I april sjönk Morningstar Europe index med 0,74% (i euro), men det var stora skillnader i avkastning mellan de olika segmenten i vår stilbox. De största skillnaderna fanns mellan stora värdeaktier, som steg med 3,4%, och stora tillväxtaktier, som tappade 3,4%. Sedan början av året har dock tillväxtsegmentet utvecklats bättre än värdesegmentet, med en uppgång på 14,1% för large growth mot +8,9% för large value.
Den relativt svaga utvecklingen för tillväxtsegmentet i april berodde delvis på förluster för stora franska lyxbolag som Lvmh Moet Hennessy Louis Vuitton SE (MC) och Hermes International SA (RMS), som tappade 6,2% respektive 4,9%. Jelena Sokolova, Morningstars analytiker som specialiserar sig på lyxsektorn, lämnade LVMH:s fair value-estimat oförändrat på 670 euro, då bolaget rapporterade en förväntad avmattning i försäljningstillväxten under det första kvartalet. Aktien handlas för närvarande något högre än vårt estimat för verkligt värde.
Analytikern beslutade också att hålla Hermes fair value-estimat oförändrat på 1 480 euro, trots att bolaget rapporterade en solid försäljningstillväxt under det första kvartalet. Sokolova anser att Hermes har mycket höga värderingar, eftersom det handlas till priser som är 50 gånger högre än FactSets beräknade framtida vinster.
Varför faller teknikaktier?
En annan sektor som tyngde den dåliga utvecklingen för tillväxtsegmentet var teknik. De två största bolagen inom segmentet sett till börsvärde, ASML Holding NV (ASML) och SAP (SAP), tappade 6,5% respektive 6% i april. När det gäller ASML Holding anser vår analytiker Javier Correonero att det resultat som bolaget redovisade under det första kvartalet har fått investerare att ställa frågor om försäljningen 2025, som av ledningen uppskattas till mellan 30 och 40 miljarder euro. Analytikern beskrev det fjärde kvartalet som exceptionellt, då ASML noterade en rekordhög orderingång på 9,2 miljarder euro. Enligt honom var investerarna överdrivet optimistiska under föregående kvartal och mer pessimistiska under detta.
Tekniksektorn som helhet var den klart sämsta sektorn i Europa i april med en nedgång på 6,0%, följt av den cykliska konsumentvarusektorn som sjönk med 4,7%.
I Large Value-segmentet steg Anglo American (AAL), för vilket australiensiska BHP lade ett bud på 31,1 miljarder pund, med 35,1%. Budet avvisades av det brittiska bolaget, som menade att BHP "signifikant undervärderar" bolaget och dess framtidsutsikter.
Två andra brittiska bolag bidrog i hög grad till den goda utvecklingen inom Large Growth-segmentet: oljebolaget Shell PLC (SHEL) och finansbolaget HSBC Holdings PLC (HSBA), som steg med 9,2% respektive 12,5%.
Bland de övriga oljebolagen noterade TotalEnergies SE (TTE) och BP PLC (BP) också starka uppgångar (8,1% respektive 5,1%). Sammantaget steg energisektorn med 5,6% och var den sektor som utvecklades bäst under april.
Finanssektorn lyckades stiga med 1,1%, men med mycket stora skillnader mellan de största bankerna: HSBC Holdings steg som sagt med 12,5%, medan UBS Group AG (UBSG) föll med 10,9%.
Inom hälsovårdssektorn (som steg med 0,7% förra månaden) stack AstraZenaca PLC (AZN) ut. Våra analytiker, som påpekade att företaget redovisade ett starkt resultat för första kvartalet, med en försäljning som ökade med nästan 20% och i linje med deras förväntningar, behöll sin uppskattning av verkligt värde oförändrad.
Hälsovårdssektorn är mest övervärderad
Hälsovårdssektorn är den dyraste när det gäller värdering. Förklaringen ligger inte bara i att teknik, som varit mest övervärderad de senaste månaderna, har sett sina marknadsvärderingar falla den senaste tiden, utan också i att Novo Nordisk A/S (NOVO B), den största aktien sett till börsvärde i Europa, handlas till en premie på nästan 60% jämfört med vårt verkliga värde.