Aktiva ETF:er som hittills presterat bäst och sämst under 2024

Under ett i stort sett positivt första halvår toppade guldrankade Fidelity Sustainable Research Enhanced Japan Equities ETF vår lista över de bäst presterande

Sunniva Kolostyak 2024-07-03 | 9:42
Facebook Twitter LinkedIn

ETF UK Main

Aktiva ETF:er har blivit alltmer populära bland investerare, och flera fondbolag i Europa lanserar nya produkter för att fånga upp denna efterfrågan. Men hur har dessa produkter presterat under första halvåret 2024?

Universumet för aktiva ETF:er är fortfarande blygsamt i Europa. Enligt en Morningstar-rapport från april står dessa fonder för endast 2% av de totala ETF-tillgångarna på kontinenten. Om vi inkluderar olika ETF-andelsklasser i flera valutor finns det 170 aktiva ETF:er tillgängliga för europeiska investerare. Av dessa har 10 lanserats under 2024.

För denna granskning tittar vi på de äldsta andelsklasserna om flera ETF:er finns. I vissa fall, där den äldsta andelsklassen inte är tillgänglig, har vi inkluderat andelsklassen med en Morningstar Medalist Rating. I de få fall där ingen av dem var tillgängliga har vi valt den högsta avkastningen bland valutorna.

Det är också viktigt att notera att den valda valutan för din aktieklass kan göra en betydande skillnad. Till exempel har den bäst presterande aktiva ETF:en totalt sett, JPM Japan Research Enhanced Equity ESG ETF, ökat med 22,70 procent i japanska yen. Den äldsta andelsklassen i samma produkt, noterad i amerikanska dollar, har dock endast avkastat 5,81%. Yenen har fallit kraftigt mot dollarn i år och myndigheterna i Tokyo har tvingats till åtgärder för att stötta den japanska valutan.

De 10 bästa presterande är alla aktiestrategier som investerar i Japan, Europa, USA, tillväxtmarknader och globalt. Vi hittar också Europa, emerging markets och globala ETF:er i botten, tillsammans med long/short equity och obligationer.

Endast 24 aktiva börshandlade fonder hade negativ avkastning under perioden och sex av dessa var tvåsiffriga. Däremot hade 21 ETF:er en tillväxt som var högre än 10%.

Akta dig för den "blyga aktiva" ETF:en

Medan de ETF:er som lyfts fram här är mer aktiva än sina passiva motsvarigheter, belyser den senaste Morningstar-rapporten Active ETFs in Europe: Small, Shy, and on the Rise att sådana produkter kan vara mindre aktiva än du förväntar dig.

"De flesta av de aktiva ETF:er som finns i Europa är 'blygt aktiva', med lägre aktiv andel och/eller tracking error än liknande aktiva öppna fonder", står det. "Som ett resultat bör investerare moderera sina förväntningar på överavkastning från sådana produkter."

När man tittar på de 20 största aktie aktie-ETF:erna mot en kategorispecifik, representativ ETF, fann analytikerteamet att hälften av dem var mindre än 50% aktiva (på ett historiskt genomsnitt).

Vilka aktiva ETF:er har presterat bäst?

Bland de bästa aktiva ETF:erna under de första sex månaderna 2024 är de som investerar i amerikanska och globala aktier mest representerade, med tre ETF:er vardera. Europeiska aktier förekommer två gånger.

Fidelity Sust Rsh Enh Jpn Eq ETF JPY Acc

Bäst presterande var dock Fidelity Sustainable Research Enhanced Japan Equities ETF - Yen-iterationen. Denna Morningstar guldrankade ETF:en har avkastat 21,28% fram till den 26 juni 2024. Det är också den tredje billigaste ETF:en bland de bäst presterande, med en löpande avgift på 0,25%.

Lyxor ETF Wise Kvantitativ Strategi

Med en avkastning på 19,12% under samma period var Lyxor ETF Wise Quantitative Strategy näst bäst presterande. Euro-ETF:en har ett europeiskt large-cap blend-fokus och lanserades 2007. Det är den äldsta aktiva ETF:en i vårt dataset. Dess avgift är 0,60%.

Invesco Quantitative Strategies ESG Global Equity Multi-Factor ETF EUR PfH Acc

Den tredje ETF:en i listan är Invesco Quantitative Strategies ESG Global Equity Multi-Factor UCITS ETF - en av de tre globala aktie-ETF:erna i listan. Produkten har en 5% exponering mot Magnificent Seven-aktien Nvidia (NVDA) och har avkastat 17,86% sedan början av januari. Invesco ETF:s löpande avgift är 0,30%.

Vilka aktiva ETFer har presterat sämst?

Den nedre tabellen över aktiva ETF-resultat visar en större variation än de i topplistan. Det finns inga upprepade kategorier och de flesta tillgångsslag är representerade - från aktier och räntor till alternativa och fastigheter.

JPM Equity Long-Short ETF USD Acc

Den sämst presterande aktiva ETF:en hittills i år har varit JP Morgan Equity Long-Short, som har fallit 22,37%. Den är också bland de dyrare ETFerna i listan med en avgift på 0,68%. Den lanserades under 2017.

JPM Managed Futures ETF USD Acc

Det näst sämsta resultatet var en alternativ ETF från JP Morgan, som lanserades samma dag som ovanstående Equity Long-Short-produkt. JP Morgan Managed Futures är en produkt som investerar i både lång och kort exponering mot olika tillgångsslag, och hittills i år har den fallit med 15,15%. Den löpande avgiften är 0,57%.

HSBC Economic Scale Worldwide Equity ETF

Tredje från botten är en ETF som investerar i globala large-cap värdeaktier. HSBC Economic Scale Worldwide Equity gick ner 13,38% den 26 juni och har en avgift på 0,25%. Den lanserades under 2014.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sunniva Kolostyak  är datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar