Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

"Vänta bara på återhämtningen för förnybara energikällor"

VIDEO: Artificiell intelligens, cybersäkerhet och grön teknik är de mest intressanta investeringstemana enligt LGIM:s Aanand Venkatramanan 

Valerio Baselli 2024-07-10 | 9:02
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Valerio Baselli: Hej och välkommen till Morningstar. Tematiska strategier har expanderat snabbt under de senaste åren, med börshandlade fonder i spetsen. Att investera i en tematisk ETF är ett enkelt sätt att få exponering mot en trend som du tror på, men var medveten om att de kan vara volatila och att sådana trender skiljer sig mycket från varandra. För att inventera det tematiska landskapet har jag idag Aanand Venkatramanan, chef för ETF:er, EMEA, på Legal & General Investment Management, med mig.

Så, Aanand, efter att ha upplevt en blomstrande period i återhämtningen efter covid, har tematiska strategier överlag kämpat under de senaste två åren, naturligtvis vissa teman mer än andra. Hur bedömer du idag hälsan i det tematiska landskapet och vad förväntar du dig av tematiska investerare under andra delen av året?

Aanand Venkatramanan: Hej, Valerio. Tack för att jag fick komma hit. För att svara på din fråga direkt skulle jag säga att jag under de senaste 12 till 18 månaderna skulle dela in tematiska strategier i tre grupper. En som liksom har överträffat eller efterliknat utvecklingen för jag skulle säga S&P 500 ex-Mag Seven och så vidare. Den andra är, skulle jag säga, teman som har följt de breda riktmärkena för marknadsvärde mer eller mindre i linje. Och den tredje skulle vara kategorin där några av de teman som underpresterade de breda riktmärkena för marknadsvärde.

I den första kategorin är det tydligt att AI och framväxande trender inom cybersäkerhet ligger där, där överavkastningen jämfört med, låt oss säga, MSCI eller S&P 500 lika viktade är ganska märkbar. Helt klart, med bakgrund av att under de senaste 12 till 18 månaderna har det mesta av resultatet, skulle jag säga, i typiska riktmärken för marknadsvärde kommit från Magnificent Seven-namnen. Så om man har det i åtanke och om man skulle jämföra något tema med S&P 500 ex-Mag Seven, skulle jag säga att det skulle vara ett bra riktmärke att använda. Och särskilt det faktum att teman också har många små och medelstora aktier. Och i den andra kategorin finns teman, låt oss säga som rent vatten och så vidare, som är sektors- och branschöverskridande, e-handel, logistik och så vidare, som har olika risk- och korrelationsegenskaper jämfört med ett rent teknikorienterat tema. Och slutligen, i den tredje kategorin har vi sett fler förnybara aktier och jag skulle säga aktier som är relaterade till temat ren energi, som har haft en viss underavkastning förra året när kapitalkostnaderna ökade och värderingarna sjönk på grund av tunnare marginaler.

Så jag skulle säga att det här huvudsakligen är de tre hinkar som jag skulle placera dem i. Men om du skulle gå tillbaka längre och titta på det från, skulle jag säga, början av covid-lockdownperioden och så vidare, ser prestandaegenskaperna lite annorlunda ut eftersom studsen som hände 2020-2021 var ganska stark och på ett sätt har några av de teman som har stannat kvar där korrigerat sig från den punkten.

Baselli: Och jag menar, som du sa, föga förvånande bland de hetaste teman på senare tid har varit artificiell intelligens eller till och med blockchain, till exempel. Å andra sidan - och det här kan vara en överraskning på något sätt - har ren energi och solaktier i synnerhet lidit. Vad förväntar du dig av det större temat energiomställning och vad är det bästa sättet för investerare att exponera sig mot det, enligt din åsikt?

Venkatramanan: Briljant. Jag menar, när man tittar på det - så när det gäller förnybara energikällor tror jag starkt på ekonomi. När det gäller förnybara energikällor är sol och vind idag den billigaste formen av kraft i de flesta delar av världen och i många länder. Så vad innebär det? Om ett land eller ett företag vill installera ny kraftproduktionskapacitet är solenergi billigast och snabbast att bygga och ta i drift. Om man däremot jämför med kärnkraft eller värmekraft är även byggfasen så utdragen att det kan ta mellan fem och tio år att bygga några av dessa anläggningar på vissa platser. Sedan talar vi om försenad idrifttagning och eskalerade kostnader. Många länder och många företag övergår alltså till förnybar energi, dels på grund av målen om en klimatomställning till netto noll, men också på grund av rent ekonomiska skäl. Och jag känner att det är den största drivkraften enligt min åsikt, där ekonomin har staplats upp till förmån för sol och vind på ett bra sätt. Men ja, under den senaste tiden har vi sett vissa korrigeringar. Och det finns några anledningar till det.

Jag menar, kapitalkostnaden just nu med högre räntor har helt klart blivit högre. Så om någon - om en kraftproducent eller en oberoende kraftproducent vill bygga sina anläggningar, är det uppenbart att låneräntorna är högre, och det har lett till en viss avmattning i kapitalanvändningen. Och å andra sidan, när det gäller befintliga kraftproducenter, som har låst in vissa priser i sina, vad man kallar, kraftköpsavtal, för en period på låt oss säga fem år eller så vidare, så hade man förra året ett scenario där deras fordringar var fasta, men deras räntekostnader har ökat. Och det är klart att det på grund av detta blev marginalkompressioner och att värderingarna sjönk. Men nu, när vi går in i ett scenario där det kan bli en viss lättnad när det gäller räntorna, och när kapitalkostnaderna sjunker, kommer några av dessa aviserade projekt att börja ta form och börja byggas och tas i drift, och det kommer att driva efterfrågan för några av dessa.

Jag skulle säga att de långsiktiga drivkrafterna inte har försvunnit. Vi står fortfarande inför en enorm utmaning när det gäller klimatförändringarna, och vi måste ta itu med det. Och sol- och vindkraft kommer att spela en mycket viktig roll när det gäller att hjälpa oss att övergå från konventionella kraftkällor till, skulle jag säga, mer förnybara kraftkällor.

Baselli: Mycket intressant. Slutligen, om du skulle välja tre teman att investera i idag, vilka skulle de vara och varför?

Venkatramanan: Jag menar, det uppenbara, skulle jag säga, som jag kommer att tänka på direkt är allt som är AI-relaterat. Och det är tydligt att det är en tektonisk förändring som sker just nu, eller hur, när det gäller vårt antagande av AI från, skulle jag säga, mer högpresterande applikationer hela vägen till våra smartphones. Och du kommer att se att AI kommer att börja beröra var och en av dessa platser inom alla sektorer, från individer, företag till regeringar, ännu mer under det kommande decenniet eller så. Och ett närliggande område som jag tror kommer att dra nytta av den medvinden och drivkraften kommer att vara framväxande trender inom cybersäkerhet. Återigen är det ett annat tema där vi har sett mycket intressanta resultat, särskilt under de senaste 12 till 18 månaderna. I takt med att AI växer måste vi försvara oss bättre när det gäller cybersäkerhet. Så de framväxande sektorerna och segmenten inom temat cybersäkerhet börjar visa dessa tecken.

Och på den tredje fronten skulle jag säga att det är en blandning av både batteriteknik och förnybar energi. Även när det gäller batteriteknik har det talats mycket om en avmattning i försäljningen av elfordon. Men när man tittar lite djupare har marknaden saktat ner från mycket höga tvåsiffriga tillväxttal till, skulle jag säga, fortfarande lägre tvåsiffriga tillväxttal. Så det är inte så att den har blivit negativ. Marknaden växer fortfarande, faktiskt i en relativt snabbare takt. Men det är bara det att takten för det som förväntades vara exponentiellt snabbt har kommit ner till mer måttliga, skulle jag säga, nu en hållbar snabb tillväxttakt. Så jag skulle säga att jag fortfarande är mycket positiv till dessa trender av de skäl som jag just har beskrivit och diskuterat. Så jag skulle säga att det kommer att vara dessa tre - så AI, nya trender inom cybersäkerhet och en blandning av, skulle jag säga, batteriteknik och teman för ren energi.

Baselli: Tack så mycket, Aanand. För Morningstar heter jag Valerio Baselli. Tack för att du tittade.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar