Parisbörsen rekylerar efter ett lugnande första valresultatet

Det råder fortfarande fullständig osäkerhet om RN kommer att kunna vinna en absolut majoritet nästa söndag efter den första omgången av parlamentsvalet.

Jocelyn Jovene 2024-07-01 | 11:00
Facebook Twitter LinkedIn

Attal elections Juin 2024

Parisbörsen öppnade 2,6% högre på 7.673,48 punkter måndagen den 1 juli, efter att väljarna gett Rassemblement National en ledning i den första omgången av parlamentsvalet.
Denna återhämtning på den franska aktiemarknaden återspeglar en viss minskning av den politiska osäkerheten, även om allt inte är klart i detta skede. Investerarna kommer nu att se om RN kan vinna en absolut majoritet i församlingen.

Bankerna, som hade straffats sedan det överraskande tillkännagivandet av upplösningen den 9 juni, återhämtade sig starkt och ledde uppgången på Parismarknaden.

"Rassemblement Nationals resultat i den första valomgången var något under förväntan. Vi tror att handlarna har varit mycket korta mot franska banker, som de ser som en indikator på den franska ekonomin i allmänhet. En hel del korta positioner av franska bankaktier stängs förmodligen nu på morgonen", säger Johann Scholtz, analytiker på Morningstar, i en kommentar som publicerades på måndagsmorgonen.

På räntemarknaden minskade spreaden mellan den tioåriga franska OAT-obligationen och den tyska Bund-obligationen från 7,5 punkter (0,075%) till 70 punkter (0,70%), enligt Tradeweb-data som rapporterats av Agefi/Dow Jones, vilket återspeglade "resultat i stort sett i linje med förväntningarna".

Politisk osäkerhet kommer att kvarstå

Förhandlingarna är redan i full gång inför inlämnandet av listorna för den andra omgången, före tisdag kväll.

Det exceptionella antalet triangelval (ca 300) innebär att det ännu inte är klart vilka kandidater som kommer att kräva en splittring för att slå RN-motståndaren som de kommer att möta nästa söndag.

Denna situation skapar en form av osäkerhet som förklarar varför Parisbörsens rally för närvarande är begränsat till ett fåtal aktier. Enligt en Genèvebaserad aktiehandlare som Morningstar talat med är "marknaden överoptimistisk eftersom vi måste vänta till onsdag för att få reda på hur det går i triangelvalet och därmed få en bättre uppfattning om RN:s chanser att få absolut majoritet".

"Frankrike kommer under de kommande veckorna och möjligen under tre år (fram till slutet av Emmanuel Macrons mandatperiod) att befinna sig i en atypisk institutionell ram, oavsett om det är en samregering eller ett delat parlament. En regerings livslängd är inte garanterad. Detta är i sig en osäkerhetsfaktor som sannolikt kommer att hålla ett visst tryck på riskpremien", säger Bruno Cavalier, ekonom på Oddo BHF, i en kommentar som publicerades på måndagsmorgonen.

"Dessa resultat visar att det scenario som skulle ha minskat den politiska risken kraftigt (koalition kring mitten) kan uteslutas, men detta scenario var osannolikt", skriver Sebatian Paris-Horvitz och Xavier Chapard, analyschef och strateg på LBP AM.

"Det scenario som marknaderna redan hade räknat med, det med ett parlament utan en tydlig majoritet, är verkligen det mest sannolika. Det motiverar en ihållande men begränsad riskpremie. Framför allt har det minst gynnsamma scenariot för marknaderna, det med en absolut majoritet för vänsteralliansen, i det närmaste uteslutits", skriver de i en kommentar på måndagsmorgonen.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jocelyn Jovene

Jocelyn Jovene  is Senior Financial Analyst and Senior Editor for Morningstar France.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar