Stockholmsbörsen surnade till ordentligt 2022, och var bland de sämst presterande börserna globalt. Annat var det 2023. Efter ett ordentligt rally under sista månaden 2023 klättrade Stockholmsbörsen upp ordentligt och Morningstar Sweden-indexet stängde året på plus 18,4%. Det är något bättre än den globala marknaden som steg 17,5% räknat i svenska kronor, och den europeiska (+15,7%).
Trots en så positiv avslutning finns det dock andra marknader med betydligt bättre utveckling. Den italienska börsen rusade över 30%, medan spanska börsen var upp dryga 26%, räknat i svenska kronor. Banksektorn var den tydliga vinnaren på dessa marknader.
Inget rekordår - men uppgången kan hålla i sig
En uppgång på över 18% under ett börsår kan kännas galet, men faktum är att det inte är i närheten av tidigare rekorduppgångar. Historiskt har det svängt ordentligt på den svenska börsen, vilket är något som hör till när man investerar. Årets uppgång hamnar på en elfteplats jämfört med den årliga börsutvecklingen sedan 1999.
Det som i grunden drev marknadsrallyt i december var tron att centralbankerna är redo att sänka räntorna och att den makroekonomiska miljön kommer att vara mer stödjande för aktiemarknaderna 2024.
"Denna situation har inte förändrats, och i slutändan har datapunkterna, inflationen, jobbdata etc som släppts under tiden varit ett stöd för detta. Så ur det perspektivet är momentumet bakom rallyt fortfarande där, vilket betyder att det kan fortsätta", menar Morningstars aktieanalytiker Michael Field.
Det enda minuset som han lyfter är värderingen: "De europeiska marknaderna har nyligen flyttats från svagt undervärderade till att vara något övervärderade. Så ur ett logiskt perspektiv finns det inte mycket utrymme för aktier. Det är förstås långsiktigt tänkande; dock och på kort sikt finns det inget som hindrar marknaderna att röra sig högre."
Stark industri gav stöd
Stockholmsbören är tungt viktad mot industri- och finanssektorn, två sektorer som överlag gick starkt under fjolåret. Det fanns dock ett par förlorare inom dessa sektorer, såsom Intrum, Nibe, Kinnevik, Bravida och Afry med nedgångar från 15% till 34%. Dessa vägdes dock upp av en drös andra industribolag som stängde året med uppgångar på 50-60%. Två hälsovårdsbolag, Bonesupport och Camurus, samt Alleima och Better Collective rusade också över 100%.
Stockholmsbörsens sektorexponering