Bästa & sämsta fonderna i mars: ädelmetaller & fastigheter i topp

Ädelmetaller och fastigheter tog revansch i mars, medan räntefonder hade det tuffare. Endast sex fonder gav en negativ avkastning under månaden. Vi tittar närmare på bästa och sämsta fonderna i mars. 

Johanna Englundh 2024-04-04 | 11:03
Facebook Twitter LinkedIn

trofe

Mars markerade en positiv månad för börsen, då SIXRX steg 5,7%. Och kollar vi på Morningstars Sverigeindex var det upp 4,5%, medan det globala indexet Morningstar Global steg 6,6% räknat i svenska kronor. 

Genomsnittsavkastningen för de 775 svenskregistrerade fonderna i Morningstars databas som rapporterat in sin månadsavkastning för mars landade på 4,6%. Hela 769 fonder redovisade en positiv avkastning, vilket representerar 99% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden landade på 37,3%. 

I mars såg vi att inflationen fortsatte att falla i euroområdet, svensk inflation kom in lägre än väntat, Riksbanken öppnade dörren ordentligt för en eventuell första räntesänkning redan i maj, medan den schweiziska centralbanken överraskade med en första räntesänkning

Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som gick bäst i mars ser vi ett skifte, från att teknikfonder dominerat topplistan under januari och februari tog nu ädelmetallsfonder och fastighetsfonder revansch ordentligt.

Bästa fonderna i mars: Guld, silver och fastigheter i topp

Två av AuAgs fonder hittas i topp i mars, med AuAg Silver Bullet som knep förstaplatsen efter en uppgång på 34% och AuAg Gold Mining på en andraplats efter en uppgång på 22,7%. De innehav som steg mest i AuAg Silver Bullet i mars var Endeavour Silver Corp (+69,4%), McEwen Mining (+65,9%) och Coeur Mining (+50,4%). 

Förväntade räntesänkningar senare i år har bidragit till den senaste tidens rally i silver och guld. När avkastningen sjunker blir de två ädelmetallerna vanligtvis mer attraktiva för investerare jämfört med alternativa investeringar som obligationer som betalar ränta. Priset på ett uns guld steg nästan 10% i mars. 

Den globala efterfrågan på silver förväntas samtidigt uppgå till 1,2 miljarder uns i år, vilket skulle innebära den näst högsta nivån som uppmätts, enligt Silver Institute i en rapport från januari. 

En annan sektor som påverkats betydligt av ränteklimatet är fastigheter. I likhet ädelmetallerna gynnades även fastighetsfonder av de fallande inflationssiffrorna, som i sin tur cementerar kommande räntesänkningar. 

Simplicity Fastigheter och Avanza Fastighet by Norhammar var de fastighetsfonder som steg mest i mars, med en uppgång på 16,5%. JM, Neobo Fastigheter och Catena var de aktier i Simplicity Fastigheter som noterade den största procentuella uppgången, med +35,9%, +31,7% och 23,2%. Även i Avanaza Fastighet by Norhammar stog JM för största uppgången, medan Logistea var näst bäst (+29,3%) följt av Catena. 

"Riksbankens optimism kring en räntesänkning i vår eller tidig sommar var såklart positiv för fastighetsbolagen, men flera analytiker verkar också tycka att värderingarna är för låga särskilt med tanke på att vinstprognoserna pekar uppåt", skrev Henrik Tingstorp, förvaltare Simplicity Fastigheter i sin senaste månadsrapport för mars. 

Sämsta fonderna i mars: Räntefonder och en svensk småbolagsfond i botten 

Den fond som backade mest i mars var Carnegie Bear, som är en alternativ fond som har som målsättning att ge en daglig avkastning som motsvarar 90 procent av den dagliga motsatta förändringen av det svenska indexet OMX Stockholm 30 ESG Responsible Gross Index. Att fonden då backar när marknaden stiger är med andra ord inte förvånande, det är så fonden är uppbyggd för att fungera. 

På en andraplats hittar vi den enda småbolagsfonden, Gainbridge Novus Nordic, som tappade 2% i mars. 2023 var även ett tufft år för fonden, då den backade 32%. Under mars stod ES Energy Save och Maximum Entertainment för de största procentuella tappen, med -24,8%. Enligt den senaste inrapporterade portföljen i slutet på februari hade fonden även en position i hälsovårdsbolaget Calmark, som fick sin konkursansökan godkänd i början på mars och som även avnoterades från Spotlight i samband med konkursen. 

Resterande fonder i listan är framför allt företagsobligationsfonder, som till stor del var oförändrade under månaden. Den stora nyheten på företagsobligationssidan under månaden var det plötsliga raset i Intrum, på såväl börsen som obligationsmarknaden, som fick obligationsfonder som investerat i Intrum att falla. Spiltan Räntefond Sverige var i centrum av detta drama, då den med sin låga risk på två av sju fick investerare att ifrågasätta om risknivån faktiskt stämmer. 

Hur ska man tolka dessa fondlistor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar