Konsumentpriserna i euroområdet steg med 2,5% i juni jämfört med samma månad föregående år, ned från 2,6% i maj enligt Eurostats snabbestimat, men över ekonomernas förväntningar om en uppgång med 2,4%.
Kärninflationen, som visar priser exklusive energi- och livsmedelskostnader, uppgick till 2,9% jämfört med ett år tidigare, vilket är samma nivå som i maj men högre än de 2,7% som noterades i april.
I juni var det främst tjänster som bidrog till inflationen i euroområdet (4,1%, samma nivå som i maj), följt av livsmedel, alkohol och tobak (2,5%, ned från 2,6% i maj), industrivaror exklusive energi (0,7%, oförändrat jämfört med maj) och energi (0,2% jämfört med 0,3% i maj), enligt Eurostats beräkningar.
Kärninflationen förblir hög
"Snabbstatistik för juni visade att den europeiska inflationen återigen sjönk, tillbaka till 2,5%, ned 10 punkter från maj månads mätning. Även om vi fortfarande förväntar oss viss volatilitet i inflationsavläsningarna är juni månads nedgång mycket välkommen och bekräftar ECB:s agerande i samband med räntesänkningen förra månaden", säger Michael Field, europeisk marknadsstrateg på Morningstar.
"Kärninflationen, det mått som Europeiska centralbanken är mest fokuserad på, var oförändrad i juni på 2,9%. Avsaknaden av förändring här månad för månad tyder på att nedgången i inflationen främst drevs av förändringar i priserna på livsmedel och bränsle, som vi vet är volatila", tillade han.
De europeiska aktiemarknaderna visade en blandad bild efter inflationsdata, med tyska DAX ned 0,9% och franska CAC40 upp 1,1%, en dag efter den första valomgången i de nationella valen.
Euroområdets obligationsräntor rörde sig inte mycket efter datautgivningen: Tysklands 10-åriga ränta sjönk till 2.6% och Frankrikes 10-åriga ränta är marginellt upp till 3.3%, enligt MarketWatch.
Hur många ECB-räntesänkningar kommer att följa?
Dagens inflationsavläsning kommer sannolikt inte att ändra förhoppningen för två räntesänkningar från Europeiska centralbanken i år, säger Michael Field.
"Med ECB som genomförde sin första räntesänkning förra månaden är alla ögon på inflationssiffrorna för att fastställa hur många fler räntesänkningar som kommer att följa i år. Ekonomernas nuvarande prognoser pekar på två."
Vid ECB:s presskonferens den 6 juni sade Christine Lagarde att ECB:s penningpolitik kommer att förbli starkt databeroende och att hon inte förbinder sig till "en viss räntebana".
Centralbanken reviderade även inflationsprognoserna vid mötet den 6 juni och ser nu en genomsnittlig inflation på 2,5% 2024, 2,2% 2025 och 1,9% 2026.
För kärninflationen förutspår ECB en genomsnittlig inflationstakt på 2,8% 2024, 2,2% 2025 och 2,0% 2026. Den ekonomiska tillväxten väntas öka till 0,9% 2024, 1,4% 2025 och 1,6% 2026, enligt ECB:s prognos den 6 juni.
ECB:s nästa penningpolitiska möte äger rum den 18 juli.