2023 var ett minst sagt händelserikt år. Under året gick vi igenom en bankkris, som spred sig från USA och skapade oro på marknaden och Credit Suisse-skandalen briserade. Centralbankerna tycktes börja få ordning på den skenande inflationen, och inflationstakten avtog under året. Med det kom förhoppningar om mer duvaktiga centralbanker under 2024, vilket gav stöd till börsuppgången under slutet på 2023. Samtidigt är de ekonomiska utsikterna dystra, och svensk ekonomi gick officiellt in i en lågkonjunktur. Det kan komma att ge effekter på arbetsmarknaden under kommande månader.
Men börsen är framåtblickande, och året slutade med ett börsrally som fick hela 690 av de 736 svenskregistrerade fonder, som rapporterat in avkastning för året, att stänga på plus. I genomsnitt steg fonderna 10,8%, men spannet mellan den högsta och lägsta avkastningen är stor. Det bästa fonden för året steg nästan 60%, medan den sämsta rasade drygt 37%.
Morningstar Sweden-indexet slutade året på plus 18,4%. Det är något bättre än den globala marknaden som steg 17,5% räknat i svenska kronor, och den europeiska (+15,7%).
Teknik och USA bästa kategorierna
I grafen nedan illustreras den årliga genomsnittliga avkastningen för fonder inom de olika globala kategorierna. De större cirklarna illustrerar kategorier med fler fonder, medan de små cirklarna visar mindre populära kategorier som har betydligt färre antal fonder. Ju högre upp i grafen cirklarna är, desto högre avkastning hade kategorin som helhet under året.
Högst upp hittar vi teknikfonder och USA-fonder. De avkastade i genomsnitt som grupp runt 26-27% för hela året. De största aktiekategorierna, Europe Equity Large Cap (där bland annat Sverigefonder hamnar) och Global Equity Large Cap hade en genomsnittlig avkastning på 15%. Europe Fixed Income slutade på +5,6%.
Teknikfonder bland de bästa fonderna 2023
Om vi kollar närmare på de enskilda fondvinnarna hittar vi åtta teknikfonder i topp. Absolut bäst gick det för Go Blockchain Fund, en fond som strävar efter att ge investerare exponering mot den globala marknaden för Blockchain-teknik. Under året kunde vi bevittna en anmärkningsvärd ökning inom kryptovalutadomänen, vilket markerade en betydande era i den digitala finansvärlden. Krypto blir alltmer accepterat runt om i världen och över 40 länder engagerade sig aktivt i att skapa regler och lagstiftning för kryptovalutor, enligt en PwC-rapport. Men det är fortfarande en högst volatil marknad.
Resterande teknikfonder är bredare i sin inriktning, och tog del av rallyt i teknikrelaterade aktier i spåren av AI-hypen. Swedbank Robur Technology hamnar på en andraplats, efter en uppgång på nästan 52%. Det är även den enda fonden bland fjolårets vinnare som har fem Morningstar-stjärnor. Därefter kommer GP Bullhound Technology med +47,5%, och SEB Teknologifond +47,3%.
Förutom teknikfonder hittar vi en USA-fond på plats nio, Länsförsäkringar USA Aktiv, efter en uppgång på 35,4%. Endast en aktivt förvaltad Sverigefond är med bland topp 10. Det är Lancelot Avalon som avancerade 33,4%. Fonden har belönats med ett medaljbetyg på brons av Morningstar, där fondens investeringsprocess framför allt lyfts fram.
Spridda skurar bland sämsta fonderna 2023
Det finns inte ett lika tydligt tema bland de sämsta fonderna för 2023. Här hittar vi en blandning av kategorier, med svenska småbolag, energi, grön teknik, handelsverktyg och hedgefonder.
Tuffast hade Penser Yield, som efter ett ras på 22,5% i december stängde året på -36,9%. Det är en så kallad specialfond, som eftersträvar en stabil avkastning genom en ström av kuponger och utdelningar över året från överlåtbara värdepapper kombinerat med en hedgefondstrategi. Morningstar har gett fonden ett negativt medaljbetyg, där fondbolagets brist på att leverera fonder som överlever och överpresterar, såväl som att behålla fondförvaltare lyfts fram. Fonden har en övervikt mot räntor jämfört med kategorisnittet, och en konsekvent undervikt mot Nordamerika.
Även Gainbridge Novus Nordic, som kommer på en andraplats med tappet på 32%, har ett negativt medaljbetyg. Här är det fondens dyra avgift som är ett sänke, men även fondens oerfarna portföljförvaltningsteam.
En fond som däremot har det näst högsta medaljbetyget, men som lägger ett tufft år bakom sig, är Handelsbanken Hållbar Energi. Grön energi har kämpat under perioden av skenande räntenivåer, som har fått finansieringskostnaderna att skjuta i höjden för tillväxtbolag. Den börshandlade ETF:en iShares Global Clean Energy, som följer prestationen för sektorer från förnybar el, halvledare till solenergi, föll 20,3% 2023 i dollar, vilket är betydligt sämre än MSCI All-Country World-indexets ökning på 24%. Det är tredje året i rad med minussiffror för ETF:en. Handelsbanken Hållbar Energi har klarat sig något bättre, med förlust 2023 och 2022, men stängde 2021 på plus.
Hur ska man tolka dessa listor?
Jag tycker att listor som dessa kan bidra med en bra inblick i hur marknadssentimentet är, och vilka sektorer som drabbas/gynnas av det aktuella marknadsklimatet. Däremot ska det inte ses som någon köp/sälj rekommendation. Som alltid gäller det att göra sin egen hemläxa innan man investerar i något, och är man långsiktig i sina investeringar säger utvecklingen på kort sikt sällan särskilt mycket.