Teknikjättarna Alphabet (GOOGL), Meta Platforms (META), and Salesforce (CRM) har annonserat sina första utdelningar någonsin och ansluter sig till ett växande antal mindre teknikaktier som nu belönar investerare med utdelningar.
Även om avkastningen som erbjuds av de flesta tekniknamn är relativt liten, är deras potential att öka utdelningarna tillsammans med vinsten över tid attraktiv för många investerare som fokuserar på utdelningstillväxt. Detta håller på att förändra utdelningstillväxtstrategierna bort från finansbolag och andra långsammare växande företag.
Som en fallstudie kan nämnas att teknikaktier har ökat från 2,3% av Morningstar US Dividend Growth Index (som består av värdepapper med en historia av oavbruten utdelningstillväxt och kapacitet att upprätthålla denna tillväxt) 2003 till 18,0% i slutet av 2023.
Med marknadsavkastning som drivits de senaste åren av stora tekniska namn och tillväxtaktier mer allmänt, filtrerar denna dynamik in i investeringar i utdelningstillväxt. Eftersom stora teknikbolag som Meta och Alphabet ger utdelningar har utdelningsstrategier nu "tillgång till och exponering mot de namn som har drivit marknaden på senare tid". Så säger Matt Quinlan, ledande portföljförvaltare för Franklin Equity Income Fund på 3,9 miljarder dollar och Franklin Rising Dividends Fund på 27,4 miljarder dollar.
Tom Huber, portföljförvaltare för T. Rowe Price Dividend Growth Fund på 24,4 miljarder dollar, tror att denna trend fortfarande har mer utrymme att växa. "Det kommer att finnas fler och fler möjligheter för investerare i utdelningstillväxt att köpa teknikaktier", säger han.
För investerare finns det dock en möjlig hake. Även om trenden innebär att strategier för utdelningstillväxt kan fånga mer av de totala aktiemarknadsvinsterna, kan det också minska deras attraktionskraft som portföljdiversifierare.
"Om de stora namnen [Meta, Alphabet] ingår i någon form av utdelningsindex eller index för utdelningstillväxt är det mycket troligt att deras korrelation med den breda marknaden ökar", säger David Harrell, redaktör för nyhetsbrevet Morningstar Dividend Investor.
Utdelningstrender för teknikaktier
För det mesta tar teknikföretag och tillväxtaktier vanligtvis inte de kontanter de genererar och skickar tillbaka dem till investerare genom utdelningar. Istället återinvesteras dessa kontanter i verksamheten för att driva ytterligare tillväxt eller återlämnas till investerare genom återköp av aktier. Trots detta är utdelningen från de stora teknikföretagen en förlängning av en långsiktig trend.
"Man såg det först med halvledare", säger Quinlan, som pekar på Texas Instruments (TXN) som gav sin första utdelning 1985, Analog Devices (ADI) som betalade ut 2003 och Broadcom (AVGO) som följde efter 2010.
"Dessa företag har attraktiva finansiella modeller som genererar ett enormt kassaflöde", förklarar han. "De kan både investera i verksamheten och återinvestera för att behålla sina konkurrenspositioner, samtidigt som de betalar utdelning."
Morningstar US Target Market Exposure Index, som mäter utvecklingen för de 85% av det investerbara universumet i USA som har högst marknadsvärde, har också sett en blygsam tillströmning av utdelande teknikaktier. År 2008 var 22 aktier i indexet teknikaktier som betalade utdelning. År 2015 hade den siffran ökat till 41. I slutet av 2023 var det 47.
10 utdelningsbetalande teknikaktier
Per den 30 april 2024 är här de 10 utdelande teknikaktierna med den största vikten i Morningstar US Target Market Exposure Index:
• Microsoft [MSFT];
• Apple [AAPL];
• Nvidia [NVDA];
• Alphabet [GOOGL];
• Meta Platforms [META];
• Broadcom [AVGO];
• Salesforce [CRM];
• Cisco Systems [CSCO];
• Accenture [ACN];
• Qualcomm [QCOM].
Fler namn, men låg direktavkastning
Även om fler teknikaktier betalar utdelning är direktavkastningen låg. Morningstar US Technology Index har den lägsta direktavkastningen av alla Morningstars sektorindex, på 0,72%. Exklusive fastigheter är de två högst avkastande sektorerna allmännyttiga tjänster, 3,44%, och energi, 3,10%.
Huber säger att den låga avkastningen delvis beror på tankesättet hos ledningsgrupperna i stora teknikföretag. "Det tar tid för bolagen att komma till en punkt där de förstår att de är vuxna, mogna och genererar mer pengar än de behöver", förklarar han. Utdelningar är ett åtagande, konstaterar han. "När man väl har börjat vill man absolut inte skära ner, och helst ska man växa." Dessutom säger han att vissa företag oroar sig för att utdelningar ska signalera till investerarna att de inte förväntar sig att den starka tillväxten ska fortsätta.
Inom Morningstar US Target Market Exposure Index är den genomsnittliga direktavkastningen 1,14%. Den med högst direktavkastning är Cisco, med 3,42%, och den med lägst är Nvidia, med bara 0,02%.
Dessutom, medan alla aktier i gruppen har ökat det utdelningsdollarbelopp som betalas ut årligen under de senaste 10 åren, har endast Qualcomm, Cisco och Broadcom ökat sin direktavkastning. Accenture, Microsoft, Apple och Nvidia har sett sin direktavkastning sjunka avsevärt.
Stigande aktiekurser och blygsamma utdelningshöjningar har drivit ned dem över tiden, eftersom avkastningen är en funktion av aktiekursen. Nvidia är det mest extrema exemplet, eftersom dess direktavkastning krympte med 34,09% från 2013 till 2023 på årsbasis medan aktiekursen steg 61,89%.
Strategier för utdelningstillväxt kontra utdelningsinkomst
Utdelningsstrategier faller vanligtvis in i en av tre kategorier: inkomst, tillväxt eller en blandning.
Strategier för utdelningsinkomst är i allmänhet inriktade på högavkastande företag, säger Quinlan, medan strategier för utdelningstillväxt fokuserar på företag som "avsevärt och konsekvent kan öka sin utdelning över tiden".
Franklin Rising Dividends Fund, en utdelningstillväxtfond, har 22% av sin portfölj i teknikaktier, med namn som Microsoft, Roper Technologies (ROP), Accenture, Texas Instruments och Analog Devices bland de 10 största innehaven.
"Alla dessa skulle vara exempel på företag som vi gillar och som har en attraktiv tillväxt när det gäller deras förmåga att växa verksamheten och ha innovativa nya produkter för att driva kapitaltillväxt över tiden", säger Quinlan. Dessutom tror han att "deras utdelningar, i termer av belopp per aktie, kommer att fortsätta att öka." T. Rowe Price Dividend Growth-fonden har också 22% i teknikaktier, med Microsoft och Apple på de två första platserna i portföljen.
Om man tittar på inkomststrategier är teknikaktier inte lika utbredda. Morningstar Dividend Yield Focus Index, som följer aktier med attraktiv direktavkastning och stark finansiell kvalitet, har 8% teknikaktier. Det är mindre än hälften så mycket som i Dividend Growth Index. Den genomsnittliga avkastningen på aktier inom fokusindexet för direktavkastning är 3,98%, vilket är högre än avkastningen på en enskild teknikaktie i Total Market Exposure Index.