Bästa & sämsta fonderna: ädelmetaller återigen i topp

Ädelmetaller återfinns återigen i topplistan bland de bästa fonderna i april, medan fastighetsfonder trillade ned till botten. 

Johanna Englundh 2024-05-07 | 10:28
Facebook Twitter LinkedIn

trofe

April markerade en svagt positiv månad för börsen, då SIXRX steg 0,26%. Och kollar vi på Morningstars Sverigeindex var det upp 0,06%, medan det globala indexet Morningstar Global backade 0,8% räknat i svenska kronor. 

Genomsnittsavkastningen för de 782 svenskregistrerade fonderna i Morningstars databas som rapporterat in sin månadsavkastning för april landade på 0,06%. 413 fonder redovisade en positiv avkastning, vilket representerar 53% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden landade på 26,9%. 

I april såg vi stigande bostadspriser för tredje månden i rad, en inflation som kom in lägre än väntat i Sverige, medan inflationen fortsatte att spöka i USA. Marknaden skjöt därmed fram förväntningarna på kommande räntesänkningar från Fed, vilket skapar ett unikt läge där centralbanker i Sverige och Europa kan komma sänka styrräntorna innan Fed. 

Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som gick bäst i april ser vi ett par bekanta namn från genomgången i mars, med ädelmetallsfonder som fortsatt steg. Däremot vände utvecklingen för fastighetsfonder, som i april hamnade bland de sämst presterande. 

Bästa fonderna i april 

Bästa fonderna i april: Ädelmetaller och Kina i topp

Tre av AuAgs fonder hittas i topp i april, med AuAg Silver Bullet som återigen knep förstaplatsen efter en uppgång på 14,8%. AuAg Essential Metals hittas på en fjärdeplats medan AuAg Gold Mining landar på en sjätteplats efter uppgångar på 9,5% och 8,6%. 

De innehav som steg mest i AuAg Silver Bullet i april var SilverCrest Metals (+26,2%), Pan American Silver (+25,8%) och Fortuna Silver Mines (+25,6%). 

Det nuvarande rallyt i silver drivs främst av rekordhöga guldpriser, vilket även kan påverka silverpriserna. Enligt Eric Strand, förvaltare och grundare AuAg Fonder, är det de förväntade räntesänkningarna som ger guldpriset extra fart. 

"Störst potential har silver och ädelmetallsgruvbolagen, vilket vi också fått se under mars månad. Bolagens ökade utvinningskostnader har bromsat bolagens uppgång under råvarans uppåtrörelse de senaste 6-12 månaderna. Nu har kostnaderna stabiliserat och med ett starkt guld och silverpris så går bolagen in en ny cykel av ökade vinster och starka fria kassaflöden", skriver Eric Strand i en månadskommentar. 

Bland de bäst presterande fonderna hittar vi även en Kinafond, en aktiemarknad som länge varit oälskad och underpresterande, men som dock börjat visa tecken på en vändning när Kinas ekonomiska tillväxt överträffar prognoserna. 

Kinesiska aktier har även fått fart när marknadsaktörer skyndat sig för att inte missa rallyn som drivs av stödjande politik, menar vissa analytiker som samtidigt varnar för att uppgången ännu inte återspeglar en återkomst av långsiktiga investerare.

En rad åtgärder som tillkännagivits sedan mitten av april för att stödja aktiemarknaderna på fastlandet och i Hongkong spelar en nyckelroll, säger analytiker vid Goldman Sachs i en rapport som publicerades i slutet på april. Denna FOMO (fear of missing out) kan komma att bli större, om det positiva momentumet i Kina fortsätter, menar analytikerna. 

Sämsta fonderna i april 

Sämsta fonderna i april: Sektorfonder i botten 

Den fond som å andra sidan hade det tuffast i april var sektorfonden Space Fund, som backade 12.1%. Portföljen består av 23 innehav, där majoriteten är amerikanska bolag. De innehav som utvecklades sämst under månaden var Velo3D (-40,4%), Vigin Galactic Holdings (-39,7%) och Planet Labs (-32,0%). Fondens två svenska innehav klarade sig något bättre: Ovzon (+5,1%) och AAC Clyde Space (-3,5%). 

Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest hamnade näst sist i april, efter ett tapp på 9,5%. Det var framför allt fondens positioner i hälsovårdsbolag som tyngde utvecklingen, med Pacific Biosciences of California som föll 54,8%, Verve Therapeutics -53,5% och Beam Therapeutics -34,1%. Tesla, som även är fondens största innehav och står för 10,45% av portföljen, höll dock emot och steg drygt 7% räknat i svenska kronor. 

Bland övriga fonder som hade det kämpigt i april noteras ett gäng fastighetsfonder, vilket illustrerar de tvära kasten i fastighetsbolagen, då de månaden innan återfanns bland de bäst presterande

"Värdeförändringar fortsatte påverka negativt i fastighetsbolagens rapporter, men samtidigt ökade också hyresintäkterna. Nettouthyrningen var också positiv för de flesta", skriver exempelvis Simplicity Fastigheters förvaltare Henrik Tingstorp i en månadskommentar för april. 

De aktier som stod för de största procentuella nedgångarna i Simplicity Fastigheter i april var Corem Property (-24,2%), ALM Equity (-20,7%) och Neobo Fastigheter (-16,7%). 

Hur ska man tolka dessa fondlistor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar