Hur Sveriges 13 tematiska fonder har presterat

Vilka teman riktar sig svenska fondförvaltare in sig på, och hur har de presterat senaste året egentligen? 

Johanna Englundh 2024-04-17 | 7:28
Facebook Twitter LinkedIn

 kikare med grafer

Tematiska fonder blev högaktuella i samband med coronavirusets utbrott, och många levererade en iögonfallande avkastning under perioden. Dessa investeringsinstrument försöker utnyttja olika sekulära tillväxtteman, från energiomställning till uppkoppling, artificiell intelligens, cannabis och disruptiv sjukvårdsteknik.

De mest populära fonderna omfattar teman med lovande framtidsutsikter, såsom molntjänster, disruptiv innovation, robotteknik, cybersäkerhet, ren energi, genforskning och blockkedjor. Om du vill se hur de tematiska fonder och ETF:er som finns tillgängliga på den svenska marknaden har presterat senaste året hittar du en genomgång här. 

Men vilka teman har svenska fondförvaltare satsat på egentligen, och hur har dessa fonder presterat senaste tiden? 

Spridd avkastning bland svenska tematiska fonder

Utav de totalt 836 svenskregistrerade fonderna klassas 13 fonder som tematiska, enligt Morningstar. Fem av dessa klassas inom sub-temat "Broad Thematics" vilket innebär att det är fonder som inkluderar breda ämnen såsom exempelvis framtida trender och smarta industrier.

Här hittar vi även den största tematiska fonden, Handelsbanken Global Tema, som förvaltar 43 miljarder kronor. Fondens huvudteman är demografi, produktivitet, livsstil och miljö, och sedan årsskiftet har fonden stigit drygt 16% och är upp nästan 23% senaste året. Just breda tematiska fonder tycks vara investerarnas favoriter, då samtliga sällar sig till de med mest förvaltat kapital. 

Sedan årsskiftet är det dock GP Bullhound Global Technology, som klassas inom undertemat innovativ teknik, som stigit mest efter en uppgång på 21,7%. På ett års sikt har fonden stigit 49%. Därefter hittar vi Handelsbanken Amerika Tema som är upp 16,2% hittills i år.  

Endast två fonder har en negativ avkastning första kvartalet, och det är Handelsbanken Hållbar Energi inom temat alternativ energi (-5,9%), och Space Fund inom temat rymden (-3,3%). Dessa två är även de som haft det kämpigast på ett års sikt, med ett tapp på 22% för Handelsbanken Hållbar Energi och -13,7% för Space Fund.  

Höga avgifter bland tematiska fonder 

Överlag sticker fondernas avgift ut, och är betydligt högre än genomsnittet för samtliga svenskregistrerade fonder på 0,90%. De dyraste tematiska fonderna är eSports Fund och Space Fund som har en löpande avgift på 1,90%. Dessa fonder är även de fonder som förvaltar minst kapital. Space Fund förvaltar drygt 4 miljoner kronor medan eSports Funds förvaltar 16 miljoner. 

Den billigaste tematiska fonden är å andra sidan SEB Blockchain Economy Exposure, som har en löpande avgift på 0,41%. Den är en av två tematiska fonder inom Blockchain, en exponering den får genom att följa jämförelseindex Solactive Blockchain Economy Index NTR. Go Blockchain Fund är å andra sidan en aktivt förvaltad fond med en avgift på 1,40%. Trots den högre avgiften har Go Blockchain Fund lyckats generera högre avkastning både hittills i år och senaste året. Med en avkastning på 50% senaste året har den även lyckats bättre än samtliga svenska tematiska fonder. 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar