Aktierna med högst utdelning i Norden

I jakten på att skapa en utdelningsportfölj kan dessa nordiska aktier vara värda en närmare titt

Johanna Englundh 2024-05-20 | 9:10
Facebook Twitter LinkedIn

 illustration utdelning

Att äga aktier som ger utdelning är en strategi som en hel del investerare intresserar sig i. Och det finns massvis med tips där ute på hur man kan bygga upp sin egen utdelningsportfölj. Men man måste inte vara på jakt efter en utdelningsportfölj för att intressera sig för aktier som ger en hög relativ utdelning.

Om du äger aktier som ger utdelning innebär det att du får avkastning även i tider av börsnedgång. Vilket kan vara välkommet under stormiga tider. Men med detta sagt kan ett tufft marknadsklimat i längden även leda till att bolag inom vissa branscher/sektorer tvingas se över sin utdelningspolicy, och ibland även dra in en kommande utdelning. 

Här nedan listas de nordiska aktier som har den högsta förväntade direktavkastningen för tillfället, utifrån Morningstar Nordic (ett index med ca. 320 aktier som mäter utvecklingen för aktier i stora, medelstora och små bolag i de nordiska länderna, vilka representerar 97% av det investerbara universumet utifrån börsvärde). 

Nordiska aktier med högst förväntad utdelning

Intrum har exkluderats då de inte avser att lämna någon utdelning 2024. 

Aktien som lyckas kamma hem förstaplatsen, med den högsta förväntade direktavkastningen i Norden är norska MPC Container Ships, ett investmentbolag som idag äger och driver en stor andel containerfartyg. Den förväntade direktavkastningen är för tillfället 27,7%, och aktien har klättrat nästan 60% sedan årsskiftet, räknat i norska kronor.

Norska bolag dominerar även topplistan i övrigt, med åtta av de tio högst utdelande aktierna i Norden som har sin hemvist i Norge. Bland annat hittar vi Hoegh Autoliners och BW LPG på en andra- och tredjeplats, med en förväntad direktavkastning på 21,4% och 20,9%. BW LPG är även den enda aktien i topplistan som har en historik av utdelning de senaste fem åren. Avance Gas Holding kvalar in på en femteplats, med 14,5% i förväntad direktavkastning, med Cool Co tätt i följd med 13,8%. 

Det enda danska bolaget i topplistan är TORM, med en förväntad direktavkastning på 15,5% medan svenska Var Energi kommer in på en sjunde plats med 13,3%. Det både TORM och Var Energi har gemensamt med många av de norska bolagen är att de är involverade i olje- och gasindustrin. Sex av de tio högst utdelande bolagen har 50-100% av sin verksamhet kopplad till denna industri, en industri som tenderar att betala generösa utdelningar. De norska bolagen är BW LPG, Avance Gas Holding, Cool Co och Hafnia. 

Är en hög direktavkastning alltid positiv?

Direktavkastningen beräknas som: utdelningen per aktie dividerad med aktuell aktiekurs.

I teorin kan man ju tycka att en hög direktavkastning alltid måste vara positivt, då får jag ju en så hög utdelning som möjligt i relation till priset jag betalar per aktie. Men det hela är inte så enkelt. Aktiekursen förändras ju konstant, och kan därmed förändra direktavkastningen radikalt vid händelser som påverkar aktiekursen markant.

För att avgöra om en direktavkastning är ”bra” behöver man dels jämföra bolagets direktavkastning med historiska utfall och dels med andra bolag i samma bransch. Om en aktie har en väldigt hög direktavkastning kan det vara bra att fråga sig vad detta beror på.

Beror den höga direktavkastningen på att aktien har fallit mycket i värde? En nedtryckt aktiekurs kan vittna om att bolaget har problem och det kan i värsta fall få bolaget att ställa in den planerade utdelningen. Försök att jämföra prisnedgången i relation till andra i samma bransch och läs på och försök skapa dig en uppfattning för hur du tror bolaget kan komma att klara av en lågkonjunktur.

I samband med detta är det bra att fundera på om utdelningen kan komma att påverkas framöver, i takt med att ekonomin försämras. Fundera på om du tror att den höga direktavkastningen kommer att hålla i sig eller om det finns risk för att den sänks. Det betraktas ofta som ett svaghetstecken när den ordinarie utdelningen sänks.

