Det här kan få guldpriset att falla

Eric Strand, grundare och förvaltare AuAg Fonder, förklarar hur ädelmetallpriserna påverkas av inflationen och centralbankerna, och vad som kan få priserna på fall på kort sikt

Johanna Englundh 2024-06-11 | 9:29
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

Johanna Englundh: Välkommen till Morningstar. Med guldpriset som nått nya rekordnivåer under våren ställer sig många frågan om uppgångarna kommer att hålla i sig eller inte. Men hur påverkar inflationen och räntesänkningarna framtiden för ädelmetallpriserna egentligen? Det ska vi prata om med Eric Strand, grundare och förvaltare av AuAg Fonder. Kul att ha dig här Erik.

Till att börja med, vad är det som driver uppgångarna som vi har sett i ädelmetaller de senaste året?

Eric Strand: Först och främst har vi ju väldigt stimulantiv ekonomi. Även om vi inte börjat sänka räntan så gör man ganska mycket bakom kulisserna. Mycket stora budgetunderskott och den monetära basen ökar igen, vilket är något som driver guldpriset långsiktigt. Och sen har vi centralbankerna som köpt mycket guld

JE: Och det har ju varit väldigt stort fokus på centralbanker och inflationen de senaste åren. Och medan Riksbanken och ECB har levererat sina första räntesänkningar så skjuts förväntningarna på kommande räntesänkningar från USA framåt gång på gång. Vad är det i den amerikanska ekonomin som spökar, skulle du säga?

ES: Ja, jag skulle säga att det kanske inte har börjat spöka tillräckligt ännu, utan att vår tro är att sänkningarna snarare kommer för att vi har så mycket problem i systemet snarare än att inflationen har kommit ner.

Det vill säga att man kommer sänka när man måste sänka för att det är så mycket kostnader som hänger ihop med den här stora skuldsättningen, och nu då den relativt höga räntenivån så att man snarare får ge upp på inflationen. Men man vill ju gärna säga att man klarar av att slå inflationen och få ner den. Men vi tror att det där och någonstans är skuldsättningen så hög så att man vill ha någon form av inflation för det är ett sätt att bli av med skulder.

JE: Och du nämnde det här innan, att priset på ädelmetallerna hänger ihop med hur centralbankerna agerar. Men hur hänger det ihop? Och hur påverkas priset på guld och andra ädelmetall av av hur centralbankerna väljer att lägga styrräntan och etcetera?

ES: Först kan jag säga att mängden guld historiskt har ungefär ökat med 2%, som är den inflationstakt som centralbankerna vill ha. Däremot kan man säga att de sista fyra åren så är snittet bara 0,85%. Så mängden guld i världen ökar inte riktigt i den takten. Det blir mindre än man förväntar sig. Centralbankerna såg problemen i finanskrisen och vill stärka sina reserver och har vart nettoköpare i marknaden i 14 år och rekordår 2022, nästan samma nivå 2023 och 2024, så är kvartal ett det högsta någonsin av kvartal ett genom åren. Så de är stora köpare. Kina i spetsen. Nu sa man kanske att Kina inte hade köpt något den sista månaden, men det kanske beror på att det inte fanns något att köpa längre.

JE: Jag brukar i varje månad göra en liten sammanfattning över hur fondmarknaden ser ut i Sverige och vilka fonder som har gått bra och dåligt, för att kunna indikera hur trender ser ut just den månaden. Och då har jag noterat att en av dina fonder har legat där uppe bland de tio bästa senaste tre månaderna, din AuAg silver bullet. Vad är som drivit uppgången i den fonden?

ES: Ja, efter att ha haft lite motvind så var det verkligen kul att få ligga i toppen både i mars och april och ganska bra i maj är också. Och det är att silverpriset har kommit i fatt också. Det är inte bara guldpriset som går utan silverpriset kommer ifatt. När silver rör sig så rör det sig ännu fortare än guld. Och vi fokuserar ju på silvergruvbolag i silver bullet fonder så att det är det som gör att den har avkastat så väldigt bra, men fortfarande bara början på en uppgång som när de här bolagen väl går så går de väldigt mycket.

JE: Men vad tror du då skulle kunna orsaka ett prisfall i ädelmetaller framöver?

ES: Det som är mest känsligt är COMEX, den amerikanska råvarubörsen, där ganska många spelare på den korta sidan, gått kort uppgången och de kämpar med näbbar och klor att försöka få ner priserna så att de någon gång kan köpa tillbaks sina korta positioner med mindre förluster än vad de va idag, eller kanske de drömmer väl gärna om en vinst. Så positionering på den amerikanska råvarubörsen är inte optimal kortsiktigt, men det ändrar inte de långsiktiga trenderna att det finns mycket köpkraft.  När man har köparna som köper ETF:er, har köpt väldigt lite senaste året och det vill säga att det är köpkraft som finns kvar, så det är en positiv faktor.

JE: Så på kort sikt kan det vara lite stökigt men på lång sikt så ser Eric Strand positivt på ädelmetaller. Stort tack för att du var med oss här idag Eric och tills vi ses nästa gång, jag är Johanna Englundh för Morningstar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
AuAg Silver Bullet A140,49 SEK-1,51Rating
AuAg Silver Bullet B13,42 EUR-1,48Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar