Nikes rapport: grumliga försäljningsutsikter straffar aktien

Morningstars analytiker förväntar sig att sänka sin uppskattning av verkligt värde för Nikes aktier, men tålmodiga investerare kan belönas

David Swartz 2024-07-02 | 12:03
Facebook Twitter LinkedIn

Nike UK Main

Nikes (NKE) aktier föll nästan 20% den 28 juni, eftersom ihållande svag försäljning har ökat osäkerheten för företagets vändning. Även om företaget varnade för en svår efterfrågemiljö för sportkläder och vi sänkte våra uppskattningar, är marknadsförhållandena mer utmanande än väntat.

Efter att ha redovisat en oförändrad försäljningstillväxt under räkenskapsåret 2024 (i slutet av maj) guidade Nike för en försäljningsminskning i mitten av ensiffriga procenttal för räkenskapsåret 2025. Med tanke på att vi förutspådde en försäljningstillväxt på 1% förväntar vi oss att sänka vår uppskattning av verkligt värde på 129 USD per aktie med en låg ensiffrig procentandel. Trots detta ser vi aktiekursens svaghet som en möjlighet för långsiktiga investerare, eftersom sportklädesledaren kommer att dra nytta av sina planerade marknadsförings- och produktinitiativ och tillväxten på den globala marknaden under de närmaste åren.

Nikes EBIT-marginal på 13,3% under det fjärde kvartalet för räkenskapsåret 2024 slog vår prognos med 80 punkter och ledde till ett resultat per aktie på 0,99 USD, vilket överträffade vår prognos med 0,11 USD. Denna överprestanda drevs dock främst av en minskning av omkostnaderna med 9% och överskuggades av kvartalets försäljningsnedgång på 2%, vilket var mindre än vår uppskattning av en minimal (1%) vinst. Företaget tillskrev den långsamma försäljningen till några få områden, inklusive digital (ned 10%), livsstilsprodukter, vissa skor och ojämn efterfrågan på viktiga marknader.

Morningstarbetyg för Nike

• Fair Value Estimate: $129.00;
• Morningstar Rating: 4 stars;
• Morningstar Economic Moat Rating: Wide;
• Morningstar Uncertainty Rating: Medium.

Nike Stock vs Morningstar Fair Value Estimate

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Nike Inc Class B75,24 USD-1,05Rating

About Author

David Swartz  är senior aktieanalytiker hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar