Micron rusar. Innebär det köp- eller säljläge?

Chiptillverkarens aktie har stigit med 66% i år, men verksamheten är fortfarande cyklisk

Leah Breakstone 2024-06-24 | 11:27
Facebook Twitter LinkedIn

Chips UK generic main

Micron Technologys (MU) aktie har stigit till rekordhöga nivåer eftersom företaget drar nytta av en återhämtande halvledarminnesmarknad och boomen inom artificiell intelligens.

Men optimistiska investerare som staplar in i aktien riskerar nu att förbise den cykliska karaktären hos företaget.

Sedan början av 2024 har aktien gått upp 65,6% och stigit med 14,9% bara under den senaste månaden. Under de senaste 12 månaderna har Micron ökat med 108% och under de senaste fem åren har det ökat med 333%.

Micron Technology Aktiekurs

 

Källa: Morningstar Direct, 17 juni 2024

Micron och AI-boomen

Micron är den femte största chiptillverkaren i världen och specialiserar sig på datorminne och lagring. År 2023 kom 71% av intäkterna från DRAM-chip (Dynamic Random Access Memory) och 27% från NAND-minneschip. DRAM- och NAND-chip är kritiska för datacenter, konsumentenheter, bilar och industriell utrustning.

William Kerwin, aktieanalytiker på Morningstar, ser prissättningen på båda typerna av chip som sårbar för betydande upp- och nedgångar.

"Microns försäljning är mycket cyklisk, och prissättningen på NAND- och DRAM-minneschip styrs av global tillgång och efterfrågan", förklarar han.

Under bolagets räkenskapsår 2023, till exempel, "halverades försäljningen i en kraftig nedgång", säger han. Och med en fast kostnadsbas kan Microns lönsamhet få sig en rejäl törn. Kerwin förväntar sig dock en återhämtning av försäljningen och en stark tillväxt under de kommande tre åren.

En av de främsta katalysatorerna för Microns senaste vinster har varit AI-boomen, som är beroende av kraftfullare datachips i de datacenter som tränar och driver AI-system.

"Micron är en av en handfull leverantörer av högbandbreddsminne, eller HBM, som säljer till AI-applikationer", säger Kerwin.

"HBM utgör en liten minoritet av försäljningen idag, men vi förväntar oss en betydande tillväxt framöver. Vi tror att Micron kan tjäna en cirka 30% icke-GAAP-rörelsemarginal vid medelcykelförhållanden, med högre och lägre nivåer baserat på nuvarande utbud och efterfrågan.

"[I slutändan] förutspår vi en betydande vinsttillväxt under de kommande fem åren."

Men även med en optimistisk prognos för försäljningen innebär företagets cykliska verksamhet att investerare inte bör förvänta sig rak tillväxt.

"Även om tillväxtvektorer som AI är lovande, fortsätter vi att förvänta oss cykliska nedgångar och uppgångar i minneschipbranschen på lång sikt eftersom efterfrågan och utbud oundvikligen fluktuerar", säger Kerwin.

Morningstarbetyg för Micron Technology

• Fair Value Estimate: $80.00
• Morningstar Rating: 
• Morningstar Economic Moat Rating: Ingen
• Fair Value Uncertainty: Hög
• Forward Dividend Yield: 0.32%

Värdering av Micron-aktien

Även om Micron kommer att dra nytta av en cyklisk återhämtning i sin chipverksamhet och intäkter från AI, varnar Kerwin investerare: "Medan [AI] kommer att ha en inverkan på företagets grundläggande faktorer, tror vi att den kraftiga hype har lett till mer aktiekursuppskattning än vad som är motiverat i Microns faktiska HBM-möjlighet."

Micron handlas nu till cirka 147 USD per aktie, och trots de positiva utsikterna säger Kerwin att det är övervärderat. Han bedömer aktiens verkliga värde till 80 USD per aktie.

"För att köpa Micron på nuvarande nivåer tror vi att investerare skulle behöva förvänta sig en robust, tvåsiffrig tillväxt under minst de kommande fem åren och en måttlig långsiktig cyklicitet", säger han.

"Vi ser inte någondera som rimligt."

Micron Technology-aktien jämfört med Morningstars uppskattning av verkligt värde


Källa: Morningstar Direct, 17 juni 2024

Följande är ett urval ur Kerwins nuvarande utsikter för Micron och dess aktie. Den fullständiga rapporten och mer av hans täckning av Micron finns här.

Uppskattning av verkligt värde för Micron-aktien

Med en 1-stjärnig rating är Micron-aktien betydligt övervärderad jämfört med dess Fair Value Estimate på 80 USD per aktie. Morningstars värdering innebär ett företagsvärde / försäljning för räkenskapsåret 2024 på fyra gånger. Jämfört med estimaten för räkenskapsåret 2025 innebär vår värdering ett justerat pris/vinst på 11 gånger och ett företagsvärde/försäljning på tre gånger. De största drivkrafterna för vår värdering är cyklisk försäljning och cyklisk lönsamhet över en fast kostnadsbas.

Vi förutspår att Microns resultat kommer att vara mycket cykliskt och noterar att räkenskapsåret 2023 representerar en av de allvarligaste nedgångarna som chiptillverkaren har sett, med överflöd av chipförsörjning för datacenter, smartphones och datorer efter efterfrågan efter pandemin. Micron hämmades också under räkenskapsåret 2023 av förlorade intäkter från minnesförsäljning till kinesiska datacenterkunder, tack vare vedergällningsåtgärder mot andra amerikanska regeringsrestriktioner.

Betyg för ekonomisk vallgrav

Vi tror inte att Micron har en ekonomisk vallgrav. Företaget är verksamt inom de mycket kapitalintensiva branscherna för DRAM och NAND flash-halvledare, och det tjänar inte tillräckligt bra vinstmarginaler för att ge oss förtroende för bestående ekonomiska vinster. Vi ser DRAM och NAND som råvaruliknande produkter som är utsatta för dynamik mellan utbud och efterfrågan och en stadig priserosion. Även om vi ser bättre marginaler inom DRAM, som har konsoliderats till tre primära aktörer (jämfört med sex inom NAND), ser vi fortfarande inte tillräckligt bra avkastning på investerat kapital över en cykel för att motivera en vallgrav. Vi förväntar oss år av positiva ekonomiska vinster under perioder med begränsat utbud och stark efterfrågan för att stödja en bra prissättning, men vi ser också branta nedgångar som ger upphov till dålig lönsamhet och urholkar de vinster som byggts upp under en uppgång.

Finansiell styrka

Vi förväntar oss att Micron kommer att fokusera på att generera organiskt kassaflöde och hålla sitt tillverkningsavtryck rätt dimensionerat på medellång sikt. Per den 31 augusti 2023 hade Micron 9,6 miljarder USD i likvida medel, jämfört med 13,3 miljarder USD i total skuld. Vi förutser inte refinansiering, eftersom Microns skuld är långfristig, med mindre än en fjärdedel som förfaller under de kommande fem åren. Om Micron stötte på en likviditetskris skulle den ha en outnyttjad revolver på 2,5 miljarder dollar.

Risk och osäkerhet

Vi tilldelar Micron en hög osäkerhetsgrad. Enligt vår uppfattning kommer den största risken från dess höga cyklicitet. Som producent av minneschip är företaget känsligt för fluktuationer i marknadens utbud och efterfrågan, och perioder av överutbud kan sänka priserna. Micron är vertikalt integrerat med en hög fast kostnadsbas, så svag prissättning kan ha en överdriven effekt på lönsamheten, vilket vi såg under räkenskapsåret 2023.

Micron bär också risk från sin Kina-exponering - ungefär 25% av försäljningen. Den kinesiska regeringen begränsade Microns försäljning till datacenter 2023, vilket avskärmade cirka 10% av företagets intäkter. De övriga 15% säljer till konsumentelektronik och bilar, vilket vi tror utgör en mindre nationell säkerhetsrisk. Eskalerande handelsspänningar kan dock leda till en fullständig utestängning av USA-producerade minneschip, eller så kan lättade restriktioner leda till att Micron återfår sina förlorade intäkter.

Vi ser en viss risk i den relativt okonsoliderade NAND-marknaden. Vi förväntar oss konsolidering på lång sikt, och om Micron lämnas utanför kan det uppstå ett skalgap i förhållande till konkurrenterna, vilket kan skada bolagets förmåga att sänka kostnaderna och upprätthålla lönsamheten.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Micron Technology Inc107,50 USD-2,17Rating

About Author

Leah Breakstone  är redaktörspraktikant på Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar