Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Månadens bäst presterande ETF:er

Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF och Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF var bland de bäst presterande ETF:erna under augusti 2024.

Bella Albrecht 2024-09-05 | 16:00
Facebook Twitter LinkedIn

 etf

Börshandlade fonder, eller ETF:er, är ofta billiga alternativ för sparare som vill följa populära index eller utnyttja erfarna förvaltarval i ett försök att slå marknaden. De bästa ETF:erna kan fungera som billiga byggstenar i en portfölj, och till skillnad från öppna fonder handlas alla ETF:er under hela dagen på en börs.

I augusti 2024 var de bäst presterande aktie-ETF:erna bland annat Indonesien-aktiefonderna Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF XMIN och Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF INDO. Uppgifterna i denna artikel kommer från Morningstar Direct.

Urval av de bäst presterande ETF:erna

För att hitta månadens bästa och sämsta aktie-ETF:er screenade vi ETF:er i Morningstars kategori "Equity" som finns tillgänglinga för sparare i Sverige. Vi exkluderade börshandlade certifikat, så kallade ETN:er, och ETF:er med mindre än 25 miljoner USD (258,0 miljoner kronor) i totala tillgångar.

Två fonder på vår lista tillhörde kategorin Indonesia equity, där det genomsnittliga namnet steg med 4,23% i augusti.

De 10 bäst presterande ETF:erna i augusti 2024:

1. Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF XMIN
2. Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF INDO
3. Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF XCS4
4. iShares European Property Yield UCITS ETF IPRP
5. SPDR FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate UCITS ETF ZPRP
6. BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB GREAL
7. iShares US Medical Devices UCITS ETF UMDV
8. Xtrackers S&P Select Frontier Swap UCITS ETF XSFD
9. iShares MSCI Brazil ETF EWZ
10. VanEck Global Real Estate UCITS ETF TRET

Morningstarbetyg för de bästa aktie-ETF:erna

Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF

• Morningstar Rating: 4 stjärnor
• Kostnadsandel: 0,65%.
• Morningstar Kategori: Indonesien Aktier

Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF, 523 miljoner kronor, var den bäst presterande ETF:en i augusti med en avkastning på 4,95%. Den passivt förvaltade Xtrackers ETF presterade ungefär i linje med den 4,23-procentiga uppgången för den genomsnittliga fonden i Morningstars Indonesien aktiekategori under månaden. Under de senaste 12 månaderna har Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF förlorat 6,53%, vilket är mindre än den genomsnittliga förlusten på 9,81% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att ETF:en ligger i den 26:e percentilen.

Xtrackers MSCI Indonesia Swap UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Silver. Den lanserades i mars 2010.

Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF

• Morningstar Rating: 5 stjärnor
• Kostnadsandel: 0,45%.
• Morningstar Kategori: Indonesien Aktier

Den näst bäst presterande ETF:en i augusti var Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF med 596 miljoner kronor. Den passivt förvaltade Amundi ETF gav en avkastning på 4,94%, ungefär i linje med den genomsnittliga indonesiska aktiefonden som gav 4,23%. Ser man tillbaka på de senaste 12 månaderna har Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF sjunkit med 6,46%, vilket är mindre än den genomsnittliga förlusten på 9,81% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket gör att ETF:en ligger i den 24:e percentilen.

Den guldklassade Amundi MSCI Indonesia UCITS ETF lanserades i mars 2019.

Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF

• Morningstar Rating: 4 stjärnor
• Kostnadsandel: 0,54%.
• Morningstar Kategori: Thailand Aktier

Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF på 899 miljoner kronor placerade sig på tredje plats under månaden med en avkastning på 4,36%. Xtrackers ETF, som är passivt förvaltad, toppade den genomsnittliga avkastningen på 3,03% för fonder i kategorin thailändska aktier för augusti. Under de senaste 12 månaderna har Xtrackers ETF sjunkit med 11,13%, före den genomsnittliga förlusten på 15,09% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att ETF:en ligger i den 20:e percentilen.

Xtrackers MSCI Thailand UCITS ETF, som lanserades i juni 2010, har en Morningstar Medalist Rating på Silver.

iShares European Property Yield UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 stjärnor
• Kostnadsandel: 0,06%.
• Morningstar Kategori: Fastigheter- Indirekt Europa

Med en avkastning på 3,35% placerade sig iShares European Property Yield UCITS ETF på 18,4 miljarder kronor på fjärde plats i augusti. Den passivt förvaltade iShares ETF överträffade avkastningen på 0,35% för den genomsnittliga fonden för fastigheter - indirekt Europa. Under de senaste 12 månaderna har fonden ökat med 18,46%, vilket är högre än avkastningen på 13,68% för fonder i sin kategori och placerar den i den 11:e percentilen för perioden.

iShares European Property Yield UCITS ETF har en neutral Morningstar Medalist Rating. Den lanserades i november 2005.

SPDR FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 stjärnor
• Kostnadsandel: 0,30%.
• Morningstar Kategori: Fastigheter - Indirekt Europa

Den femte bäst presterande ETF:en var SPDR FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate UCITS ETF på 1,2 miljarder kronor som steg med 3,30% i augusti. Denna passivt förvaltade State Street ETF slog den genomsnittliga avkastningen på 0,35% för fonder i kategorin fastigheter - indirekt Europa. Under det senaste året steg SPDR FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate UCITS ETF med 19,03%, vilket överträffade avkastningen på 13,68% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerade den i den 8:e percentilen.

SPDR FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate UCITS ETF, som lanserades i augusti 2015, har en Morningstar Medalist Rating på Neutral.

BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB

• Morningstar Rating: 1 stjärna
• Kostnadsandel: 0,40%.
• Morningstar Kategori: Fastigheter - Indirekt Europa

BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB om 674 miljoner kronor var den sjätte bäst presterande svenska ETF:en i augusti med en avkastning på 3,19%. Avkastningen på den passivt förvaltade BNP Paribas ETF överträffade 0,35% för den genomsnittliga fonden i Morningstars kategori fastigheter - indirekt Europa. Sett över de senaste 12 månaderna har BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB haft en avkastning på 12,23%, vilket är lägre än avkastningen på 13,68% för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att ETF:en ligger i den 78:e percentilen.

BNP Paribas Easy FTSE EPRA Nareit Developed Europe ex UK Green CTB tar hänsyn till miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade kriterier. Denna fond har ett Morningstar Medalist Rating på Neutral.

iShares US Medical Devices UCITS ETF

• Morningstar Rating: 2 stjärnor
• Kostnadsandel: 0,25%.
• Morningstar Kategori: Aktier Hälso- och sjukvård

Den sjunde bäst presterande ETF:en i augusti var iShares US Medical Devices UCITS ETF på 2 miljarder kronor. Den passivt förvaltade iShares ETF gav en avkastning på 2,86%, vilket överträffade den genomsnittliga aktiefonden för hälsovård som förlorade 0,52%. Sett över de senaste 12 månaderna har iShares US Medical Devices UCITS ETF haft en avkastning på 7,00%, vilket överträffar avkastningen på 5,50% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerar ETF:en i den 59:e percentilen.

iShares US Medical Devices UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Silver. Den lanserades i augusti 2020.

Xtrackers S&P Select Frontier Swap UCITS ETF

• Morningstar Rating: 1 stjärna
• Kostnadsandel: 2,75%.
• Morningstar Kategori: Global Frontier Markets Aktie

Den 934 miljoner kronor stora Xtrackers S&P Select Frontier Swap UCITS ETF rankades på åttonde plats för månaden med en avkastning på 2,74%. Xtrackers ETF, som är passivt förvaltad, toppade den genomsnittliga förlusten på 1,48% för fonder i kategorin global frontier markets equity. Under de senaste 12 månaderna har Xtrackers ETF haft en avkastning på 2,13%, efter 10,00% avkastning för den genomsnittliga fonden i sin kategori, vilket innebär att den ligger i den 86:e percentilen för resultat.

Den neutralrankade Xtrackers S&P Select Frontier Swap UCITS ETF lanserades i januari 2008.

iShares MSCI Brazil ETF

• Morningstar Rating: 3 stjärnor
• Kostnadsandel: 0,59%.
• Morningstar Kategori: Latinamerika Aktier

Med en uppgång på 2,31% placerade sig iShares MSCI Brazil ETF på 41,6 miljarder kronor på nionde plats i augusti. Den passivt förvaltade iShares ETF överträffade den genomsnittliga Latinamerikafondens förlust på 0,43%. Under de senaste 12 månaderna har fonden sjunkit med 3,24%, vilket är mindre än förlusten på 6,49% för fonder i sin kategori och placerar den i den 25:e percentilen.

iShares MSCI Brazil ETF, som lanserades i juli 2000, har en Morningstar Medalist Rating på Silver.

VanEck Global Real Estate UCITS ETF

• Morningstar Rating: 3 stjärnor
• Kostnadsandel: 0,25%.
• Morningstar Kategori: Fastigheter - Indirekt Global

Den tionde bäst presterande ETF:en var VanEck Global Real Estate UCITS ETF på 3,3 miljarder kronor som steg med 2,08% i augusti. Den passivt förvaltade VanEck ETF slog den genomsnittliga avkastningen på 0,14% för fonder i kategorin fastigheter - indirekt global. Under det senaste året steg VanEck Global Real Estate UCITS ETF med 14,01%, vilket överträffade avkastningen på 8,78% för den genomsnittliga fonden i sin kategori och placerade den i den 5:e percentilen.

VanEck Global Real Estate UCITS ETF har en Morningstar Medalist Rating på Bronze. Den lanserades i april 2011.

Vad är ETF:er?

Börshandlade fonder är investeringar som handlas under hela dagen på börser, ungefär som enskilda aktier. De skiljer sig från traditionella fonder - så kallade open-end-fonder - som bara kan köpas eller säljas till ett enda pris varje dag. Historiskt sett har ETF:er följt index, men under de senaste åren har fler ETF:er förvaltats aktivt. ETF:er täcker en rad olika tillgångsklasser, inklusive aktier, obligationer, råvaror och nu senast kryptovalutor.

ETF:er erbjuder investerare ett effektivt sätt att få exponering mot marknaderna, ofta med låga avgifter och en enkel köp- och säljprocess. 

De bästa ETF:erna: Fler idéer att  överväga

Investerare som vill hitta mer inspiration när det kommer till ETF:er kan göra följande:

  • Använd ETF Screener-verktyget för att hitta de bästa ETF: erna enligt dina specifika kriterier. Du kan söka efter fonder baserat på deras avgifter, Morningstar Medalist Ratings, manager tenures och mer.
  • Besök vår ETF-sida för att hålla dig informerad om aktuell Morningstar forskning och analys om börshandlade fonder.
  • Jämför fonder och ETF:er sida vid sida och följ enkelt deras värderingar, betyg och avgifter.

Denna artikel sammanställdes av Bella Albrecht, redigerades av Lauren Solberg och granskades av Johanna Englundh.

Som en del av vårt uppdrag att ge investerare mer information sammanställdes den här artikeln från Morningstars data och oberoende forskning med hjälp av automatiseringsteknik. Den ursprungliga artikeln skrevs av Morningstars reportrar och redaktörer. Denna uppdaterade version har granskats av en redaktör.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Bella Albrecht  är datajournalist hos Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar