Japan höjer räntan för första gången på 17 år

Lånekostnaderna är nu i positivt territorium efter att Bank of Japan höjt räntorna.

James Gard 2024-03-19 | 10:10 Sunniva Kolostyak
Facebook Twitter LinkedIn

Mount Fuji, Japan

Efter att den japanska aktiemarknaden nått rekordhöga nivåer under månaden har fokus nu riktats mot landets negativa räntepolitik.

Bank of Japan har avslutat en lång period av spekulationer genom att slutligen höja räntan för första gången på 17 år. Detta sker samtidigt som trycket ökar på centralbankerna i västvärlden att sänka styrräntorna efter en rad aggressiva räntehöjningar.

Den korta styrräntan höjdes från -0,1% till 0% till 0,1%, inte en massiv förändring i tekniska termer, men en symbolisk sådan eftersom den markerar slutet på eran med negativa räntor. Det kontroversiella "yield curve control"-programmet avslutades också, liksom centralbankens köp av ETF:er och fastighetsinvesteringsfonder.

Även Japan får inflation

Efter många års kamp mot deflation ligger den japanska inflationen nu över målet på 2%, med hjälp av några av de första löneökningarna som japanska arbetstagare har fått på årtionden. Inhemska företag har också kunnat föra över kostnadsökningar till konsumenterna efter en lång period av stabila och fallande priser.

Efter Bank of Japans förväntade åtgärd steg de japanska börsindexen måttligt, efter en period av rekordhöga nivåer den senaste tiden. Morningstar Japan Index har stigit med nästan 9% under det senaste året och har ökat med 124% på 10 år.

Trots räntehöjningen tappade faktiskt yenen mot de större valutorna, med USD/JPY över 150 yen och GBP/JPY över 190 yen. Swissquote Banks senioranalytiker Ipek Ozkardeskaya publicerade en anteckning i morse med titeln "var är yentjurarna?". Den efterlängtade BoJ-åtgärden var tänkt att vända yenens förmögenhet - och många valutahandlare stöder verkligen tanken på en yenuppgång i år - men idag har den inte haft den förväntade effekten på valutan. "Prisutvecklingen tyder på en 'one and done'-åtgärd från BoJ", sade Ozkardeskaya.

"Notera att dagens beslut var tänkt att skicka yenen på en stigande bana. Vid denna tidpunkt ser jag inte vad som skulle göra 'lång yen' till årets bästa handel."

Naomi Fink, global strateg och vd på Nikko Asset Management, förstärkte bilden av att marknaderna inte förväntar sig fler höjningar från BoJ, vilket kan förklara en del av valutasvagheten.

"Vi är nu i vänteläge, särskilt med tanke på 'osäkerhet' som inte bara kommer från Japan utan också från utomeuropeiska ekonomier", sade hon.

"Som sådan finns det fortfarande ingen omedelbar katalysator för BOJ att fortsätta höja - bevis på real inkomsttillväxt, pågående produktivitetshöjande investeringar och positivt sentiment från företag, återhämtning i inhemsk konsumtion återstår att se innan nästa steg, givet att reflationen sker på ett sätt som bidrar till att dra tillbaka stimulansen mycket medvetet."

Shinzo Abes ekonomiska arv

Howe Chung Wan, Managing Director och chef för Asian Fixed Income på Principal Asset Management, anser att ränteförändringen har dröjt länge och att den representerar frukterna av de förändringar som initierades av den avlidne premiärministern Shinzo Abe, kända som "Abenomics".

"Jag tror att Japan har byggt upp till detta ögonblick - det har gått mer än ett decennium sedan 'Abenomics' introducerades för att bekämpa två decennier av en deflationär miljö.

"Nu har detta omfattande politiska paket, som omfattar monetära och finanspolitiska reformer samt sociala, arbetsmarknadsrelaterade och ekonomiska reformer, skapat en mogen miljö för Japan att börja återhämta sig. Det är dock viktigt att komma ihåg att en stor del av den arbetande befolkningen aldrig har upplevt ett Japan med hög tillväxt, så det kommer att ta tid att bygga upp förtroendet."

Japans (långsamma) revolution inom företagsstyrning

En av Abes viktigaste reformer gällde bolagsstyrningen, förändringar som enligt experter har bidragit till en del av de senaste årens börsuppgångar. En del utländska investerare har tappat tålamodet med de många falska gryningarna under de senaste åren. Det japanska börsrallyt har saknat en tydlig narrativ krok som den nuvarande AI-boomen i USA. Leslie Norton på Morningstar hävdade dock nyligen att de höga börsvärdena kan bestå.

Det rådande narrativet under höginflationsperioden är att Japan på något sätt är immunt mot global prispress, att dess ekonomi är unik och på ett annat spår än västvärldens. David Mitchinson, fondförvaltare på Zennor Asset Management, menar att kapitalmarknadernas sammanhängande natur innebär att BoJ:s åtgärd kommer att få en dominoeffekt på andra håll:

"Detta är en strukturell förändring som är mycket viktig för Japan och för de globala kapitalmarknadsflödena. USA har till exempel kunnat förlita sig på stora japanska sparöverskott för att finansiera underskottet. När räntorna i Japan nu stiger och med förhöjda säkringskostnader blir detta allt mindre attraktivt. Kommer dessa flöden att vända? Vad blir effekten på de amerikanska räntorna?"

Federal Reserve sammanträder denna vecka, tillsammans med Bank of England, och båda förväntas hålla räntorna oförändrade.

10 anledningar till att rallyt i japanska aktier...

... kan fortsätta

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar