Är en mer aktiv förvaltning framtiden för ETF:er? Visst ökar aktiva ETF:er i popularitet och i USA har tillväxten varit explosionsartad de senaste åren. I Europa är de fortfarande en nischprodukt, men lanseringen av nya aktiva passiva fonder ökar stadigt.
Vad är aktiva ETF:er?
Aktivt förvaltade ETF:er är börshandlade fonder som investerar i en portfölj av aktier eller obligationer som valts ut av en förvaltare och skiljer sig från traditionella ETF:er som passivt replikerar ett index baserat på förutbestämda regler. I huvudsak försöker de överträffa jämförelseindexet genom värdepappersval eller sektorallokering.
Jason Xavier, chef för EMEA ETF Capital Markets på Franklin Templeton, skrev att "doften av en ny era för investeringar ligger i luften, en som kommer att göra aktiv förvaltning på modet igen". Mer nyligen sade Ryan Jackson, Morningstars amerikanska analytiker, att "till synes över en natt steg aktiva ETF:er från obskyritet till allestädes närvarande. Deras uppgång härrör från en blandning av lagstiftning, produktutveckling och marknadshändelser och trender som drog deras unika fördelar i fokus."
Aktiva ETF:er i Europa
Enligt Morningstar-data samlade aktiva ETF:er in 6,7 miljarder euro 2023, en ökning från 2,4 miljarder euro 2022. Tillgångarna uppgick till 28,9 miljarder euro (20,1 miljarder euro 2022). De utgör 1,8% av de tillgångar som investeras i börshandlade fonder i Europa (1,5% föregående år).
Till en början skedde utvecklingen av aktiva ETF:er främst inom obligationsstrategier. Pimco US Dollar Short Maturity ETF och Pimco Euro Short Maturity ETF är två exempel på sådana produkter. Men under de senaste åren har expansionen skett genom aktiestrategier. Bland de senaste lanseringarna finns tre JPMorgan asset management-produkter för amerikanska large cap-aktier, som ger investerarna tillgång till de bästa portföljförvaltarnas kärn-, värde- och tillväxtportföljer.
"Etablerade aktörer som JPMorgan - som har en marknadsandel på nära 44% i detta segment - och Fidelity har byggt sitt ETF-sortiment främst med aktiva ETFer", förklarar José Garcia-Zarate, biträdande direktör för forskning om passiva strategier för Morningstar i Europa. "Dessutom verkar nya aktörer på ETF-marknaden, som Robeco, också vara på väg mot detta segment. Denna trend kan innebära att marknaden för traditionella passiva strategier är ganska mättad, och det är inte lätt för dem som kommer in nu att ta sig in och få betydande positioner."
Framväxten av aktiva ETF:er i världen
Enligt Morningstars senaste Global Fund Flow Report överträffade tillväxttakten för aktiva ETF:er över hela världen de för traditionella indexfonder under 2023: +37% mot +8%, på organisk basis.
Aktivt förvaltade aktie-ETF:er växte med 48% på organisk basis förra året. Kategorin har blomstrat sedan 2020 och visar få tecken på att sakta ner. Lejonparten står USA för: av de globala tillgångarna på 342 miljarder USD är 287 miljarder USD hänförliga till den amerikanska marknaden.
Att fenomenet nu har blivit globalt framgår emellertid av det faktum att aktiva ETF:er med säte utanför USA växte med 28% förra året.
Framväxten av aktiva ETF:er i USA
Morningstar beräknade också att aktiva ETF:er varje år sedan 2018 har haft nettoflöden på minst 25 miljarder dollar och upplevt en organisk tillväxttakt på mer än 30% i USA.
Investerarnas rusning mot dessa instrument straffade kraftigt traditionella aktiva fonder, och för första gången 2023 översteg tillgångarna i passiva strategier - om än något - de aktiva (13 293 miljarder dollar jämfört med 13 234 miljarder dollar).
Mer aktiva ETF:er och mindre strategiskt beta
Aktiva ETF:er håller på att bli riktmärket för investerare som vill skapa värde med börshandlade fonder på bekostnad av smart strategisk beta. Branschen har insett detta och svarat med att lansera många sådana produkter, både i och utanför USA.
"Färre ETF-emittenter har incitament att lansera nya och innovativa fonder på den nu mogna ETF-marknaden för strategisk beta. Pressade avgifter driver mindre leverantörer ut ur marknaden, medan aktiva eller alternativa ETF:er med högre priser ger nya och potentiellt lukrativa möjligheter för nya ETF-emittenter", säger Mo'ath Almahasneh, associate manager research analyst på Morningstar.
Analytikern är övertygad om att denna trend kommer att fortsätta under 2024, vilket ytterligare minskar antalet strategiska beta ETF-lanseringar och eventuellt ökar nedläggningarna.
Kommer ETF:er också att bli alltmer aktiva i Europa?
Enligt experter är det inte bara mättnaden av marknaden för traditionella passiva strategier och den därmed följande sökandet efter nya sätt att komma in i ETF-industrin som driver tillväxten av dessa instrument. "Den växande populariteten för ETF:er som investeringsinstrument är uppenbar", säger Garcia-Zarate. "Även om ETF:er traditionellt har identifierats som passiva fonder, är verkligheten att de bara är fordon och det finns inget hinder för distribution av aktiva strategier."
Fördelarna med aktiva ETF:er
Jämfört med en värdepappersfond har en aktiv ETF flera fördelar, bland annat kostnadsmässigt, eftersom ETF:er, allt annat lika, tenderar att vara billigare. Andra fördelar är börshandel i realtid och transparens (många av dessa instrument gör sina portföljpositioner tillgängliga på daglig basis).
Men se upp - aktiva ETF:er verkar inte vara perfekta substitut för traditionella aktivt förvaltade fonder. "Våra första analyser av denna marknad visar att de aktiva strategier som vanligtvis säljs i ETF:er inte uppvisar den fulla flexibiliteten hos en traditionell aktiv fond", förtydligar Garcia-Zarate. "Ja, de är aktiva, men till en viss grad eftersom de måste hålla tracking error mot benchmark inom acceptabla nivåer och därmed begränsa omsättnings- och förvaltningskostnaderna."