Våren är, tro det eller ej, på ingång och med det även utdelningssäsongen. Nu under våren väntas aktiebolag dela ut flera miljarder till sina ägare, och flera av storbolagen har meddelat att de höjer årets utdelning. Men hur ser det ut för dig som fondsparare då - får du ta del av någon utdelning?
Ja det får du, exakt hur beror dock på vilken typ av fond du äger. Men till att börja med så får fonder som äger aktier som ger utdelning självklart ta del av denna utdelning också.
12 miljarder från våra fyra storbanker
Om vi kollar på våra fyra storbanker exempelvis, som uppmärksammats för att de tillsammans kommer dela ut cirka 104 miljarder i vår, så kommer våra svenskregistrerade fonder få ta del av över 12 miljarder av dessa. Och det gäller bara om vi kollar på fyra bankaktier - som bekant innehåller aktiefonder allt från 16 till flera tusen innehav.
Skillnaden är dock att när du äger en fond så är det förvaltaren som bestämmer hur pengarna ska investeras. Du kommer inte se denna utdelning i kronor och ören på ditt konto, utan den kommer i stället synas som en effekt på utvecklingen i din fond beroende på hur förvaltaren investerar pengarna.
Som sparare kan det vara väldigt bekvämt med en fond som varje år återinvesterar dina utdelningar. Du får långsiktigt ränta på ränta och slipper exempelvis courtage. Men trots att så kallade ackumulerande fonder, alltså en fond som återinvesterar utdelningen direkt, är den absolut vanligaste formen i Sverige, så finns det även utdelande fonder.
Se upp vart du har din utdelande fond
En utdelande fond kan vara praktiskt för dig som exempelvis är ute efter att skapa en egen utdelningsportfölj. Men det finns en del nackdelar med utdelande fonder för privatpersoner som är bra att känna till.
Till att börja med bör du se till att du har din utdelande fond på ett ISK. Bakgrunden är att du normalt måste betala 30% kapitalskatt på fonders utdelningar, precis som på utdelningar från aktier. Detta slipper du dock med ISK, som i stället har en schablonskatt på hela kapitalet varje år.
Utdelande fonder riktar sig även ofta mot institutioner och stiftelser, vilket innebär att många av dessa fonder har en rätt hög ribba för att få investera. Många har exempelvis en köpavgift om du köper under en viss summa och för vissa är kraven på insättning runt en miljon kronor. Stor skillnad mot många andra fonder som du idag kan köpa för så lite som en krona. Men det finns en del utdelande fonder som är mer tillgängliga och inte har så höga inträdeskrav.
Så misströsta inte när utdelningssäsongen drar i gång om du inte ser pengarna direkt på ditt konto, som fondsparare är du minst lika delaktig. Men om du är en av alla de investerare i jakt på utdelning i kronor och ören så kan en utdelande fond vara ett alternativ – så länge du har den på ett ISK!