Det har varit en tuff resa för små och medelstora aktier under de senaste åren. Sedan den 28 februari 2021 så har Morningstar US Small-Mid Cap Extended Index ökat med 14,32%, jämfört med 45,85% för Morningstar US Large-Mid Cap Index. För vissa innebär det att småbolag har utrymme att röra på sig.
I slutet av maj handlades large cap-aktierna till verkligt värde, medan "amerikanska small cap-aktier var mest undervärderade jämfört med sitt långsiktiga verkliga värde och erbjöd cirka 20% rabatt på verkligt värde", säger David Sekera, chefsstrateg för den amerikanska marknaden på Morningstar. Midcap-aktierna låg lite i mitten med en rabatt på 7%, tillägger han.
Området med de största rabatterna, 25%, var värdeaktier, fortsätter Sekera, medan tillväxt- och kärnaktier, med 16% rabatt, erbjöd en högre tillväxttakt, men med mycket rikare värderingar. Hans slutsats: "Baserat på dessa rabatter bör investerare övervikta småbolagsaktier" i sina portföljer.
Small-Cap och Mid-Cap aktier på rea: Förvaltare
Det är en slutsats som andra portföljförvaltare delar. De ser dock möjligheter inte bara i USA utan även globalt. Med tanke på de likvida medel som de genererar ser små och medelstora bolag undervärderade ut, hävdar Kent Chan, Equity Investment Director på Capital Group: "Det gäller både på tillväxtmarknaderna och på de utvecklade marknaderna."
I Kanada är Jeff Mo och Samir Taghiyev, portföljförvaltare för Three-Star, Bronze-Rated Mawer New Canada A fond lika övertygade: "Vi letar efter attraktiva företag av hög kvalitet, och det hittar vi främst i små och medelstora bolag."
Varför mindre aktier är så försummade kan bero på det inflytande som Nvidia (NVDA), mega-caps och AI-berättelsen påverkar marknaderna, säger Chan. Han pekar också på ett annat inslag: "Så mycket likviditet har strömmat till USA, till den amerikanska dollarn och den amerikanska obligationsmarknaden. Med ökad likviditet ökar intresset, och det tar tid för likviditetsdrivna marknader att förändras."
AI sprider sig till Small- och Mid-Cap-aktier
Eftersom AI utgör det övergripande temat för investeringsmarknaderna är det intressant att notera hur viktigt bidrag små och medelstora aktörer kommer att ge, ett bidrag som ofta förbises, anser Chan. Bakom Nvidia, påpekar han, "finns datasäkerhet, dataorganisation, och de tenderar att ligga hos små företag".
Därför tycker han att attraktiva namn som taiwanesiska Global Unichip Corp. (3443), som designar chip och lägger ut tillverkningen av dem på Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM). En annan aktör, eMemory (3529), designar också chip, men i minneskomponenten, med det specifika syftet att krympa chipen för att spara energi i AI:s omättliga hunger efter den.
Taghiyev tittar också på AI-berättelsen, utanför den vanliga berättelsen om mega-caps. Det leder honom till IT-konsultbranschen, och mer specifikt till Softchoice i Kanada.(CFTC.TO), en klassisk återförsäljare av informationsteknik som har vänt sig mot AI för att hjälpa företag att utforma AI för sina databaser och implementera det i sin verksamhet.
"Det är Microsofts största partner och Amazon förlitar sig på att Softchoice förstår kundernas behov", säger Taghiyev. "Oavsett vem som vinner AI-racet har Softchoice en relation med kunderna och vinnarna kommer alla att komma till Softchoice."
Jeff Mo har också ett öga på IT, men helt utanför AI-narrativet, i Match Group (MTCH), den största plattformen för nätdejting. Efter en kraftig ökning av verksamheten under covid har aktiviteten minskat, erkänner Mo, "men han tillägger att det på lång sikt, särskilt utanför USA, finns en lång landningsbana för dejtingapplikationer."
Indien är det nya Kina för småbolag
För Chan är Indien det kommande överflödslandet och han tror att Indien kommer att upprepa utvecklingen av Kinas fenomenala tillväxt. På 1990-talet, minns han, investerade Kina kraftigt i stora infrastrukturprojekt som djuphavshamnar och järnvägar, precis som Indien nu gör.
Därefter satsade Kina successivt på textilier, konsumentelektronik och smartphones, och idag konkurrerar man inom smart läkemedelsdesign och elfordon. Nu kan det vara Indiens tur och "Indien har skalan för att matcha Kina när det gäller arbetskraft", säger Chan.
För närvarande ser Capital Group-chefen möjligheter i mycket enkla tillverkningsföretag vars öden är kopplade till Indiens infrastruktursatsning, särskilt Larson & Toubro (LTOD), "[som] förmodligen är det mest väletablerade infrastrukturföretaget i Indien", och i Tube Investments of India (TIINDIA). "Vi är så fokuserade på teknik, men när vi tänker på omlokalisering kommer mycket att vara gammaldags industri", tillägger han.
Det är precis vad Samir Taghiyev finner i Stella-Jones (SJ) i Montreal, en tillverkare av infrastrukturstolpar och järnvägsband, ett bolag som knappast kunde vara mer "gammaldags" och som jag skrev om nyligen. Bolaget har en ledande position när det gäller att fylla på Nordamerikas överbelastade elstolpsnät och bör få ökad kraft av den växande marknaden för elbilar.
Capital Groups och Mawers portföljförvaltare är bottom-up-aktieplockare, vilket innebär att de inte först identifierar lovande sektorer för att sedan leta efter guldklimpar. De söker efter värde varhelst de hittar det, och Taghiyev och Mo är mycket uppmärksamma på företag "som har ett hållbart välståndsskapande med avkastning över kapitalkostnaden", säger Taghiyev.
Småbolagstillväxt Aktiemöjligheter utanför AI
Med det perspektivet hittar förvaltarna värde inom många områden - alla utanför AI-boxen. Kent Chan har till exempel investerat i Lotus Bakeries (LOTB), en holländsk kextillverkare vars aktie har stigit med över 300% under de senaste fem åren och som han identifierar som en av de "långsamma och stadiga bolag" som han föredrar.
Jeff Mo utvecklas längs liknande vägar. Han har upptäckt ett attraktivt aktieinnehav i Münchenbaserade Pathward Financial (FM7), en aktör i den hårt prövade sektorn för regionala banker.
Pathward är en av två dominerande aktörer på den mycket komplicerade marknaden för förbetalda kort. Pengarna på dessa kort måste ju ta vägen någonstans och 33% av dem hamnar på bankens inlåningskonton där man betalar en mycket lägre ränta än traditionella banker, trots att man tar ut en expeditionsavgift.
Många av de företag som portföljförvaltarna beskriver förbises av marknaden; finns det inte en risk att de helt enkelt kommer att fortsätta att dröja sig kvar i skuggorna. Det är inget som Samir Taghiyev oroar sig för, med hänvisning till Benjamin Graham:
"På kort sikt är marknaden en röstningsmaskin, men på lång sikt är den en vägningsmaskin." Taghiyev tillägger: "Eftersom vi fokuserar på företag som skapar välstånd, och varje dag skapar mer, går det bra om marknaden inser det. Om den inte gör det går det ändå bra för oss. Men när företag presterar bra, på ett eller annat sätt, kommer marknaderna att hålla med."