Johanna Englundh: Välkommen till Morningstar. Vi ska ut på en spännande resa idag, eller åtminstone min gäst, men vi får följa med. Matthew Gray är Associate Director för Stewardship och bevakar Eurasiens tillväxtmarknader här på Morningstar Sustainalytics. Han är på väg till Saudiarabien och Turkiet för att träffa några av de företag i Eurasien som har högst risk när det gäller ESG. Han kommer till oss direkt från Istanbuls flygplats för att berätta lite mer om sin resa.
Det är fantastiskt att ha dig här, Matthew. Kan du börja med att berätta för oss vem du ska träffa?
Matthew Gray: Jag kommer att träffa - i Saudiarabien kommer jag först och främst att träffa företag. Det är våra emittenter. Och sedan kommer jag också att träffa några lokala intressenter som kommer att hjälpa till att forma sammanhanget. Så som jag ser det finns det tre C:na - du har företagen, du har kulturen och du har sammanhanget. Och när vi arbetar med tillväxtmarknader, särskilt de som är så dynamiska som den här, är det mycket viktigt att känna till lite mer om kulturen och sammanhanget bakom den.
Englundh: Men jag vet också att många fondförvaltare runt om i världen samarbetar med företag i olika ESG-aspekter. Varför skulle dessa företag lyssna på Sustainalytics, eller på dig, när du reser dit?
Gray: Det är mer engagerande, eftersom vi inte framstår som - jag menar, vi är inte på något sätt en revisor eller ett konsultföretag, det är inte den tjänst som vi tillhandahåller dem. Men vi är verkligen engagerande. Så det är så här jag ser på det. Det handlar mer om - det finns ett partnerskap, som ett samarbete. Så det är det första. Det andra är att vi sätter oss på flygplanet. Jag menar, vi ska dit, vi gör flera besök, fältbesök, övervakningsbesök, om man kan kalla dem för samtal, engagerande besök utomlands. Och det är något som är lite unikt. Vi ser också långsiktigt på dessa företag. Det är ett komplement till vår riskbedömning, men vi är långsiktiga och ganska tålmodiga. Sedan erbjuder vi också ett brett utbud av teknisk expertis och kontextuell expertis.
Jag har just anlänt till östra Saudiarabien, jag är i Dammam. Jag tog precis ett tåg, så jag är på tågstationen här efter 4,5 timmar. De senaste dagarna har jag främst varit i Riyadh-regionen, alltså i huvudstaden, men också i utkanterna, cirka 100 kilometer utanför. Jag har besökt företag och tittat på vad vi gör inom ramen för vårt engagemang, men också bara för att förstå sammanhanget och kulturen. Så jag träffade FN:s Global Compact, med börsen, även med några regeringar, och gjorde även två platsbesök. Jag besökte en mjölkgård och sedan även en stor brödförpackningsanläggning. Och sedan är jag här i öst för att titta på lite fler småföretag och lite fler platser.
Englundh: Okej. Är det något som har förvånat dig hittills?
Gray: Oh ja. Jag menar, det här är ju kärnan i tillväxtmarknaderna nu, eller hur? De är inte riktigt statiska. Så när det gäller Saudiarabien menar jag att det är hastigheten och uppslutningen bakom reformerna. De har en Vision 2030, och det verkar som om alla rätt intressenter är med på tåget. Så du har företagen, du har universiteten, men allt leds av regeringen. Så det är imponerande.
Englundh: ESG-riskbetyget mäter ett företags exponering mot branschspecifika väsentliga ESG-risker och hur väl företaget hanterar dessa ESG-risker. De företag som Matthew träffar har ett högt ESG-riskbetyg från Sustainalytics och det innebär att företagsvärdet anses ha en hög risk för väsentlig finansiell påverkan som drivs av ESG-faktorer. Efter att ha rest runt i 10 dagar är Matthew nu hemma igen. Så låt oss ta ett snack med honom för att se vad hans viktigaste lärdomar från den här resan är.
Gray: En vanlig fråga för de flesta av företagen är faktiskt energi, utsläpp och deras utsläppsanvändning. Det finns också en del vatten, styrning, humankapital, men en av de viktigaste återkommande frågorna var energi. Det gäller allt från stormarknader, de transporter som de använder till mejeriproduktion, tillverkning, produktion och allmännyttiga tjänster. De är alla väldigt bra på att sätta upp mål, men vägarna dit är inte så tydliga. Så de kanske har det på kort sikt och sedan verkar de hoppa till ungefär 2050. En gemensam nämnare var att de alla väntar på teknik och många av dem väntar också på finansiering för den tekniken.
Ett annat inslag är att de tittar på - de tittar mycket på koldioxidintensiteten, så istället för den totala mängden utsläpp som de släpper ut. Så vad de gör är att de berättar för oss att det handlar mycket om hur mycket koldioxid de kan minska per produktion snarare än att titta på hela beloppet i form av större volym. Det är en av dem. Den andra är just reglering. Framstegen när det gäller reglering i dessa två länder är mycket imponerande. De förlitar sig också mycket väl på IFRS. För Turkiet gäller det 2025. För Saudiarabien är det 2027, kanske 2026. Det kommer inte att vara heltäckande för alla branscher, men det faktum att regleringen är så långt framskriden och så inkluderande med många andra företag, men även externa intressenter och även FN, vilket också var anmärkningsvärt. Det var den andra.
Det tredje är återigen det återkommande temat att tillväxtmarknader är väldigt individuella och att det finns olika mognadsstadier. Det finns fortfarande olika nivåer av optimism och pragmatism för var och en och det finns naturligtvis några tydliga skillnader. En stor skillnad som jag stötte på var invandringen. Olika länder ser på invandring på olika sätt. De behöver den utländska talangen. Andra länder är mycket kapabla att ha alla dessa talanger i landet, som till exempel Turkiet eller Kina. Men USA eller västländerna, de kan bygga på invandring och vi ser också att mycket av vår tillväxt nu är mycket beroende av våra utländska talanger.
Englundh: Tack så mycket Matthew för att du tog med oss på den här resan. Och tills nästa gång, jag är Johanna Englundh för Morningstar.