Populäraste fonderna första halvåret 2024

Globalfonder fortsätter locka fondspararna, men även räntefonder som såg de största nettoinflödena under ett halvår sedan 2018. 

Johanna Englundh 2024-07-09 | 10:12
Facebook Twitter LinkedIn

 trofe

Spararna har fortsatt öka risken i sitt fondsparande, med aktiefonder som står för de största nettoinflödena under det första halvåret 2024. Men intresset för räntefonder har även tagit fart i takt med ett nytt ränteklimat som öppnat dörren för mer attraktiv avkastning på räntemarknaden. Vid halvårsskiftet noterades det största nettoinflöden i räntefonder under ett första halvår sedan 2018. Blandfonder såg samtidigt nettoutflöden för det tredje året i rad.

Om man jämför med det genomsnittliga inflödet i Aktiefonder under de första sex månaderna de senaste tio åren är årets inflöde på nästan 41 miljarder nästan dubbelt så högt som genomsnittet på 22,5 miljarder. Men det är långt ifrån ett rekord. Det första halvåret 2021 hade aktiefonder ett nettoinflöde på hela 92 miljarder kronor. 

Det genomsnittliga nettoinflödet till räntefonder de senaste tio åren ligger samtidigt på 22,7 miljarder, så även där ser vi ett högre nettoinflöde än snittet med 32,7 miljarder till räntefonderna. Det är den högsta siffran sedan 2018, men återigen inget rekord då nettoinflödet under 2015, 2016 och 2018 alla var norr om 40 miljarder. 

 

Globalfonder lockade sparare första halvåret

Vid en närmare titt på de mest populära fonderna under första halvåret hittar vi en blandning av aktiva och passiva fonder inom en rad olika kategorier. Globalfonder med en vikt mot storbolagen dominerar dock, och sex av de tio populäraste fonderna investerar i just detta segment. Handelsbanken Developed Markets Index Criteria är den fond som sett det största nettoinflödet under halvåret, med 27 miljarder. Fonden är nystartad och lanserades i oktober i fjol och är en så kallad Artikel 9-fond, vilket innebär att fonden har hållbara investeringar som mål. 

Andraplatsen kniper Länsförsäkringar Global Index, som har både fem stjärnor och en guldrating. Sedan årsskiftet har fonden levererat en avkastning på 19,4%, till en löpande avgift på 0,20%. Detta är den enda fonden med ett guldbetyg i topplistan, men majoriteten har antingen ett silver- eller bronsbetyg.  

Fonden som levererat den högsta avkastningen bland de populäraste fonderna är Swedbank Robur Technology, en av de absolut största fonderna i Sverige med ett förvaltat kapital på mer än 160 miljarder kronor. 

Utöver teknik- och globalfonder noteras även en räntefond, Swedbank Robur Obligation, och en svensk småbolagsfond, Cliens Småbolag, i topplistan. Cliens Småbolag har ett silverbetyg och fem Morningstar-stjärnor, medan Swedbank Robur Obligation har tre stjärnor och ett negativt medaljbetyg. 

Den genomsnittliga avkastningen för de tio mest populära fonderna är 18,3% med en genomsnittlig avgift på 0,61%. Det är tydligt att spararna valt bort dyrare alternativ, då genomsnittsavgiften för de tio fonder med högst utflöden landade på 0,75%. De mest sålda fonderna har även presterar sämre i genomsnitt: +11,95%. Klicka här för att komma till genomgången över de bästa och sämsta fonderna första halvåret. 

 

Mixad kompott bland mest sålda fonderna

Det finns ingen tydlig riktning när det kommer till kategorierna bland de mest köpta och sålda fonderna under året. Det tycks snarare vara enskilda fonder som valts in eller sålts av. I topplistan hittar vi flera kategorier som även återfinns bland de fonder med störst nettoutflöden, men även en blandning av både aktivt och passivt förvaltade fonder. 

Exempelvis intar Storebrand Global Plus listan över de fonder med högst utflöden, trots att globalfonder som kategori är den mest populära i Sverige och flera globalfonder noteras i topplistan. Storebrands globalfond "All Countries" noteras exempelvis bland de mest köpta, men den har 10 procentenheter lägre löpande avgift än Plus-fonden. 

Noterbart är även ett par USA-fonder bland de mest nettosålda fonderna, trots att de levererat en avkastning runt 22-23% under första halvan av året. Det kan vara så att en hel del sparare har kommit underfund med den stora exponeringen man får mot USA via en globalfond. 

Den fjärde mest nettosålda fonden är Handelsbanken Hållbar Energi, som är den enda fonden i båda listorna som har en negativ avkastning sedan årsskiftet. Fonden har backat 5,3% och tappat ca 6,1 miljarder kronor under halvåret. 

I likhet med de mest nettoköpta fonderna så har majoriteten av de mest sålda fonderna även ett medaljbetyg från Morningstar, vilket innebär att Morningstars fondanalytiker gör bedömningen att det är sannolikt att fonden kommer att överträffa genomsnittet för andra fonder i samma kategori. 

 

Författaren äger fondandelar i Länsförsäkringar Global Index, Storebrand Global All Countries och Cliens Småbolag som nämns i denna artikel. Ta reda på mer om Morningstars redaktionella policy här.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar