Kommer Stockholmsbörsen fortsätta till nya rekordnivåer?

Mycket talar för att Stockholmsbörsen kan fortsätta klättra högre, men flera orosmoln kan tynga börsen framöver enligt experter

Johanna Englundh 2024-05-31 | 15:27
Facebook Twitter LinkedIn

 tjurmarknad illustration

Morningstar Sweden har stigit strax under 20% under det senaste året, varav 10,6% sedan årsskiftet. Liknande uppgångar går att se för storbolagsindexet OMXS30, som representerar de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Den stora vändningen kom i slutet på oktober i fjol, och vid mitten på december hade Stockholmsbörsen gått in i en så kallad tjurmarknad, efter en uppgång på 20% från bottennivån i oktober. Den senaste veckan har dock börserna vänt ned något och uppgången har mattats av. 

Vilka aktier har drivit uppgången på Stockholmsbörsen? 

I Morningstar Sweden-indexet är det medicinteknikbolaget Bonesupport Holding (BONEX) som har rusat mest det senaste året. Aktier är upp 120,6% på ett år, och har stigit 35,2% sedan årsskiftet. 

Läkemedelsbolaget Camurus (CAMX) kommer på en andraplats, efter en uppgång på 90,3% på ett års sikt. Sedan årsskiftet har aktien dock uppgången avtagit och aktien är upp blygsamma 0,1%. Fastighetsbolaget Balder (BALD B) noteras som den tredje bäst presterande aktien senaste året, och har stigit 88,9%. Men likt Camurus har utvecklingen varit tuffare sedan årsskiftet, Balder har dock haft en något dystrare utveckling på -2,2%

De aktier som har haft mest vind i seglen sedan årsskiftet är å andra sidan försvarsbolaget Saab (SAAB B), som har rusat hela 58,5% sedan årets start, följt av verkstadsbolaget AQ Group (AQ) (+45,8%) och telekombolaget Millicom (TIGO SDB) (+44,2%) 

Vad är det som driver börsuppgången? 

Jämfört med andra marknaden har uppgången på Stockholmsbörsen varit något kraftigare, undantaget för USA där Morningstar US Markets noteras på +23,2% senaste året, räknat i kronor. 

"Svalare amerikanska jobbsiffror och inte lika envist het inflation som tidigare månader har lett till en viss nedgång för långräntorna. Detta, i kombination med en klart godkänd rapportsäsong i både USA och Sverige, har givit nytt bränsle till börserna", förklarar Arne Lundberg, investeringschef Max Matthiessen. 

På hemmaplan levererade Riksbanken samtidigt den första räntesänkningen på åtta år i maj, efter signaler att inflationen börjar närma sig målet på 2%. Philip Scholtzé, sparekonom på nätmäklaren Avanza, menar att även detta bidragit till det positiva börshumöret:

"Även om räntan fortfarande är på en ansträngd nivå gav sänkningen en signal om att inflationen är under kontroll och en bekräftelse på att vi har en räntetopp bakom oss. Dessutom kan den svaga svenska kronan ha en positiv effekt på Stockholmsbörsens exporterande bolag."

 

 

Kommer det positiva börshumöret hålla i sig? 

Förutsättningarna för att Stockholmsbörsen ska fortsätta klättra till nya toppnivåer är bättre nu när räntorna sjunker, menar Philip Scholtzé. Arne Lundberg poängterar dock att vi är inne i den säsongsmässigt svagare perioden på börsen, dvs perioden från maj till oktober.

"Det skulle inte förvåna om vi får uppleva ökad volatilitet och större börsrörelser under och efter sommaren, speciellt som vi närmar oss det amerikanska presidentvalet i november", säger Arne Lundberg.  

Trots att inflationen rör sig mot målnivån, och vi redan fått se en första räntesänkning från Riksbanken, finns det faktorer som kan ställa till det framöver. 

Både Philip Scholtzé och Arne Lundberg lyfter fram geopolitiska risker som ett orosmoln, och då främst kriget i Ukraina och spänningarna mellan Kina och Taiwan som kan oroa investerare.

"Eftersom marknaden alltid ogillar osäkerhet är dock det största hotet om något riktigt oförutsett skulle inträffa i närtid", konstaterar Arne Lundberg. 

Även kronan är en riskfaktor, trots att den låga kronkursen är positiv för de exporterande bolagen. "Den långa medvinden för investeringar i andra valutor, exempelvis dollar, får säkert både en och två investerare att fundera mer på valutan", säger Philip Scholtzé. 

Potential för uppsving i småbolagen

Småbolagssektorn har halkat efter storbolagen de senaste åren, där de som har investerat i småbolagssegmentet har fått pröva sitt tålamod rejält när det varit storbolagen som drivit på börsutvecklingen, menar Philip Scholtzé. Men den senaste tiden har det sett ljusare ut även för småbolagsinvesterare. 

"Som grupp har räntekänsliga svenska småbolag utvecklats väl på sistone. Vi har inte sett samma småbolagstrend ännu i USA och där finns det sannolikt en betydande återhämtningspotential framöver", resonerar Arne Lundberg. 

Gällande fastighetssektorn, som åkte på en rejäl smäll i samband med räntehöjningarna, men som återhämtat sig kraftigt sedan botten i oktober, anser dock Arne Lundberg att värderingen för svenska fastighetsaktier inte är lika attraktiv som för sex månader sedan.

"Men fallande räntor kan mycket väl leda till fortsatt positiv kursutveckling för sektorn", säger investeringschefen. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Bonesupport Holding AB382,00 SEK0,42
Camurus AB563,50 SEK-0,44
Fastighets AB Balder Class B76,16 SEK1,76
Munters Group AB Class B181,30 SEK0,22
Mycronic AB398,60 SEK0,10
Saab AB Class B226,30 SEK0,60Rating

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar