Årets första sex månader har passerat och det är dags för en halvårsavstämning. Vi kommer att kika närmare på samtliga fonder som finns tillgängliga att köpa på den svenska marknaden, vilket inkluderar fonder som är registrerade i andra länder. Det kommer ge en komplett bild av hur fonderna på den svenska marknaden har utvecklats under årets första månader. Endast fonder med inrapporterad avkastning per den 30 juni inkluderas och avkastningen beräknas i svenska kronor.
Av de 4 831 fonder som finns tillgängliga i Sverige gav hela 94% en positiv avkastning under första halvåret. Den genomsnittliga avkastningen landade på +8,9%.
Föga förvånande är majoriteten av de bäst presterande fonderna teknikfonder, där vi kan se uppgångar på 30-35% sedan årsskiftet. De amerikanska teknikjättarna har fortsatt klättra högre till följd av AI-hypen, och varit starkt bidragande till avkastningen i teknikfonderna såväl som den amerikanska börsen som helhet. Faktum är att om man exkluderar uppgångarna från Nvidia (NVDA), Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Alphabet (GOOGL) och Broadcom (AVGO) under det andra kvartalet i år skulle det breda amerikanska marknadsindexet ha backat.
Turkiet och teknikfonder i topp
De två fonder som lyckades allra bäst under det första halvåret 2024 är dock inriktade på en helt annan marknad, nämligen Turkiet. Istanbulbörsen är upp hela 50%, till följd av starka ekonomiska reformer och en återhämtning i den turkiska liran, något som har stärkt investerarnas förtroende och attraherat allt fler utländska investerare.
BNP Paribas Turkey Equity är upp hela 59,1% under årets första sex månader där portföljens största avkastningsbidrag kommer från mobiltelefonoperatören Turkcell Iletisim Hizmetleri med 6,9% efter en uppgång på 69,8%. Därefter noteras detaljhandelsföretaget Bim Birlesik Magazalar med 6,4% efter en uppgång på 71,6%. TAV Havalimanlari Hodling, som är verksam inom flygplatsdrift och -tjänster, är det innehav som stigit mest procentuellt sett, upp 128,5%.
Utöver Turkiet och teknikfonder hittar vi en svenskregistrerad småbolagsfond i topplistan. Lannebo NanoCap är upp 32,7% sedan årets start och investerar i små bolag i Norden med tonvikt på Sverige. De innehav som bidragit mest till portföljens uppgång är VBG Group, Bergman & Beving och MedCap de största portföljinnehaven, vars aktier har stigit 94%, 66% och 45% sedan årets start.
Brasilien och Latinamerika bland de sämsta fonderna
Trots att teknikfonder i stort har rusat under det första halvåret tar teknikfonder Thematica - Futur Mobility Retail bottenplatsen efter ett tapp på 23,1%. Fonden är en tematisk fond som investerar i företag som bidrar till och/eller drar nytta av värdekedjan i leveranskedjan för elfordon. Fondens största landsexponering är mot Sydkorea, med bolag som Kia, Hyundai, Samsung SDI och LG Energy bland de största portföljinnehaven.
En gemensam nämnare bland majoriteten av de övriga förlorarna hittills i år är Latinamerika och Brasilien. Brasilien utgör vanligtvis en stor andel av Latinamerikafonder, och närmare 59% för de tre i listan ovan. Ökad finanspolitisk osäkerhet, betydande devalveringar av företag, fall av statlig inblandning och stigande amerikanska räntor bidrar till en utmanande aktiemarknadsmiljö i Brasilien.
"Utsikterna är tuffare för aktier eftersom globala investerare har tröttnat på Brasilien och inhemska investerare håller sig till förutsägbar ränteavkastning", säger Daniel Gewehr, chef för latinamerikansk aktiestrategi på Itau BBA, till Bloomberg.
Han menar att prisfallet ändå ger upphov till en del djupa värdeökningar. Brasilianska aktier handlas i genomsnitt 7,5 gånger vinsten, vilket är en fjärdedel mindre än det historiska genomsnittet.
Den Brasilienfond som backat mest är BNP Paribas Brazil Equity med -18,8%. De största negativa portföljbidragen kom från hyrbilsföretaget Localiza Rent A Car, gruvbolaget Vale och banken Banco BTG Pactual medan det innehav som rasade mest var medicinutrustningsföretaget CM Hospitalar (-83,1%).
Hur ska man tolka dessa fondlistor?
Listor som dessa kan bidra med en inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.