Inför euroområdets inflation: Vad vi kan förvänta oss av juni

Ekonomerna räknar med en nedgång till 2,4%, efter uppgången i maj, med kärninflationen i fokus

Sara Silano 2024-06-27 | 14:04
Facebook Twitter LinkedIn

Euro money

Marknaderna blickar mot inflationssiffrorna för juni som väntas på tisdagen den 2 juli. Inflationen väntas ha fallit tillbaka till 2,4% jämfört med samma månad föregående år, vilket är samma nivå som i april, enligt FactSets konsensusprognos. Priserna ökade med 2,6% i maj jämfört med för ett år sedan, över ekonomernas förväntningar.

Kärninflationen, som visar priser utan energi- och livsmedelskostnader, ökade med 2,9% i maj på årsbasis.

"Även om vi fortfarande förväntar oss viss volatilitet i inflationsavläsningarna skulle en nedgång i juni vara mycket välkommen och bekräfta Europeiska centralbankens åtgärd att sänka räntan den 6 juni", sade Michael Field, europeisk marknadsstrateg på Morningstar.

"Kanske ännu viktigare än rörelsen i den totala inflationen skulle vara nedgången i kärninflationen, eftersom det är det mått som centralbankerna ägnar stor uppmärksamhet åt, med tanke på att det tar bort de volatila komponenterna som livsmedel och bränsle, och ger en mer exakt bild av inflationen."

Tjänsteinflationen är den sista milen

I maj var det tjänster som bidrog mest till den årliga inflationstakten i euroområdet (HIKP) (+1,83 procentenheter, pp), följt av livsmedel, alkohol och tobak (+0,51 pp), industrivaror exklusive energi (+0,18 pp) och energi (+0,04 pp), enligt den officiella datakällan Eurostat.
Tjänsteinflationen steg från 3,7% i april till 4,1% i maj, vilket oroar beslutsfattarna.

"Inflationen kommer troligen inte att sjunka förrän i slutet av året, på grund av den inneboende stelheten i tjänstepriserna", sade Ombretta Signori, chef för makroekonomisk forskning och strategi vid Ofi Invest Asset Management, i en kommentar den 24 juni.

"Samtidigt var lönemomentum, en variabel som lyfts fram av ECB, fortsatt högt under det första kvartalet (4,7% i årstakt, jämfört med 4,5% under det fjärde kvartalet 2023). Baserat på ECB:s löneprognosindex, svar från företag på ECB:s telefonenkät och lönedata från nya jobberbjudanden kan vi förvänta oss att löneökningstakten toppar på cirka 4% i år och inte normaliseras förrän 2025."

När kommer ECB att sänka räntan igen?

ECB bekräftade det databeroende tillvägagångssättet för räntebanan i sin senaste ekonomiska bulletin som publicerades den 20 juni, så juni månads inflationsdata kommer att följas noga.

"Trots framstegen under de senaste kvartalen är det inhemska pristrycket fortsatt starkt eftersom lönetillväxten är förhöjd, och inflationen kommer sannolikt att ligga över målet en bra bit in på nästa år", sade ECB.

Morningstars Field tillade: "Med ECB som genomförde sin första räntesänkning i juni är alla ögon riktade mot inflationssiffrorna för att fastställa hur många fler räntesänkningar som kommer att följa i år. Ekonomernas nuvarande prognoser pekar mot två, och det är osannolikt att inflationsavläsningen nästa tisdag kommer att ändra den förutsägelsen."

De senaste prognoserna från Eurosystemets experter för både total inflation och kärninflation har reviderats upp för 2024 och 2025 jämfört med prognoserna i mars. Den totala inflationen väntas i genomsnitt uppgå till 2,5% 2024, 2,2% 2025 och 1,9% 2026. Kärnpriserna beräknas i genomsnitt uppgå till 2,8% 2024, 2,2% 2025 och 2,0% 2026.

ECB sänkte räntan den 6 juni, men har inte på förhand låst sig vid en viss räntebana.

"[ECB-rådets] räntebeslut kommer att baseras på dess bedömning av inflationsutsikterna mot bakgrund av inkommande ekonomiska och finansiella data, dynamiken i den underliggande inflationen och styrkan i den penningpolitiska transmissionen", skrev ECB i sin junibulletin.

Vad kan pressa upp inflationen?

Uppåtrisker för inflationen inkluderar en mer än väntad ökning av löner och vinster, men också geopolitiska spänningar som kan pressa energipriser och fraktkostnader högre, och extrema väderhändelser som kan höja livsmedelspriserna.

Goldman Sachs räknar med att euroområdets totala inflation och kärninflation kommer att vara 2,7% på årsbasis respektive 2,6% på årsbasis i december 2024.

"Vi ser att kärninflationen i euroområdet kommer att svalna, eftersom genomslagseffekterna av globala leveranskedjor och höga energipriser avtar, om än med viss kortsiktig klibbighet", sade bankens analytiker i en not den 18 juni.

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar