2023 blev ett glatt börsår för samtliga nordiska länder förutom Finland. Danmark lyckades dock absolut bäst, och Köpenhamnsbörsen steg hela 25,2% i lokal valuta. Därefter kom Stockholmsbörsen med en uppgång på 18,36% och Oslobörsen +9,09%. Dystrare var det i Finland, där Helsingforsbörsen kämpade i motvind i stort sett hela året och uppgången i december lyckades inte få börsen att klättra över nollstrecket. I stället stängde Helsingforsbörsen -6,53% för helåret.
Stockholmsbörsen stod för den brantaste klättringen under året, efter att i slutet på oktober handlas i negativt territorium för att sedan vända tvärt upp och stänga betydligt högre drygt två månader senare.
Dansk läkemedelsjätte rusade 2023
Den största anledningen till Köpenhamnsbörsens rusning 2023 är det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk. Bolaget tar upp hela 58,7% i Morningstar Danmark-indexet och är därmed extremt tongivande för indexets resultat. Aktien steg 50,36% under året och räknas nu som det största bolaget i Europa mätt efter börsvärde.
Läkemedelssektorn har sett enorma rörelser det senaste året, men ett område som har fått särskild uppmärksamhet och skapat rubriker är läkemedel mot fetma, med Novo Nordisks Ozempic och Wegovy sam Eli Lillys Mounjaro och Zepbound i rampljuset.
Men den största procentuella uppgången stod smyckestillverkaren och återförsäljaren Pandora för, efter en uppgång på 94,5%. Därefter kom ytterligare två läkemedelsbolag: Zealand Pharma (+85,3%) och Demant (+53,7%).
Även på den svenska börsen återfanns läkemedelsbolag bland de bäst presterande: Bonesupport Holding (+133,93%) samt Camurus (113,0%). Tätt därefter hittar vi Alleima, +103,1% samt Better Collective, +101,7%. De tre största spelarna i det svenska börsindexet står för mellan 5,8% och 5,5% av indexet. Det är Atlas Copco, som steg 42,9%, Investor (+26,2%) och Nordea (+19,7%).
I Norge var det däremot energirelaterade bolag som stod för de största uppgångarna under 2023. Avance Gas Holding rusade hela 187,5%, BW LPG, 143,5%, medan Siem Offshore steg 108,5%. Equinor, som tar upp största vikten i index med 17,1%, steg mer blygsamma 2,3% i norska kronor. DNB Bank, som kommer på en andraplats efter en vikt på 10,5%, steg 17,5%.
På andra sidan Östersjön var det Wartsila som stod för den bästa prestationen i Morningstar Finland, efter en uppgång på 70,3%. Därefter noterades djurbolaget Musti (+67,2%) och detaljhandelskedjan Puuilo (+58,8%). Mer än hälften av innehaven i indexet stängde dock året på minus, med Finnair, eQ, Revenio och Nokia som de största procentuella sänkena. Indexets största beståndsdelar hade en dyster utveckling: Sampo backade 5,7%, UPM-Kymmene steg blygsamma 2,0%, medan Kone backade 2,6% och Nokia rasade 26,9%.
Svag norsk krona tyngde utvecklingen i euro
För att jämföra hur de olika börserna gick utan att de olika kronkurserna påverkar resultatet ser vi de olika indexens utveckling i euro nedan. För Finland blir det ingen skillnad, då de har euro som valuta. Resultatet blir även snarlikt för både Sverige och Danmark i euro. I stället för en uppgång på 25,2% i danska kronor minskar uppgången ett par punkter till 24,9% i euro för Morningstar Danmark. För Sveriges del blir förändringen än mindre: 18,4% i kronor till 18,23% i euro.
Morningstar Norge tappar dock betydligt mer. Från en uppgång på 9,1% i lokal valuta minskar uppgången till 2,2% i euro. Den norska kronan lägger ett tufft år bakom sig, efter att ha backat drygt 7% mot euron. Bland G10-valutaligan, de tio mest handlade valutorna i världen, stod japanska yenen och den norska kronan för de största fallen, båda förlorade cirka 10% mot den amerikanska dollarn. Den norska regeringen har sålt kronor för att köpa utländsk valuta under året, medan ett fall i energipriserna har drabbat exporten.
Danmark levererat högst avkastning senaste 10 åren
Köpenhamnsbörsen vinner inte bara över sina nordiska grannar 2023, utan har levererat en betydligt högre årlig avkastning de senaste tio åren. Morningstar Danmark har avkastat hela 15,7% per år de senaste tio åren. Det är nästan tre gånger så mycket som Morningstar Finland, som har haft en årlig avkastning på 5,57% per år. I mitten hittar vi Stockholmsbörsen med en årlig avkastning på 9,68% och Oslobörsen på +7,50%.
Årlig avkastning senaste 10 åren
Tänk långsiktigt och undvik att tajma marknaden
Som granskningen över de fyra olika marknaderna under fjolåret visar är det mycket som kan hända. Att försöka förutspå vinnarna detta år, oavsett om det är en viss marknad, sektor, eller enskild aktie, är därmed något du kan bortse från. Studier visar även gång på gång att de långsiktiga investerare som håller fast vid sin strategi och inte jagar nästa vinnare, eller hoppar på de i stunden hetaste trenderna, är de som lyckas bäst.