Bästa och sämsta fonderna februari: Teknikfonder i topp, tuff månad för fastigheter

Teknikfonder fortsätter toppa listan över bästa fonderna i Sverige, medan fastighets-, ädelmetalls- och hedgefonder hade en tuffare månad i februari. Vi tittar närmare på bästa och sämsta fonderna i februari. 

Johanna Englundh 2024-03-04 | 13:00
Facebook Twitter LinkedIn

trofe

Efter en sur inledning på året stod februari för revansch. Under årets andra månad steg SIXRX 3,8%. Och kollar vi på Morningstars Sverigeindex var det upp exakt lika mycket, medan det globala indexet Morningstar Global steg 4,3% räknat i svenska kronor. 

Genomsnittsavkastningen för de 773 svenskregistrerade fonderna i Morningstars databas som rapporterat in sin månadsavkastning för februari landade på 1,8%. 604 fonder redovisade en positiv avkastning, vilket representerar 78% av det totala fondutbudet. Spannet mellan den bästa och sämsta fonden landade på 27,2%. 

I februari cementerades förväntningarna på kommande räntesänkningar i Euroområdet och vi såg Europas största bolag, danska Novo Nordisk, rusa till nya höjder, och en hel del blandade rapportresultat. På andra sidan Atlanten oroade dock den amerikanska inflationen marknaden något. På hemmaplan lämnade Riksbanken styrräntan oförändrad, men öppnade för räntesänkningar innan sommaren. 

Om vi kikar närmare på de svenskregistrerade fonder som gick bäst i februari hittar vi återigen teknikfonder i topp. Utöver dessa lyckades även en Kinafond och en Asienfond ta sig upp i topplistan.

Bästa fonderna i februari: teknikfonder

Den absolut bästa fonden i februari var Go Blockchain Fund A, som steg hela 15,4% med stöd av fondens innehav Cleanspark (CLSK) som rusade 108% under månaden. Cleanspark ägnar sig åt utvinning av kryptovalutor och såg en solid revidering av resultatuppskattningen på 1.14 USD under den senaste månaden för räkenskapsåret som slutade september 2024, med en uppskattad vinsttillväxt på 81.4%. Men flera krypto-relaterade aktier hade en positiv månad tack vare den stigande efterfrågan i kryptovalutor efter lanseringen av krypto-ETF:er i USA. 

Avanza Disruptive Innovation by ARK Invest kom in som tvåa efter en uppgång på 11,7% i februari. Även här gav krypto stöd, där Coinbase (COIN), som är fondens näst största innehav, var portföljens näst bäst presterande innehav med en uppgång på 59%. Endast Beam Therapeutics gick bättre: +62,1%.

Förutom tekniktunga fonder hittar vi även en Kinafond bland vinnarna. SOIC Dynamic China C steg 9,2% i februari, med tre konsumentcykliska innehav som de bäst presterande innehaven. Endast ett av fondens 33 innehav noterade en nedgång, kommunikationsservicebolaget Baidu som backade 1,8%. 

Regeringens stimulanspaket verkar ha ökat hoppet om en återgång till tidigare storhet - men kinesiska aktier är fortfarande på en 20+ års lägstanivå mot bredare aktier, enligt Fairview Investing.

Ben Yearsley, Director på Fairview, kommenterar: "Det var en överlag ganska positiv månad. Många marknader nådde all-time high, särskilt Nikkei efter 34 år, men även S&P och Nasdaq igen. Med 14 all-time-highs redan för 2024 sätter S&P 500 den tidiga starten som drivs av de sju magnifika. Men även Kina kom till festen förra månaden efter mer stimulansåtgärder."

Sämsta fonderna i februari: Alternativ energi- och ädelmetallsfonder 

I botten ser vi å andra sidan Penser Yield A. Erik Penser Bank kommer upphöra med förvaltningen av denna fond den 31 mars 2024 i takt med att banken avvecklar sin värdepappersrörelse. Det innebär att de sparare som äger fonden har fram till den 25mars att sälja sina andelar i fonden, då handel i fonden sker varannan vecka. Nedgången på nästan 20% kan därmed ses som ett resultat av avvecklingen, och de resulterande utflödena från fonden. 

Aktiebaserade hedgefonden Pensum Global Opportunities A kommer på en andraplats efter en nedgång på 11,8%, medan AuAg Gold Mining och AuAg Silver Bullet kommer därefter. 

Guldpriset har legat ganska stabilt på 2052 dollar per uns i slutet av månaden jämfört med 2057 dollar i januari. Detta hjälpte dock inte guldaktierna. Som min kollega Fernando Luque skrev i slutet av förra året står ädelmetallgruvorna inför värderingsutmaningar.

"Den låga avkastningen kan tillskrivas gruvindustrins kapitalintensiva karaktär, som utlöses av utmaningar med att hantera kostnadsstrukturer och prospekteringskostnader på grund av den knappa tillgången på dessa metaller. Dessutom påverkar risker för volatila råvarupriser, geopolitiska frågor och ekosystem med regleringar vinstmarginalerna ytterligare", skrev han. 

Fastighetsfonder fortsatte att kämpa i motvind och flertalet fastighetsfonder hamnade i listan över de sämst presterande i februari. Under rapportsäsongen stod det klart att flera fastighetsbolag och byggbolag valde att sänka utdelningen, och därmed skifta ut mindre till aktieägarna.

”Det var väldigt väntat. Fastighetsbolagen har stora skulder och påverkas av ökade räntebetalningar så det är rimligt att man fokuserar på att stärka balansräkningen”, sa SEB:s aktiestrateg Stefan Cederberg till Di.

Hur ska man tolka dessa listor?

Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar