillväxt", anser analytikern.

"Nyckeln till Pernods värdering är dess rörelsemarginal på medellång sikt", betonar Sokolova. "Historiskt sett har Pernod genererat lägre EBIT-marginaler än Diageo (i intervallet låga till mellersta 20%, jämfört med Diageos marginal på 30%+), men bolaget har gjort framsteg med att minska gapet under de senaste åren."

GSK GSK

Analytiker: Damien Conover, CFA

GSK är ett av världens största läkemedels- och vaccinföretag, med fokus på att skapa nästa generations behandlingar inom hälso- och sjukvården. Företaget har en portfölj med läkemedel som spänner över flera terapeutiska klasser, vilket "skyddar företaget från problem med enstaka produkter". Företaget har utvecklat nästa generations behandlingar för andningsvägar och HIV, vilket bör bidra till att mildra konkurrensen. "Vi tror att GSK kommer att bli en stor konkurrent inom andningsvägar, HIV och vacciner under det kommande decenniet", säger Damien Conover, aktieanalytiker på Morningstar. GSK har "gått från sin historiska strategi med inriktning på små förbättringar till verklig innovation. Dessutom fokuserar man mer på onkologi och immunsystemet, med genetiska data som hjälp för att utveckla nästa generations läkemedel", tillägger Conover.

Sartorius SRT3

Analytiker: Jay Lee

(se vår recension av Sartorius Stedim Biotech)

Rentokil Initial RTO

Analytiker: Grant Slade, CFA

"Rentokil Initials strategi är starkt inriktad på att förvärva och behålla en dominerande marknadsandel på de mycket lokala marknader för skadedjursbekämpning och hygien som bolaget konkurrerar på", förklarar Grant Slade, aktieanalytiker på Morningstar. Bolaget strävar efter att dra nytta av förbättrade enhetskostnader genom stordriftsfördelar i varje geografi där det är verksamt, genom organisk tillväxt och aktiva förvärv. Rentokil har gjort mer än 200 förvärv sedan 2015. "Under 2022 är förvärvet av Terminix en transformativ, dikesförstärkande affär som skapar en ny marknadsledande aktör i USA", tillägger Slate. "Skadedjursbekämpning förblir Rentokils främsta M&A-prioritet, men potentiella kandidater inom hygiensegmentet bör nu också prioriteras. Det framgångsrika genomförandet av strategin har genererat en hållbar kostnadsfördel för skadedjursbekämpningsverksamheten - källan till vårt breda ekonomiska betyg" för bolaget.

Julius Baer Group BAER

Analytiker: Johann Scholtz, CFA

"Julius Baer Gruppe är världens största privatbank, där investerare drar nytta av outspädd exponering mot ett företag som ger råd till förmögna och mycket förmögna individer över hela världen", säger Johann Scholtz på Morningstar. "Renodlad private banking är en lågkapitalintensiv, kassagenererande verksamhet. Baer erbjuder inte investment banking eller andra tjänster som är mer kapitalintensiva, volatila och mindre lönsamma", tillägger han. Även om bolaget nyligen har drabbats av engångskostnader i samband med rättsliga uppgörelser och kostnader för att integrera nyförvärvade verksamheter, är det en välkapitaliserad bank med en konservativ utdelningspolicy med en utdelningsandel på 40%. "Baer bör kunna återföra mer kapital till aktieägarna via särskilda utdelningar eller återköp av aktier när de fortsätter att stärka sin kapitalbas organiskt", enligt Scholtz.

Spirax Group SPX

Analytiker: Matthew Donen, CFA

Spirax Group har lyckats integrera sina produkter och sina högt kvalificerade ingenjörer, som utgör säljkåren, i kundernas industriella och kommersiella processer. Cirka 50% av koncernens försäljning kommer från återkommande underhåll och ytterligare 35% från små förbättringsprojekt med korta återbetalningsperioder. Den återkommande karaktären hos Spirax-Sarcos försäljning har gjort det möjligt för koncernen att dra nytta av större motståndskraft över konjunkturcykeln jämfört med de mer cykliska fluktuationerna i kundernas kapitalbudgetar, som är beroende av okontrollerbara makroekonomiska faktorer", säger Matthew Donen på Morningstar.

Spirax organiska försäljningsnedgång på 1% under räkenskapsåret 2023 beror på cykliska snarare än strukturella orsaker, på grund av lagerminskning hos kunder inom biofarmaci och halvledare, förklarar han, och han förväntar sig att verksamheten kommer att återhämta sig under 2024.

"Koncernens långsiktiga fundamenta är fortsatt intakta och vi förväntar oss att koncernen kommer att växa snabbare än den globala industriproduktionen, tack vare den kritiska natur och korta återbetalningstid som dess produkter erbjuder kunderna, samt den sekulära tillväxten på slutmarknaderna."

Diageo DGE

Analytiker Jelena Sokolova, CFA

Morningstar uppskattar det verkliga värdet på Diageo till 3.100 pence per aktie, vilket återspeglar ett resultat som är något bättre än väntat under första halvåret av räkenskapsåret 2024.

"Vår diskonterade värdering implicerar FY2025-multiplar på 18x vinst, 14x enterprise value/EBITDA, en avkastning på fritt kassaflöde på över 5% och en direktavkastning på 3%. Dessa multiplar är något högre än för de flesta andra bolag inom dagligvarusektorn, vilket återspeglar Diageos branschledande tillväxtutsikter på medellång sikt", säger Jelena Sokolva.

"Volym- och mixdrivkrafterna återkommer, om än något måttligt, 2025 och nettoomsättningstillväxten återhämtar sig till 3,6%, vilket fortfarande är under ledningens prognos om en tillväxt på 5% till 7%. Därefter antar vi en återgång till ensiffrig normaliserad nettoomsättningstillväxt, och vårt antagande om tillväxt vid steady state är 5,7%. Detta är högre än de 4-5% som vi antar för de flesta andra multinationella konsumentproduktföretag, eftersom vi tror att Diageo har starkare tillväxtdrivare, drivet av en överlägsen pris/mix, särskilt för reservvarumärken", säger Morningstar-analytikern.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Adyen NV1 254,40 EUR-1,10Rating
Anheuser-Busch InBev SA/NV56,58 EUR-1,19Rating
Diageo PLC2 405,50 GBX-1,03Rating
Edenred SE37,47 EUR-0,27Rating
Elekta AB Class B64,55 SEK-2,79Rating
GSK PLC1 650,50 GBX0,70Rating
Julius Baer Gruppe AG46,53 CHF-1,44Rating
Melrose Industries PLC456,10 GBX-1,62Rating
Pernod Ricard SA123,45 EUR-0,60Rating
Reckitt Benckiser Group PLC4 527,00 GBX0,60Rating
Rentokil Initial PLC467,60 GBX-0,79Rating
Rheinmetall AG504,40 EUR-2,10Rating
Roche Holding AG274,20 CHF-0,72Rating
Sartorius AG Vorz-Inhaber-Akt ohne Stimmrecht238,60 EUR1,32Rating
Sartorius Stedim Biotech SA179,05 EUR2,75Rating
Spirax Group PLC7 295,00 GBX0,00Rating

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar