Apple (AAPL) och Tesla (TSLA) har gått från aktiemarknadens älsklingar till sänken.
Apples aktiekurs har sjunkit med 9% i år efter en avkastning på cirka 50% under 2023, medan Teslas aktie har sjunkit med nästan 30% efter en avkastning på mer än 100% under föregående år. Dessa två företag, som är bland de mest spridda aktierna, lider av en liknande sjukdom: långsammare utsikter för tillväxt.
Det betyder att Magnificent Seven - en grupp megastora teknikaktier som består av Apple, Tesla, Alphabet (GOOGL), Amazon.com (AMZN), Meta Platforms (META), Microsoft (MSFT) och Nvidia (NVDA) - inte längre rör sig i symbios.
Det är en stor vändning för två teknikikoner som har spelat nyckelroller för att driva de totala aktiemarknadsindexen högre. Istället, när aktiemarknaden har pressats till nya höjder, har ledarskapet fallit till aktier som är centrala för den artificiella intelligensboomen, som Nvidia och Microsoft.
Men för Jeff Schulze, chef för ekonomisk strategi och marknadsstrategi på ClearBridge Investments, är denna divergens positiv för aktier överlag.
"Om alla inte satsar på de som uppfattas som skottsäkra ledare utan i stället på andra områden som har släpat efter, är det ett riktigt bra tecken på en mjuklandning och en bredare återhämtning av vinsterna", säger han.
Apple och Teslas aktier underpresterade första kvartalet
Apple, som står för 5% av portföljvikten i Morningstar US Market Index, var ansvarig för en ungefär 7% belastning på indexets 10.2% totala avkastning under första kvartalet. Elbilstillverkaren Tesla är mindre tungt viktad i indexet med knappt 1%, men företaget stod också för 4% av sina förluster.
Under tiden fortsatte de andra medlemmarna i Magnificent Seven att sväva trots hotet om fortsatt höga räntor tack vare envist hög inflation i USA. AI-jätten Nvidia var ansvarig för 21% av den amerikanska marknadens totala vinster på 10.2%, medan Microsoft stod för 7%. Amazon och Meta stod för 6% vardera, medan Alphabet släpade efter något med 2%.
Varför har Apple-aktien fallit?
Morningstar aktieanalytiker William Kerwin pekar på tre faktorer som pressar Apple-aktien. För det första står företaget inför motvind från avtagande tillväxt och minskande försäljning.
"Det är verkligen centrerat på iPhone, som fortsätter att driva verksamheten", säger Kerwin. Han pekar särskilt på konkurrensen i Kina, där inhemska och mer prisvärda alternativ äter upp Apples marknadsandel. Förra månaden skapade en rapport från Counterpoint Research, som visade att iPhone-försäljningen i Kina hade minskat med 24%, rubriker och fick aktien att falla. Globalt sett saktar också produktuppdateringscyklerna (hur ofta konsumenterna köper nya iPhones) ner.
För det andra står Apple inför regulatorisk granskning i Europeiska unionen såväl som i USA. Kerwin ser inte detta som en stor fundamental motvind, men investerare reagerar fortfarande på negativa rubriker.
För det tredje finns det en faktor som har drivit andra medlemmar av Magnificent Seven högre: AI. Medan Nvidia, Meta och Microsoft har sett sina aktier stiga kraftigt på grund av nya AI-initiativ, "har det funnits en negativ känsla för att [Apple inte har] meddelat något", säger Kerwin. Analytiker spekulerar i att ett AI-tillkännagivande kan komma vid Apples Worldwide Developers Conference i sommar.
Apples framtidsutsikter
Morningstar-analytiker ser fortfarande Apple-aktien som rättvist värderad efter att ha spenderat mycket av 2023 i övervärderat territorium. Aktien handlas i intervallet 170 USD, jämfört med Morningstars uppskattning av verkligt värde på 160 USD per aktie. "Vi förväntar oss att det blir ett milt till nedår för Apple", säger Kerwin. Han säger att ett stort AI-tillkännagivande i sommar eller en återgång till tillväxt för iPhone senare i år eller 2025 kan stimulera ett rally.
Varför har Tesla-aktien fallit?
Teslas aktier har sett ännu mer dramatiska förluster i år. Morningstar aktiestrateg Seth Goldstein säger att företagets avtagande leveranstillväxt bidrar till den bilden. Biltillverkaren rapporterade sitt första negativa kvartalsleveransnummer på fyra år den här månaden, en nedgång som var betydligt värre än vad investerare förväntade sig.
I ett pressmeddelande tillskrev företaget den avmattningen till förberedelser inför produktionen av sin uppdaterade modell 3, liksom avstängningar vid sin Berlinfabrik i kölvattnet av konflikten i Röda havet och en brandattack.
"Tesla är en högtillväxtaktie, vilket innebär att långsammare tillväxtantaganden kan ha en mycket stor inverkan på priset", säger Goldstein. "Aktien har sålts av när investerare återställer förväntningarna på lägre tillväxt under de kommande ett till två åren."
Han tillägger att en bredare oro över den långsammare marknaden för elfordon som helhet också tynger aktierna.
En flod av negativa rubriker har inte heller hjälpt Tesla. En rapport om att företaget skrotade planer för en mer prisvärd elbil skickade aktiekursen lägre förra veckan.
Teslas utsikter
Trots Teslas utmaningar anser Morningstar-analytiker att aktien är rättvist värderad. De tilldelar det också en mycket hög osäkerhetsgrad. Goldstein säger att företaget kan dra nytta av att flytta fokus till vinster över volymtillväxt i år. "Även om detta kan ha lett till leveransnedgången, vill vi se om strategin har bevarat vinsten och om marginalerna är i linje med fjärde kvartalet."