Fyra grafer över Tysklands energidilemma

Det har varit ytterligare ett medelmåttigt år för energiintensiva tillverkare. Men det kan finnas ljusglimtar framöver för investerare, som har möjlighet att välja bland ett utbud av undervärderade aktier. Vi tar en närmare titt på Europas största ekonomi och hur dess enorma industrisektor mår. 

Antje Schiffler 2023-12-28 | 11:22
Facebook Twitter LinkedIn

Gas

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 markerade ett abrupt slut på Tysklands beroende av ryskt gas. Över en natt var landets energikrävande industrier - kemikalier, läkemedel, glas, metall, papper - tvungna att anpassa sig.

Underpresterande industri

Vissa har hanterat situationen bättre än andra. Sammantaget har dock företag där elektricitet, gas och andra former av energi utgör en stor del av kostnaderna underpresterat den bredare tillverkningssektorn vad gäller produktion. Här är hur produktionsnumren för dessa sektorer har utvecklats jämfört med tillverkningssektorn som helhet:

Aktiemarknaden målar en liknande bild. Aktier i energiintensiva företag har underpresterat den övergripande marknaden. Här är en graf över utvalda tyska tillverkningsaktier som illustrerar hur de har presterat sedan den 23 februari 2022, dagen före invasionen, jämfört med Morningstar Germany Index PR. Indexet mäter utvecklingen för Tysklands aktiemarknader och riktar in sig på de största 97% av aktierna sett till marknadsvärde.

Energikonsumtionen sjunker

Med tanke på dessa siffror kommer det inte som någon överraskning att landets energikonsumtion övergripande sett har minskat. Forskningsinstitutet AG Energiebilanzen (AGEB) uppskattar att Tysklands energianvändning år 2023 kommer att sjunka till en rekordlåg nivå av 10 784 petajoule (PJ), vilket är nästan 8% lägre än året innan och cirka 28% lägre jämfört med sitt tidigare toppvärde 1990.

På den positiva sidan har även koldioxidutsläppen minskat som en konsekvens, med cirka 10,7% under 2023, enligt institutet. Men det är inte bara den ekonomiska nedgången som har dämpat efterfrågan på energi. Varmt väder och höga priser har också spelat en roll, noterar AGEB.

Betyder tappet att Tyskland avindustrialiseras?

Trög tillverkningsaktivitet och relativt höga energikostnader har utlöst en het debatt i landet om huruvida Tyskland "avindustrialiseras".

De fem sektorerna är tunga bidragsgivare till landets bruttonationalprodukt (BNP). År 2022 bidrog de med cirka 4% av det totala mervärdet till den tyska ekonomin och nästan en femtedel av tillväxten inom tillverkning. De säkrar också cirka 2,4 miljoner arbetstillfällen, enligt Institutet för tysk industri.

Det har förekommit fall av fabriksslutningar och förflyttningar av produktion till andra delar av världen på grund av förväntade höga energikostnader och överlag låg efterfrågan. BASF [BAS], till exempel, meddelade i februari att man kommer att stänga ner en av sina två ammoniaklinjer (samt andra kemiska linjer) i sin produktionskluster (Verbund) i Ludwigshafen, med hänvisning till låg efterfrågan och höga gastaxor. Fyra månader senare meddelade BASF och dess norska partner Yara [YAR] att man undersökte nya ammoniakanläggningar på USA:s Gulfkust, vilket skulle inkludera teknik för koldioxidinfångning och lagring.

På liknande sätt vänder Lanxess [LXS] blicken mot USA. "På grund av svag efterfrågan planerar vi för närvarande inte någon betydande expansion av våra produktionskapaciteter", säger en talesperson i ett e-postmeddelande till Morningstar och betonar: "strategiskt anser vi att ramar för investeringar i USA är mycket mer attraktiva än i Tyskland."

Här är vad de pratar om i ett diagram:

Även elpriserna har stigit i takt med de höjda naturgaspriserna. Grossistpriserna för el sköt i höjden 2022, även om effekten på industriella elkostnader för slutanvändare mildrades något av lägre skatter och avgifter.

"Bestående höga energipriser påverkar negativt konkurrenskraften för energiintensiva företag", säger BASF i ett e-postmeddelande till Morningstar.

"Tillgång till prisvärda och tillräckliga förnybara energikällor kommer att förbli en utmaning år 2024."

Morningstars aktieanalytiker Katherine Olexa säger: "BASF, som har en  smal vallgrav, har genomgått särskilt ogynnsamma förhållanden på grund av ihållande höga råvarupriser och ihållande låg efterfrågan på slutmarknaden." Företaget har stängt av en del av sina tyska verksamheter som ett resultat och sänkt driftsnivåerna i sina europeiska anläggningar till ovanligt låga nivåer.

"Vi förväntar oss att dessa förhållanden kommer att avta över tiden, särskilt när efterfrågan på produkter normaliseras framåt, men det kommer att ta lite tid för denna trend att fullständigt materialiseras för BASF", tillägger hon.

Hon förväntar sig nu att fundamenta kommer att förbättras för företaget när lagerförhållandena normaliseras i Västeuropa och USA.

"De här två regionerna utgör över hälften av BASF:s årliga intäkter och kommer att stödja förbättrad prestation i linje med deras respektive återhämtningar framåt", säger hon.

"Detta kommer att vara gradvis, och vi förväntar oss fortfarande vissa motvindar under 2024, men vi uppskattar att företaget kommer att återuppta intäktsökningen runt 2025 och ligga kring ett genomsnitt på 6% per år fram till 2027."

Vissa branscher är fast

Men alla tillverkningsanläggningar kan inte enkelt flytta till energimiljöer med lägre priser. Regional efterfrågan och logistik spelar också in. Här är ett exempel: betong.

Beton är en produkt som bäst produceras och distribueras lokalt. "Vår regionala inriktning har därför inte förändrats", säger Heidelberg Materials [HEI] i ett e-postmeddelande.

"I kölvattnet av energikrisen har vi utvecklat ett besparingscenario för varje anläggning. För att dämpa svängningar i elpriset anpassar vi vår produktion efter elpriset och flyttar till exempel enskilda produktionsprocesser till helgen när elpriset tenderar att vara lägre", säger företaget.

"Vi förlitar oss också på alternativa bränslen, inklusive bio-baserade bränslen och grön el - och inte bara sedan krisen", tillägger det.

Företag anpassar sig till volatila energipriser

Företag har hittat flera strategier för att anpassa sig till energikrisen: energibesparingar, bränslebyte, strategisk uppbyggnad och försäljning av lager, elgenerering på plats med förnybar energi, import av energiintensiva förämbudprodukter samt ytterligare optimering av energiförvärv och hantering är några av de strategier som företag nämnt för oss.

Heidelberg Materials säger att man har utvecklat en blandad portfölj för energiförvärv, bestående av kortfristiga, medelfristiga och långfristiga avtal.

"Prisvärda och internationellt konkurrenskraftiga energikostnader är avgörande för Tyskland som en industriplats på lång sikt. Förnybara energikällor är avgörande för klimatskyddets framgång och måste finnas i stora mängder och vara prisvärda", säger företaget.

ThyssenKrupp [TKA] säger att man har granskat och optimerat energihantering längs hela sin ståltillverkningskedja: "Vi vidtar olika åtgärder: dessa kan innefatta modifierade driftslägen, som anpassade förvärmningsprocesser för storskaliga anläggningar."

Strategier inkluderar också "optimerad avstängningsplanering" med sikte på att spara så mycket naturgas som möjligt och särskilt omlokalisering av lämpliga produktionsprogram till sin anläggning i Duisburg för att utnyttja fördelarna med energinätverket och därmed spara gas och el.

Företaget säger att de största utmaningarna för stålindustrin framöver kommer att vara det fortsatta genomförandet av omvandlingen av ståltillverkning, inklusive utbyggnad av en nationell och internationell vätgasinfrastruktur, samt säkerställande av prisvärd, alltmer grön energi till globala marknadspriser.

Kemiföretaget Covestro [1COV] säger att man inte har behövt minska produktionstakt under 2023 på grund av energikostnader.

"Vi har under många år arbetat intensivt med att kontinuerligt förbättra vår energieffektivitet med hjälp av ett professionellt energihanteringssystem", säger företaget i ett e-postmeddelande till Morningstar. Man har minskat specifik primärenergiförbrukning med 35% mellan 2002 och 2020.

Som ett kortsiktigt svar på förra årets energichock flyttades några planerade investeringar i energieffektivitetsåtgärder fram till förra året och kompletterades med ytterligare åtgärder.

"Våra energibesparingar från energieffektivitetsprojekten som genomförts sedan 2022 uppgår till över 100 GWh primärenergi", säger man.

"[Det] motsvarar den årliga energiförbrukningen för ungefär 5 000 hushåll."

Och kemiföretaget Evonik [EVK] säger: "I Tyskland är vår huvuduppgift att köpa energi och energikällor både kostnadseffektivt och pålitligt. Trots att energipriserna har sjunkit nyligen är vi långt ifrån att ha internationellt konkurrenskraftiga priser i Tyskland."

Utbyggnaden av förnybara energikällor kommer att kompensera för denna nackdel på lång sikt, tillägger företaget. Men på kort sikt skulle ett politiskt infört tak för elpriser för industriella företag ha varit rätt drag. Detta är inte längre aktuellt.

"Vi avvaktar nu och ser hur den politiska debatten om detta ämne utvecklas", säger Evonik. En nylig dom från författningsdomstolen satte den tyska regeringens budget för 2024 i fara.

Företaget säger också att man investerar för att öka effektiviteten och minska koldioxidavtrycket från sina anläggningar för aminosyraproduktion i Singapore, Mobile (USA) och Wesseling. På Evoniks största anläggning i Marl övergick gruppen från kol- till gaseldad kraft i maj 2023. Dessa anläggningar kan styras och användas flexibelt beroende på den efterfrågade energikonsumtionen. Koalitionspartierna kämpar fortfarande om hur man ska täcka det 60 miljarder euro stora budgetgapet.

Såhär tycker Morningstars analytiker

Olexa säger att BASF tilldelats en smal vallgrav på grund av dess skalfördelar som drivs av företagets differentierade Verbund-produktionsprocess i Ludwigshafen, där anläggningar grupperas tillsammans och kopplas samman genom ett system av rörledningar. Företaget kunde generera överskottsavkastning på investerat kapital tack vare denna operationella struktur.

I november minskade hon sin uppskattning av verkligt värde något, till 62 euro per aktie från 64 euro, mestadels på grund av en mer pessimistisk syn på företagets övergripande prestanda.

"Vi behåller dock våra förväntningar om att företagets prestation kommer att förbättras i linje med de globala ekonomiska förhållandena runt 2024 och därefter", säger hon. En stor faktor för värderingen är utsikterna för olja och gas, vilket hon säger att företaget kan kompensera något genom Verbund-konceptet.

Lanxess, som inte har något vallgravsbetyg, är ett annat företag inom grundläggande material. Aktien handlas för närvarande på djupt undervärderat territorium. Utsikterna för Lanxess slutmarknader förblir svaga, och företagsledningen förväntar sig att efterfrågan i det fjärde kvartalet blir lägre när företaget fortsätter att påverkas av kundlagerhantering och produktionsbegränsningar relaterade till leverantörer för sin verksamhet inom smaker och dofter, menar Morningstar-analytiker Diana Radu.

"Dock avser Lanxess att föreslå en sänkning av utdelningen för hela året 2023 till 0,10 euro och planerar att spara 100 miljoner euro i år genom kostnadsminskningar och lägre investeringar. Resultaten överensstämmer i stort med vår syn, så vi förväntar oss inte göra någon väsentlig ändring av vår uppskattning av verkligt värde på 65 euro."

Evonik-aktier handlas också i 4-stjärnigt territorium.

"Eftersom företaget verkar på i stort sett mätta marknader förväntar vi oss att volymtillväxten blir cirka 3-4% i ett normaliserat scenario de kommande åren", skrev Radu i en rapport den 6 december.

"Vi förväntar oss en förbättring av marginalerna över tid på grund av företagets kostnadsbesparingsprogram och kontinuerliga uppgradering av mixen till produkter med högre marginaler när organiska tillväxtprojekt ökar."

Håll koll på den europeiska marknaden med vårt nyhetsbrev

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar