ECB kommer att sänka räntan trots inflationsuppgång

Euroområdets styrränta väntas sjunka till 4,25%, men en sänkning vid julimötet är inte helt självklar

Antje Schiffler 2024-06-04 | 9:27
Facebook Twitter LinkedIn

ECB building at night

Europeiska centralbanken väntas på torsdag annonsera den första räntesänkningen på åtta år.

Euroområdets styrränta väntas sjunka med 0,25 procentenheter till 4,25%, en sänkning som följer efter Schweiz Nationalbank och Sveriges Riksbank i mars respektive maj. Om ECB sänker räntan kommer centralbanken att ha gått före Bank of England och Federal Reserve som båda håller möten i juni.

Totalt sett prisar marknaderna för närvarande in mindre än 0,60 procentenheter i sänkningar under 2024, vilket innebär två steg med möjlighet till ett tredje. Det är en nedgång från april, då marknaderna räknade med tre räntesänkningar, och från januari, då minst fem sänkningar låg på bordet, enligt Reuters.

Sänkningen den 6 juni verkar vara ett avslutat kapitel men alla andra utfall kommer att chocka marknaderna på torsdag, säger Michael Field, europeisk marknadsstrateg på Morningstar. 

Inflationen i eurozonen tickar upp

Den förväntade sänkningen kommer trots den senaste tidens uppblossande konsumentpriser i euroområdet. Inflationen hade fallit nära bankens mål på 2%, men både inflationen och kärninflationen för maj kom in över förväntningarna, vilket markerade den första accelerationen från månad till månad 2024.

Inflationen i euroområdet steg till 2,6% på årsbasis, från 2,4% i april, enligt Eurostat den 31 maj. Kärninflationen, som visar priser exklusive energi- och livsmedelskostnader, ökade också till 2,9%, från 2,7% i april.

Kommer ECB att sänka räntan igen i juli?

Torsdagens räntebesked kommer att följas noga för att se om det finns några tecken på vad som händer efter juni, och marknaderna blickar nu framåt mot mötet den 18 juli.

”Det är förståeligt att banken inte vill rusa in i massräntesänkningar och potentiellt behöva ändra kurs om inflationen stiger mycket mer”, säger Field.

”Huruvida fler räntesänkningar följer i år, eller i början av nästa år, kommer troligen inte att röra nålen åt något håll. ECB har indikerat sin önskan att sänka räntorna, så även om timingen för räntesänkningarna ännu inte är 100% klar, så är åtminstone färdriktningen det.”

Konstantin Veit, portföljförvaltare på Pimco, tvivlar på att ECB kommer att ge någon större vägledning på torsdagen och räknar med att rådet kommer att bekräfta sin strategi att hålla möten för möten och förlita sig på data.

”Vi tror därför att det är osannolikt att ECB kommer att binda sig till en specifik räntebana”, säger han. Pimco förväntar sig dock en försiktig hållning, med rörelser på 0,25 procentenheter.

Marco Wagner på Commerzbank Economic Research skrev i en kommentar den 31 maj: ”Det finns definitivt en risk att de numerärt överlägsna duvorna i ECB-rådet kommer att ta tillfället i akt och driva på för en andra räntesänkning i juli. Om inflationssiffrorna i maj och juni visar sig vara låga skulle detta inte vara uteslutet."

Penningpolitiken förblir restriktiv

”Duvorna skulle kunna hävda att realräntorna, trots en första räntesänkning i juni, knappast kommer att sjunka med tanke på den nedåtgående trenden i inflationen och att penningpolitiken därför förblir restriktiv. Men vissa ledamöter i ECB-rådet, som estländaren Madis Müller, har nu uttryckligen uttalat sig mot en snabb ytterligare räntesänkning i juli", tillade Wagner.

”Andra ledamöter ... som Spaniens Pablo Hernández de Cos ... har talat om att gå försiktigt fram efter juni-rörelsen. Vi förväntar oss därför fortfarande inte någon räntesänkning i juli”.

Enligt ekonomer på den schweiziska banken J. Safra Sarasin: ”Marknaden prisar in en långsam takt på cirka 1,5 [procentenheter] i sänkningar för resten av året. Detta är inte mycket, enligt vår uppfattning. Inflationen är på väg ned och den ekonomiska tillväxten är fortsatt trög efter två år av stagnation. Policyn är tydligt restriktiv och ECB har råd att vara lite djärvare.”

De fortsätter att förvänta sig att sänkningen kommer att följas av ytterligare tre i år.  ”Detta är inte mycket, enligt vår uppfattning. Inflationen trendar nedåt och den ekonomiska tillväxten är fortsatt trög efter två år av stagnation. Politiken är tydligt restriktiv och ECB har råd att vara lite djärvare", sade analytikerna i en not den 29 maj.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar