Bjässen spår att 80 procent av programmet kan realiseras i slutet av 2024 och hela programmet till slutet av 2025. Kostnaderna för omstruktureringen väntas uppgå till cirka 2,4 miljarder kronor och kommer att rapporteras som kostnader av engångskaraktär inom jämförelsestörande poster inom rörelseresultatet, i det första kvartalet.
"Vi undersöker hela tiden hur vi kan förbättra vår operationella effektivitet och stärka bolagets motståndskraft. Att genomdriva effektiviseringsåtgärder på olika sätt blir också viktigt i tider av makroekonomisk osäkerhet. Dessa initiativ ökar vår motståndskraft samtidigt som de ytterligare stärker vår förmåga att ta tillvara på tillväxtmöjligheterna framåt", säger Stefan Widing, vd för Sandvik.
Av de planerade besparingarna är 85 procent strukturella och 15 procent volymrelaterade.
Till Bloomberg News säger företagets vd Stefan Widing att åtgärderna inte är drivna av vad de ser eller förväntar sig på marknaden.
"Vi har gjort en översyn av strukturen och organisationen och hittat sätt att strukturellt minska våra kostnader", säger Widing.
Sandvik räknar med att spara cirka 1,2 miljarder kronor årligen genom programmet som kommer att kosta 2,4 miljarder kronor att genomföra.
"Vissa PMI är fortfarande låga, men har förbättrats, och det finns även negativa risker. Vi ser att utvecklingen är lite långsammare än en normal konjunkturcykel men stabil", sade Widing.
Rapport kom in i linje med förväntningar
I morgonens rapport redovisade Sandvik en omsättning i linje med förväntat under fjärde kvartalet. Det justerade ebita-resultatet kom in något lägre än väntat, men styrelsen föreslog höjd utdelning.
Omsättningen steg 2,3 procent till 31 816 miljoner kronor (31 094). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 31 651. Det motsvarar en total tillväxt på 2 procent. I fast valuta var tillväxten 2 procent, varav 1 procent organisk. I tredje kvartalet var den organiska tillväxten 1 procent.
Det justerade ebita-resultatet uppgick till 6 211 miljoner kronor (6 413), väntat 6 328, med en justerad ebita-marginal på 19,5 procent (20,6).
"Den justerade ebita-marginalen uppgick till 19,5 procent, en motståndskraftig och stark nivå med tanke på den minskade volymen i verksamheten och den negativa påverkan från valutakurser, men är inte helt uppe i vår ambitionsnivå för en ekonomisk cykel", säger vd Stefan Widing i en kommentar.
Orderingången landade på 30 062 miljoner kronor (30 751), vilket är 0,2 procent lägre än analytikerkonsensus. Orderingången minskade totalt med 2 procent, i fast valuta med 2 procent, och organiskt med 4 procent. I tredje kvartalet var den organiska tillväxten -7 procent.
I utdelning föreslås 5,50 kronor per aktie (5,00). Väntat var 5,60.
För divisionen Sandvik Manufacturing and Machining Solutions uppger bolaget att
utvecklingen för den dagliga orderingången under de två första veckorna i januari var stabil jämfört med fjärde kvartalet.