Chipmaskintillverkaren ASML (ASML) har haft ett rekordår, men är fortsatt försiktig med framtiden.
Omsättningen för 2023 var 30% högre till 25,5 miljarder euro, i linje med tidigare utgivna förväntningar, med en bruttovinstmarginal på 51,3% och en nettovinst på 7,8 miljarder euro.
För fjärde kvartalet uppgår omsättningen till 7,2 miljarder euro med en marginal på 51,4% och 2 miljarder vinst, något högre än ASML:s egna förväntningar.
Det är slående att antalet nya order ökade markant under fjärde kvartalet. Siffran för nettobokningar under kvartalet är 9,2 miljarder euro, varav 5,6 miljarder euro för extrema ultravioletta (EUV) maskiner, den senaste och dyraste generationen av chipmaskiner. Under tredje kvartalet lades nya order värda 2,6 miljarder euro, vilket var ett stort bakslag för dåvarande investerare, vilket fick aktien att falla kraftigt.
Investerare verkar nu lättade, för på onsdagsmorgonen steg aktien på Amsterdambörsen med 6,2% till 751 euro.
Försiktiga utsikter bibehålls
Marknaden såg särskilt fram emot en konkret prognos för 2024, men ASML vidhåller sitt tidigare uttalande om att omsättningen 2024 kommer att vara "jämförbar med den för 2023". År 2024 är ett viktigt år för ASML att "förbereda sig för den betydande tillväxt vi förväntar oss för 2025", sa vd Peter Wennink i sitt uttalande.
Som vanligt ger ASML en förväntning för innevarande kvartal. För första kvartalet 2024 räknar man med en försäljning på mellan 5 och 5,5 miljarder euro och en bruttovinstmarginal på 48-49%. Forsknings- och utvecklingskostnaderna kommer att uppgå till 1,070 miljarder euro under kvartalet.
Chipindustrin går för närvarande igenom botten av cykeln, men det finns positiva tecken på att slutanvändare minskar lagren och att chiptillverkarnas maskinutnyttjandegrad ökar, enligt ASML.
Siffrorna och utsikterna från chiptillverkaren TSMC, en viktig kund till ASML, visade nyligen att marknadssentimentet inom chipindustrin blir mer positivt. ASML-aktien har redan gynnats av detta de senaste dagarna.
Ny vd i april
Vid bolagsstämman i april i år avgår vd Wennink för att gå i pension efter 10 år vid rodret. Hans efterträdare kommer internt; Christophe Fouquet, har jobbat på ASML i 15 år, styrelseledamot sedan 2018 och för närvarande Chief Business Officer.
Samtidigt går även CTO Martin van den Brink i pension. Han var en av de första på ASML 1984 när det splittrades från Philips. VAN den Brink anses vara den tekniska förlängningen av ASML och är enligt uppgift den enda personen som fullt ut förstår hur en komplex ASML-maskin fungerar.