Efter Riksbanken gick ut med den första räntesänkningen på åtta år den 8e maj, klättrade Stockholmsbörsen högre. Börsen hölls stängd på torsdagen för Kristi himmelsfärd, men steg på fredagen till en ny toppnotering.
De senaste sju åren har Morningstar Sweden, som mäter utvecklingen av Sveriges aktiemarknader och inkluderar de översta 97% av aktierna efter börsvärde, klättrat 87%. Sedan bottennoteringen den 27e december har indexet stigit 32,3%.
Att Stockholmsbörsen som helhet, mätt med Morningstar Sweden, har stigit till en ny rekordnivå innebär dock inte att alla aktier har haft en lika munter tid bakom sig. För att se vilka aktier som lett uppgången, och vilka som har agerat som sänken, listas de bäst och sämst presterande aktierna senaste sex månaderna nedan. Vi börjar med att kika närmare på de aktier som presterat bäst.
Aktierna som lett uppgången på Stockholmsbörsen
I topp, med uppgångar på 77,7% och 77,6%, hittar vi medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget Sectra och fastighetsbolaget Nyfosa. Sectras senaste två kvartalsrapporter kom in starkt, med rapporten för andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret som visade på både stigande omsättning och rörelseresultat. Rapporter för det tredje kvartalet som släpptes 8 mars ökade orderingången med 237,5%.
I listan över de bäst presterande aktierna hittar vi även lågpriskedjan Rusta, som börsnoterades i oktober i fjol. De senaste sex månaderna är aktien upp hela 70,5%, och enligt Di är bolagets notering den fjärde bästa bland de 38 Gasellbolag som finns på Stockholmsbörsen.
Andra aktier som har utvecklats starkt senaste halvåret är Munters Group (+72,6%), FastPartner (+72,4%), Electrolux Professional (+71,6%) och Lagercrantz (+63,5%). Försvarskoncernen Saab är även med i listan, efter en uppgång på 61,8%. Sveriges Nato-medlemskap ser flera marknadsaktörer som positivt för Saab, något som även Morningstars aktieanalytiker Loredana Muharremi lyfte fram i en intervju.
Aktierna som halkat efter uppgången på Stockholmsbörsen
Bland de som haft det tuffare sticker Intrum ut mest. Kredithanteringsbolaget, som har fått se flera sänkta kreditbetyg under det första kvartalet, har tappat 48,6% av sitt börsvärde senaste sex månaderna. Intrum har lanserat sparåtgärder för att kapa kostnader, men samtidigt har kostnaderna ökat. Ogynnsamma valutakursförändringar har uppgetts sätta krokben för Intrum, som fått företagets skuld att svälla i den svenska rapportvalutan.
Som nummer två i listan över de aktier som rasat mest hittar vi spelutvecklaren Paradox, vars senaste rapporter lämnat marknaden besviken. Bolagets storspel Cities: Skylines II har präglats av förseningar och kvalitetsproblem, och Paradox bad om ursäkt för att ha "svikit" sina kunder.
Vindkraftsbolaget OX2 har tappat drygt 14% senaste halvåret, men aktien rusade på måndagsmorgonen efter ett bud från Wallenbergsfärens EQT värt drygt 16 miljarder. Budet, på 60 kronor per aktie, innebär en premie på 43% jämfört med fredagens stängningskurs.
Bland övriga bolag i listan hittar vi värmepumpstillverkaren Nibe, som skildrat ett tufft marknadsklimat med en svag efterfrågan på den europeiska värmepumpsmarknaden. I mars stod det klart att 340 anställda i Sverige varslas som en del i ett sparprogram. Den senaste tiden har dock värmepumpstillverkarens aktiekurs återhämtats något, och aktien är upp drygt 14% senaste månaden.