James Gard: Så, Japan skapar rubriker igen efter att ha höjt räntorna för första gången på 17 år. Här för att diskutera marknadsreaktionen efter detta är Sam Perry. Han är Senior Investment Manager på Pictet Asset Management.
Välkommen, Sam.
Sam Perry: Tack så mycket.
Gard: Yenen föll efter beskedet och beslutsfattarna talar om att stödja valutan. Har denna marknadsreaktion överraskat dig?
Perry: På sätt och vis inte, för när vi övergick till negativ räntepolitik 2006 förväntade sig alla att yenen skulle försvagas och istället stärktes den. Jag tror att detta återigen är som 2006 då Bank of Japan hade flaggat så väl att det aldrig skulle bli så mycket marknadsreaktioner. När det gäller försvagningen har den inte rört sig särskilt mycket. Det är ett par procent. Samtidigt, om man försöker titta på det grundläggande värdet för valutan, vilket alltid är ett knepigt jobb, men det ser mer ut som typ 120. En av mina kollegor på Pictet räknar med 108. Så, kommer vi att nå en starkare position? Förmodligen ja, men vi kanske bara måste vänta lite.
Gard: Visst, det kan verkligen ta tid. Men när det gäller inflationen och inflationens natur i Japan, så tror du att den är hållbar i Japan. Hur stöder det den typ av långsiktiga investeringsargument för att investera i Japan?
Perry: Det korta svaret kräver fortfarande att vi går tillbaka till 80-talet och bubblans kollaps och sedan Japans desperata behov av att minska skuldsättningen. Om vi fortsätter med det börjar vi se deflation och de är desperata att bli av med all skuldsättning igen och bygga upp kontanter eftersom det kommer att ge dem den verkliga avkastningen riskfritt. Detta är det enklaste att göra. Bli av med skuldsättningen, ha kontanter. Problemet är då att det bäddar in deflationen ytterligare. Men det kräver då att du har mer kontanter eftersom det fortfarande ger den reala avkastningen riskfritt. Det finns inget incitament att investera. Så vi har denna enorma hög med kontanter som sitter på företagens balansräkningar.
Så vad är poängen med inflation? Poängen med inflation och poängen med alla Bank of Japans ansträngningar sedan 2012-2013 har varit att införa denna inflationsattityd för att verkligen få tillbaka den mentaliteten i de japanska företagen, för vid den tidpunkten är kontanterna en slösaktig tillgång. Så när vi väl har nått den positionen börjar företagsstyrelserna plötsligt tänka att vi måste göra något med våra kontanter, vi måste investera. Så är det egentligen för Japan. Vi inleder en enorm, potentiellt enorm investeringscykel i Japan när alla dessa kontanter spolas ut, återlämnas till aktieägarna, spenderas på M&A och vi kan se att detta nu börjar leda till investeringar och kapitalutgifter.
Gard: Visst. Så vi är typ i början av cykeln när det gäller, du vet...
Perry: Det verkar konstigt. Jag har pratat om detta i nästan 10 år, ända sedan Bank of Japan började kontrollera avkastningskurvorna och införde kvalitativa och kvantitativa lättnader. Men ja, jag tror att vi nu har nått startblocken.
Gard: Visst. Och bara snabbt, jag menar, har du några slags exempel på ledare inom detta område?
Perry: En av de stora fördelarna för Japan i det här scenariot är att landet fortfarande har en betydande industriell bas. Så vi tittar inte så mycket på en tjänsteekonomi jämfört med, låt oss säga, USA som vi tittar på en mycket mer industriell ekonomi. Så CapEx-utgifterna kommer verkligen att flöda igenom. Och du har världens ledare inom robotteknik, världens ledare inom fabriksautomation, de sitter alla i Japan, FANUC, som tillverkar robotarna eller SMC, som tillverkar pneumatiska ställdon för fabrikslinjer, de är alla där, och det är där vi förväntar oss att se orderna börja flöda.
Gard: Visst. Så intresset för Japan verkar vara på en hög nivå, men du säger att det fortfarande är en bit kvar när det gäller inflöden. Kan du förklara varför det finns en missmatchning och vad som skulle behöva hända för att ändra på det?
Perry: Ja, du har helt rätt. Det finns helt klart ett stort intresse. Jag menar, oavsett om man tittar på sidorna i FT eller om man bara tittar på antalet möten som vi får - mötesförfrågningar som vi får från kunder och potentiella kunder, så finns det ett stort intresse. Men du har rätt, det har ännu inte lett till att pengar strömmar in i Japan.
Det fanns en kort period av upphetsning vid den här tiden förra året när det verkade som om flödena höll på att ta fart igen. Det stämmer att de gjorde det, men från en mycket, mycket låg nivå och även jämfört med de flöden som vi såg 2012-2013 efter starten av Abenomics och QQE, är det en mycket liten del av det och marknaden är naturligtvis fyra gånger större. Så den totala effekten är minimal.
Så hur förklarar vi det? Jag tror att det finns ett par saker. Den första är att föreställa sig att du förvaltar en global pensionsfonds balanserade mandat. Sedan har du en del som är din aktieandel. Inom den aktieandelen kommer då 70 procent att vara USA?
Var ligger allas fokus? Det är på de sju magnifika, det är på AI, det är på vad som helst. Så hur mycket har du då kvar för Japan? Tja, det är en ganska liten del av MSCI World nuförtiden. Om du har ett aktiemandat är det ännu mindre.
Så vad behöver du för att verkligen känna dig övertygad? Jag tror att ett av problemen ironiskt nog är framgången. Vi har haft en så stark marknadsutveckling under de senaste 18 månaderna att folk säger att det är för sent, att vi inte kan komma in. Men samtidigt kan vi inte se att utländska pengar kommer in. Oavsett om man tittar på de förvaltade tillgångarna i ETF:er som fokuserar på Japan eller tittar på aktiva förvaltare som fokuserar på Japan, är det fortfarande mycket svårt att se tecken på att någon verkligen trycker in pengar. Så då kan vi också titta på de inhemska investerarna. Herr och fru Watanabe, den japanska gatans alla män och kvinnor, premiärminister Kishida, vill att deras aktieandel ska fördubblas jämfört med vad den är för närvarande. Och han har genomfört en rad reformer av Nippon ISA, som är modellerat efter vårt eget ISA. Och det har fungerat för att få in pengar, förutom att pengarna sedan omedelbart har flödat tillbaka ut igen till, ja, de sju magnifika och till amerikanska trackers och så vidare.
Så vi har fortfarande, tror jag, ett mått av människor som tittar på Japan och tänker, det har gått upp så mycket, det kan inte vara där. Och ändå har marknaden gått upp fyra gånger sedan 2012, men det har bara varit vinsttillväxt. Det har inte skett någon förändring i värderingarna. Så det finns fortfarande en enorm uppsida kvar. Med tanke på den tillväxt som vi förväntar oss att se är dessa kontanter på företagens balansräkning har spolats ut i investeringar, med tanke på att du kan få en högre avkastning i ämnen, och du kan på S&P, ja, vi tror att det finns mycket uppsida kvar, särskilt när människor kommer att förstå denna makroekonomiska historia om hur inflationen faktiskt är riktigt positiv i Japan.
Gard: Just det. Ja, jag är övertygad nu. Men när det gäller passivt kontra aktivt har Japan alltid varit en mycket gynnsam jordmån för aktiva investerare. Kan du argumentera för aktiva investeringar framför passiva investeringar, särskilt med tanke på marknadernas toppnivåer?
Perry: Ja. Jag menar, det finns ett par punkter. Många människor ser de stora ETF:erna som ett enkelt sätt att investera. Problemet är att de stora ETF:erna till stor del har sitt säte i USA. Sedan arbetar de utifrån vår Tokyo-marknad. Nu kommer det med en kostnad. Om du ska tillhandahålla den likviditeten kommer det med kostnaden. Så ja, den faktiska avgiften är mycket låg. Men din prestation, din avkastning kommer att påverkas på grund av den extra kostnaden för att tillhandahålla likviditeten. Så du måste ha det i åtanke.
Jag skulle säga att trackers förmodligen är ett bättre alternativ för en europeisk eller amerikansk investerare. Använd trackers snarare än ETF:er. Det är kanske mindre bekvämt för dig, men du betalar åtminstone inte likviditetskostnaden. Men du är fortfarande garanterad en liten negativ avkastning varje gång Så, ja, jag menar, jag antar att jag fick oss att lära min egen bok. Ja, jag måste säga att man ska vara aktiv. Och jag tror att det är där du kan få den verkliga avkastningen och det finns fortfarande - Japan är en fantastiskt djup marknad. Den är mycket, mycket likvid, mycket djup och det finns fortfarande många möjligheter där.
Gard: Lysande. Okej. Jag är fortfarande entusiastisk över Japan. Så förhoppningsvis fortsätter marknadsavkastningen att imponera. Tack för din tid, Sam. För Morningstar är jag James Gard.