Håll koll på utdelningsandelen

För att få ett hum om ett bolag kan tänkas behöva sänka eller höja framtida utdelning kan utdelningsandelen vara ett nyckeltal att kika närmare på. Detta tal varierar hos bolag, men tenderar att ligga mellan 30% och 70% av årsvinsten. Det händer att bolag har en utdelningsandel på över 100%. Har bolaget gjort en sämre vinst det gångna året, men ändå har gott om pengar i kassan, så kan man välja att dela ut mer än vinsten det året för att slippa sänka utdelningen från föregående år.

En låg utdelningsandel kan indikera att utdelningen kan komma att höjas på sikt, medan en alltför hög utdelningsandel istället kan indikera att utdelningsnivån inte är hållbar på lång sikt.

Högst utdelande aktier senaste 5 åren

Med detta sagt kan det således vara rimligt att kika närmare på aktier som har en lite längre historik av hög direktavkastning. Noterbart är att majoriteten av bolagen i ovanstående lista inte har haft en konsekvent aktieutdelning de senaste fem åren, vilket gör att den kolumnen står tom i många fall. Här nedan har jag därför istället sorterat fram de tio aktier som har haft den högsta genomsnittliga direktavkastningen senaste fem åren.

Högst upp i listan hittar vi dock ett bekant namn från föregående tabell, nämligen norska BW LPG med en genomsnittlig direktavkastning på 13,3% de senaste fem åren. Även här har de norska bolagen övertaget, men vi hittar två danska, två svenska och ett finskt bolag. För Danmarks del är det två rederiföretag i listan, med Danska D/S Norden och A.P. Møller-Mærsk A/S som de senaste fem åren har en genomsnittlig direktavkastning på 9,7% respektive 7,3%. 

Med svensk flagg ser vi Intrum, som dock är exkluderad från tabellen ovan då de valt att ställa in utdelningen för 2024. Det innebär att bolaget slopar sin utdelning för första gången på 20 år. Lite längre ned hittar vi fastighetsutvecklaren Sagax, med en genomsnittlig direktavkastning på 6,5%

Det enda finska bolaget i genomgången är fastighetsägaren och utvecklaren Citycon, som den senaste fem åren har levererat en genomsnittlig direktavkastning på 7,7%. Aktien har dock kämpat i motvind sedan årsskiftet och är ned drygt 20%. Men ännu tuffare har svenska Intrum haft det, med ett ras på 55,6%.

 

Nordiska aktier med högst utdelning senaste 5 åren

 

Varför är utdelningsaktier intressanta?

Men varför är det intressant att kika närmare på utdelningen hos aktier då? Att en aktie ger en utdelning innebär att bolaget betalar ut kontanter eller andra tillgångar från aktiebolaget till sina aktieägare, alltså ett sätt att överföra värde från bolaget till de aktörer som har stöttat bolaget med kapital genom att de köpt aktier. Den vanligaste formen av utdelning är att ett bolag delar ut hela eller delar av tidigare vinster.

Om du har investerat i utdelningsaktier vill du förstås veta när du får ta del av utdelningen. I Sverige, Danmark och Norge är det vanligast att utdelningen sker i samband med att företagen håller sina årsstämmor. Därför kommer de flesta utdelningar på våren, där april/maj utgör högsäsongen. Men det finns bolag som gör aktieutdelning på andra tillfällen på året, där november också är en vanlig månad för utdelningar på dessa tre marknader, och vissa bolag betalar även ut utdelning flera gånger under året. I Finland betalar de flesta stora bolagen utdelning två gånger per år, vanligtvis i april-maj och oktober-november.

Anledningen till att utdelningsaktier är intressanta är att de kan generera en passiv inkomst år efter år, bara av att man äger aktierna. Men för vissa anses även utdelning vara ett tecken på att bolaget är stabilt och moget, samt ett tecken på långvarig lönsamhet.

Se upp med beskattningen på utländska utdelningar! 

Se till att du har koll på aktiens hemvist enligt gällande skatteavtal. En aktie kan nämligen handlas i flera länder, men bolaget som ger ut aktien har ett land där skatten på utdelningen bestäms.

I vilket land bolaget har det gällande skatteavtalet har betydelse när den skatt som du ska betala ska bestämmas, det vill säga om du kan få avräkning eller nedsättning av din inhemska skatt för den utländska skatt som du betalat. Ett exempel är Nordea, som numera har sitt säte i Helsingfors, men vars aktie du kan handla på den svenska, danska och finska aktiemarknaden. Men skatten på utdelningen baseras på att aktien är finsk. 

Se därför till att kolla upp vilken kontoform som är den mest fördelaktiga att äga utländska aktier på i ditt land, och undersök vilka skatteavtal som finns mellan de olika länderna. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar