Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Bästa & sämsta fonderna: Småbolagsfonder i topp

Småbolagsfonder tog plats i topplistan bland de bästa fonderna i maj, medan fonder inriktade på Brasilien och Latinamerika trillade ned till botten. 

Johanna Englundh 2024-06-05 | 15:14
Facebook Twitter LinkedIn

trofe

Maj stängde som en positiv månad för börsen, då storbolagsindex OMXS30 steg 2,1%. Kollar vi på Morningstars Sverigeindex var det upp 3,1%, medan det globala indexet Morningstar Global backade 0,3% räknat i svenska kronor. 

Genomsnittsavkastningen för de 786 svenskregistrerade fonderna i Morningstars databas som rapporterat in sin månadsavkastning för maj landade på 1,38%. 585 fonder redovisade en positiv avkastning, vilket representerar 74,4% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden landade på 23,7%. 

Under månaden levererade Riksbanken den första räntesänkningen på åtta år, samtidigt som inflationen fortsatt kom in lägre än väntat. Som ett brev på posten klättrade Stockholmsbörsen högre till nya rekordnivåer. Marknaden väntar nu med spänning på ECB:s kommande räntebesked för att se om den europeiska centralbanken kommer våga ta steget före Fed med en räntesänkning. 

Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som gick bäst i maj noteras flertalet småbolagsfonder i topp. Tuffare gick det för Latinamerikafonder, men även ett gäng fonder med stor exponering mot USA kämpade i motvind.  

Bästa fonderna i maj: Småbolag och ädelmetaller i topp

Sju av de tio bäst presterande fonderna i maj investerar i små- eller mikrobolag. Högst upp hittas PLUS Mikrobolag Sverige Index, efter en uppgång på 14,8%. Bland fondens bäst avkastande innehav den senaste månaden noteras Precise Biometrics (+126,3%), Fastator (+90,9%) och XSpray Pharma (+83,2%). 

För Carnegie Micro Cap, som intar en tredjeplats i listan med 12,6% i ryggen, var det Momentum Group, Knowit och Wastbygg Gruppen som steg mest, +31,0%, +30,5% och 24,6% vardera. 

Småbolagssektorn har halkat efter storbolagen de senaste åren, till följd av att det kraftigt stigande ränteläget. Men i takt med att inflationstakten har fallit och den första räntesänkningen levererats har småbolagen fått luft under vingarna igen. 

"Som grupp har räntekänsliga svenska småbolag utvecklats väl på sistone. Vi har inte sett samma småbolagstrend ännu i USA och där finns det sannolikt en betydande återhämtningspotential framöver", sade Arne Lundberg i en kommentar till Morningstar i slutet på maj. 

AuAg Silver Bullet kommer på en andraplats i maj, efter att ha toppat listan i april. I portföljen stod Endeavour Silver Corp för den största procentuella uppgången (+44,6%), följt av Vizsla Silver Corp (+35,6%) och Fortuna Silver Mines (+31,9%). Inom gruvbolagssektorn konstaterar Eric Strand, förvaltare och grundare AuAg Fonder, att många bolag idag jagar mer produktion.

"Detta då flera metaller fortsätter stiga i pris på grund av en stor uppgång i efterfrågan, nu och framöver. De högre metallpriserna gör samtidigt att de stora bolagens kassor växer kraftigt", skriver förvaltaren i sin senaste månadsrapport. 

 

 

Sämsta fonderna i april: Brasilien och Latinamerika i botten 

Den fond som å andra sidan hade det tuffast i maj var Handelsbanken Brasilien Tema, som backade 8,9%. De innehav som utvecklades sämst under månaden var Pet Center Comercio E Participacoes (-24,7%), Suzano (-21,3%) och Santos Brasil Participacoes (-19,2%). Det sistnämnda bolaget är även fondens största innehav, som står för 5,8% av portföljvikten. 

Därefter hittas ännu en fond med fokus på Latinamerika, nämligen Handelsbanken Latinamerika Impact Tema. Även här stod Suzano och Santos Brasil Participacoes för de största procentuella nedgångarna i maj, följt av Localiza Rent A Car som backade 17,6%. Fonden avslutade månaden med ett tapp på 7,2%. 

Bland övriga fonder som hade det kämpigt i maj noteras två fonder från fondbolaget Didner & Gerge, som på onsdagen meddelade att de blir uppköpta av Carnegie. I maj backade fonderna kring 5% vardera, men för globalfonden var det Salesforce och Veeva Systems som backade mest medan i den amerikanska småbolagsfonden tyngde Progyny och Installed Building Products. 

För fonder som investerar utomlands spelar kronkursen roll för fondens avkastning, utöver hur fondens innehav utvecklas. Det beror på att avkastningen redovisas i kronor. Till följd av att kronan stärkts något den senaste tiden mot både dollarn och euron efter Riksbankens räntesänkning, innebär det att fonder som investerar i bolag som är noterade i dessa valutor kommer tyngas av en valutaeffekt. Klicka här om du vill läsa mer om valutaeffekter i ditt fondsparande. 

Hur ska man tolka dessa fondlistor?

Listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar