Kvartalets bäst presenterande ETF:er

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF och iShares MSCI Turkey UCITS ETF var bland de bäst presterande ETF:erna under andra kvartalet 2024.

Bella Albrecht 2024-07-04 | 8:38
Facebook Twitter LinkedIn

etf

Börshandlade fonder, eller ETF:er, är ofta lågkostnadsinstrument för investerare att följa populära index eller utnyttja erfarna förvaltares val i ett försök att slå marknaden. De bästa av dem fungerar som byggstenar i en portfölj, och till skillnad från öppna fonder handlas alla ETF:er under hela dagen på en börs.

Under det andra kvartalet 2024 var de bäst presterande aktie-ETF:erna bland annat Turkiet-aktiefonderna Amundi MSCI Turkey UCITS ETF (TUR) och iShares MSCI Turkey UCITS ETF (IDTK). Uppgifterna i denna artikel kommer från Morningstar Direct.

Urval av de bäst presterande ETF:erna

För att hitta kvartalets bäst presterande aktie-ETF:er har vi screenat ETF:er i Morningstars aktiekategori som finns tillgängliga i Sverige. Vi uteslöt börshandlade certifikat, så kallade ETN:er, och ETF:er med mindre än 25 miljoner USD (265,2 miljoner SEK) i totala tillgångar.

Två fonder på vår lista tillhörde kategorin Turkiet, där det genomsnittliga namnet steg med 24,86% under andra kvartalet.

De 10 bäst presterande ETF:erna för Q2 2024:

  1. Amundi MSCI Turkey UCITS ETF TUR
  2. iShares MSCI Turkey UCITS ETF IDTK
  3. Amundi MSCI Semiconductors ESG Screened UCITS ETF CHIP
  4. Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF XLKS
  5. Global X Silver Miners UCITS ETF SILV
  6. iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc) IUIT
  7. iShares MSCI Taiwan UCITS ETF ITWN
  8. Xtrackers MSCI Taiwan UCITS ETF XMTD
  9. Xtrackers MSCI USA Information Technology UCITS ETF XUTC
  10. iShares MSCI South Africa UCITS ETF IRSA

 

Morningstarbetyg för de bästa aktie-ETF:erna

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF

  • Morningstar Rating: 2 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,45%.
  • Morningstar Kategori: Turkiet Aktie

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF på 1,6 miljarder kronor var den bäst presterande ETF:en under det andra kvartalet med en avkastning på 20,56%. Den passivt förvaltade Amundi ETF:en nådde inte upp till den genomsnittliga fondens vinst på 24,86% i Morningstars aktiekategori Turkiet under kvartalet. Under de senaste 12 månaderna har Amundi MSCI Turkey UCITS ETF haft en avkastning på 60,91%, vilket är lägre än 73,12% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att ETF:en ligger i den 53:e percentilen.

Amundi MSCI Turkey UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Neutral. Den lanserades i mars 2019.

iShares MSCI Turkey UCITS ETF

  • Morningstar Rating: 1 stjärna
  • Kostnadsandel: 0,74%.
  • Morningstar Kategori: Aktier i Turkiet

Den näst bäst presterande ETF:en under det andra kvartalet var iShares MSCI Turkey UCITS ETF på 1,3 miljarder kronor. Den passivt förvaltade iShares ETF gav en avkastning på 20,11%, vilket var sämre än den genomsnittliga turkiska aktiefonden som gav en avkastning på 24,86%. Sett över de senaste 12 månaderna har iShares MSCI Turkey UCITS ETF haft en avkastning på 57,63%, vilket är lägre än avkastningen på 73,12% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att ETF:en ligger i den 84:e percentilen.

iShares MSCI Turkey UCITS ETF har en negativt Morningstar Medalist Rating, vilket innebär att våra analytiker förväntar sig att den kommer att vara en av de sämsta inom sin kategori och tror att det är osannolikt att den kommer att ge positiv avkastning efter avgifter.

Amundi MSCI Semiconductors ESG Screened UCITS ETF

  • Morningstar Rating: N/A
  • Kostnadsandel: 0,35%.
  • Morningstar Kategori: Aktieteknologi

Amundi MSCI Semiconductors ESG Screened UCITS ETF på 5 miljarder kronor rankades på tredje plats under kvartalet med en avkastning på 16,85%. Amundi ETF, som är passivt förvaltad, toppade den genomsnittliga avkastningen på 2,36% för fonder i kategorin aktieteknologi under det andra kvartalet. Under de senaste 12 månaderna har Amundi ETF avkastat 77,24%, före 19,98% vinst för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket gör att ETF ligger i den 1:a percentilen.

Amundi MSCI Semiconductors ESG Screened UCITS ETF tar hänsyn till miljö, sociala frågor och bolagsstyrning. Denna fond har en Morningstar Medalist Rating på Silver.

Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF

  • Morningstar-betyg: 5 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,14%.
  • Morningstar Kategori: Aktieteknologi

Med en avkastning på 13,03% placerade sig Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF på 11,5 miljarder kronor på fjärde plats under kvartalet. Den passivt förvaltade Invesco ETF överträffade avkastningen på 2,36% för den genomsnittliga aktieteknologifonden. Under de senaste 12 månaderna har fonden ökat med 44,46%, vilket är högre än avkastningen på 19,98% för fonder i sin kategori och placerar den i den 7:e percentilen för perioden.

Invesco Technology S&P US Select Sector UCITS ETF har en Bronze Morningstar Medalist Rating. Den lanserades i december 2009.

Global X Silver Miners UCITS ETF

  • Morningstar Rating: N/A
  • Kostnadsandel: 0,70%.
  • Morningstar Kategori: Aktie Ädelmetaller

Den femte bäst presterande ETF:en var Global X Silver Miners UCITS ETF om 887 miljoner kronor som steg med 12,73% under andra kvartalet. Denna passivt förvaltade Global X ETF slog den genomsnittliga avkastningen på 6,53% för fonder i kategorin ädelmetallaktier. Under det senaste året har Global X Silver Miners UCITS ETF stigit med 16,21%, vilket överträffar avkastningen på 11,58% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerar den i den 30:e percentilen.

Global X Silver Miners UCITS ETF, som lanserades i maj 2022, har en Morningstar Medalist Rating på Negative.

iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc)

  • Morningstar-betyg: 5 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,15%.
  • Morningstar Kategori: Aktieteknologi

Den 91,2 miljarder kronor stora iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc) var den sjätte bäst presterande svenska ETF:en under det andra kvartalet med en avkastning på 12,73%. Avkastningen för den passivt förvaltade iShares ETF överträffade den genomsnittliga avkastningen på 2,36% för en fond i Morningstars kategori för aktieteknologi. Sett över de senaste 12 månaderna har iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc) haft en avkastning på 39,44%, vilket överträffar avkastningen på 19,98% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerar ETF:en i den 13:e percentilen.

Den guldklassade iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc) lanserades i november 2015.

iShares MSCI Taiwan UCITS ETF

  • Morningstar Rating: 3 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,74%.
  • Morningstar Kategori: Taiwan Large-Cap Equity

Den sjunde bäst presterande ETF:en under andra kvartalet var iShares MSCI Taiwan UCITS ETF med ett värde på 5,3 miljarder kronor. Den passivt förvaltade iShares ETF gav en avkastning på 12,55%, vilket överträffade den genomsnittliga Taiwan large-cap aktiefonden som gav en avkastning på 7,13%. Ser man tillbaka på de senaste 12 månaderna har iShares MSCI Taiwan UCITS ETF haft en avkastning på 31,48%, vilket överträffar avkastningen på 29,45% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket gör att ETF:en hamnar i den 37:e percentilen.

iShares MSCI Taiwan UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i oktober 2005.

Xtrackers MSCI Taiwan UCITS ETF

  • Morningstar Rating: 4 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,65%.
  • Morningstar Kategori: Taiwan Large-Cap Equity

Xtrackers MSCI Taiwan UCITS ETF på 1,2 miljarder kronor placerade sig på åttonde plats under kvartalet med en avkastning på 12,55%. Xtrackers ETF, som är passivt förvaltad, överträffade den genomsnittliga avkastningen på 7,13% för fonder i kategorin Taiwan large-cap equity. Under de senaste 12 månaderna har Xtrackers ETF avkastat 31,58%, före 29,45% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att den ligger i den 48:e percentilen för avkastning.

Den silverklassade Xtrackers MSCI Taiwan UCITS ETF lanserades i juni 2007.

Xtrackers MSCI USA Information Technology UCITS ETF

  • Morningstar-betyg: 5 stjärnor
  • Kostnadsandel: 0,12%.
  • Morningstar Kategori: Aktieteknologi

Med en uppgång på 11,65% placerade sig Xtrackers MSCI USA Information Technology UCITS ETF på 21,8 miljarder kronor på nionde plats under det andra kvartalet. Den passivt förvaltade Xtrackers ETF överträffade avkastningen på 2,36% för den genomsnittliga aktieteknologifonden. Under de senaste 12 månaderna har fonden avkastat 37,71%, vilket är högre än 19,98% för fonder i sin kategori och placerar den i den 16:e percentilen.

Xtrackers MSCI USA Information Technology UCITS ETF, som lanserades i september 2017, har en Morningstar Medalist Rating på Silver.

iShares MSCI South Africa UCITS ETF

  • Morningstar Rating: 1 stjärna
  • Kostnadsandel: 0,65%.
  • Morningstar Kategori: Sydafrika & Namibia Aktier

Den tionde bästa ETF:en var iShares MSCI South Africa UCITS ETF med 652 miljoner kronor som steg med 11,15% under det andra kvartalet. Den passivt förvaltade iShares ETF utvecklades ungefär i linje med den genomsnittliga avkastningen på 10,21% för fonder i aktiekategorin Sydafrika & Namibia. Under det senaste året har iShares MSCI South Africa UCITS ETF stigit med 10,25%, vilket är sämre än avkastningen på 11,25% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerar den i den 59:e percentilen.

iShares MSCI South Africa UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i januari 2010.

Vad är ETF:er?

Börshandlade fonder är investeringar som handlas under hela dagen på börser, ungefär som enskilda aktier. De skiljer sig från traditionella fonder - så kallade open-end-fonder - som bara kan köpas eller säljas till ett enda pris varje dag. Historiskt sett har ETF:er följt index, men under de senaste åren har fler ETF:er förvaltats aktivt. ETF:er täcker en rad olika tillgångsklasser, inklusive aktier, obligationer, råvaror och nu senast kryptovalutor.

ETF:er erbjuder investerare ett effektivt sätt att få exponering mot marknaderna, ofta med låga avgifter och en enkel köp- och säljprocess. 

De bästa ETF:erna: Fler idéer att  överväga

Investerare som vill hitta mer inspiration när det kommer till ETF:er kan göra följande:

  • Använd ETF Screener-verktyget för att hitta de bästa ETF: erna enligt dina specifika kriterier. Du kan söka efter fonder baserat på deras avgifter, Morningstar Medalist Ratings, manager tenures och mer.
  • Besök vår ETF-sida för att hålla dig informerad om aktuell Morningstar forskning och analys om börshandlade fonder.
  • Jämför fonder och ETF:er sida vid sida och följ enkelt deras värderingar, betyg och avgifter.

Denna artikel sammanställdes av Bella Albrecht, redigerades av Lauren Solberg och granskades av Johanna Englundh.

Som en del av vårt uppdrag att ge investerare mer information sammanställdes den här artikeln från Morningstars data och oberoende forskning med hjälp av automatiseringsteknik. Den ursprungliga artikeln skrevs av Morningstars reportrar och redaktörer. Denna uppdaterade version har granskats av en redaktör.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar