Kina 2024: Politiskt stöd, IPO:er och optimism

Förvaltare från JP Morgan, T. Rowe Price, and Ninety One berättar vad de förväntar sig av kinesiska aktier det nya året. Trots en tuff tid senaste tre åren är troligtvis inte botten nådd ännu, men när det väl vänder kommer det gå snabbt, menar en förvaltare. 

Kate Lin 2023-12-27 | 12:06
Facebook Twitter LinkedIn

image

Den pågående nedgången i kinesiska tillgångar under de senaste tre åren har fått många investerare att fundera på om Kina fortfarande är en lönsam investering, och om investerare bör satsa på tillväxtmarknader eller Asien utan Kina. Ytterligare ett mörkt moln dök upp när Kinas statsobligationer nyligen nedgraderades. Fram till den 6 december sjönk Morningstar China Index med 11,9% för året. Sedan 2021 har indexet sjunkit med 45%.

Kinesiska aktier har drabbats av nedgraderingar

En dag efter Kinas nedgradering av statsobligationer, den 7 december, sänkte kreditvärderingsinstitutet Moody's Investors Service också betygen för 44 kinesiska företag. Åtta kinesiska banker, inklusive Bank of China (03988) och ICBC (01398), fick en ny betygssättning som "Negativ". E-handelsjätten Alibaba (09988), internet- och speljätten Tencent samt telekomföretaget China Mobile (00941) var också bland företagen vars kreditvärderingsutsikter sänktes.

Moody's angav skälen till nedgraderingarna som "breda nedåtrisker för Kinas finansiella, ekonomiska och institutionella styrka" samt "ökade risker relaterade till strukturellt och ihållande lägre medel långsiktig ekonomisk tillväxt och den pågående nedskalningen av fastighetssektorn."

Kan det bli värre för kinesiska aktier? Vi frågade tre förvaltare vad de tyckte.

Kinesiska aktier har ännu inte nått botten

Wenchang Ma, portföljförvaltare på Ninety One, anser att kinesiska aktier ännu inte har nått botten, trots att värderingarna har sjunkit under det historiska genomsnittet. Hon anser också att "Det vore orättvist att säga att alla nedåtrisker är över." Hon samförvaltar Bronze-rated Ninety One All China Equity Fund (på den billigaste andelsklassen), som har 452 miljarder dollar under förvaltning.

Hon framhäver två risker:

  • Fastighetssektorn i Kina
  • Inflation

Hon nämner fastighetsnedgången som en av de kvarstående riskerna, vilket innebär osäkerhet om hur länge denna nedgång kommer att pågå och när de första tecknen på stabilisering kommer att uppstå. En ytterligare nedgång i sektorn kan påverka hela ekonomin negativt, särskilt med tanke på dess storlek.

"Även om sektorn nu bidrar med en mindre andel av den totala ekonomin jämfört med sin topp, är det fortfarande en betydande del. Den senaste uppskattningen anger att sektorn står för över 20% av Kinas BNP", noterar Ma.

En annan övergripande risk som oroar Ma är inflationen. Till skillnad från utvecklade marknader är Ma försiktig med hur länge den sega inflationära miljön påverkar ekonomisk tillväxt. Hon tillägger: "Känslan för privata företagare och konsumenter måste stabiliseras, och det måste ske så snabbt som möjligt."

Förvaltare efterlyser mer politiskt stöd

Ma efterlyser mer politiskt stöd för att fastighetsproblemen ska kunna lösas eller åtminstone stabiliseras.

"Policyhållningen är mycket tydlig, och regeringen stöder kraftigt införandet av fler åtgärder för att stabilisera fastighetsmarknaden. Verkligheten är att lagernivåerna på den kinesiska fastighetsmarknaden för närvarande fortfarande är ganska höga", säger Ma.

Till exempel säger hon att fastighetslagret i de viktigaste städerna som Shanghai betraktas som friskt. Men när man kollar på andra städer motsvarar osålda hem en lagerperiod på 1,5 år. Ännu värre är att lägenheter i ännu mindre attraktiva städer tar över 2 år att sälja. "Det kommer att ta lite tid att smälta. Det finns ett behov av mer stöd", tillägger hon.

Tai Hui, chefsstrateg för APAC på JP Morgan Asset Management, delar också åsikten att politiskt stöd kommer att vara av yttersta vikt. "Jag förväntar mig inte en bazooka, men fler policys som stöder fastighetssektorn kommer att vara viktiga", säger Hui.

"Jag vet att fastighetssektorn och teknik inte verkar vara kopplade, men sanningen är att fastighetssektorn är kopplad till den bredare ekonomin, och det är kopplat till möjligheten att bedriva verksamhet. Så det är också en viktig signal", fortsätter han.

Indien och Japan har gynnats av Kinas svaghet, men det kan vända

Så snart marknaden är nöjd med en större omfattning av politik och överföringar kan detta effektivt locka kapitalflöden tillbaka till kinesiska tillgångar.

Ernest Yeung, som förvaltar Gold-rated T Rowe Price Emerging Markets Discovery Fund, ser en avslappnad koppling mellan utflöden från Kina och kapitalinflödet till grannländerna. "Styrkan i Indiens och Japans aktiemarknader var en direkt länk till svagheten i den kinesiska aktiemarknaden", säger Yeung. Nyckelkatalysatorn för att vända den trenden skulle avgöras av de kinesiska regeringens politiska mål under de närmaste 12 månaderna.

"Om [Peking-regeringen är] mer aggressiv för att rädda ekonomin, så att vi inte längre får besvikelse i tillväxten, kan kinesiska aktier återhämta sig. När de återhämtar sig kommer flödet att vändas. Indiens och Japans styrka kan blekna lite medan pengarna kan komma tillbaka till Kina. Allt hänger på vad Peking gör."

Håll utkik efter en snabb förändring av sentimentet för Kina

I det här läget anser Yeung att investerare inte har råd att vara betydligt underviktiga i Kina. För denna exponering kan det vara en bra strategi att följa indexet. "Vårt råd till kunder och i vår portföljpositionering är att om du måste vara i Kina, till exempel, eftersom Kina är en stor del av vårt index, så är det felaktigt att äga noll nu, eftersom värdering och positioneringssentiment är så extrema."

Om tillräckligt med politiskt stöd finns på plats för att återinföra ekonomisk tillväxt på bordet kan sentimentet ändras igen, och det kommer svänga snabbt. När kinesiska aktier börjar visa tecken på en återhämtning säger Yeung: "kommer de flesta runt om i världen som har sålt Kina återbesöka sina portföljer."

JP Morgan AM:s Hui återspeglar synen: "Det är väldigt svårt att belägga det faktum att sentimentet just nu fortfarande är väldigt försiktigt på Kinas onshore-marknad. Men samtidigt kan sentimentet förändras ganska snabbt.”

Vad kommer att hända med Kinas kommande IPO: er?

Förutom politiken lägger Hui till en annan faktor att hålla utkik efter - några välanpassade kinesiska företags börsnoteringar. Enligt honom behöver dock inhemska investerare känner sig mer optimistiska först. Sedan kommer det att övertyga internationella investerare att återvända till Kina.

"Om vi börjar se några fler väletablerade teknologiföretag kunna lista sig antingen i USA, i Hongkong eller till och med tillbaka i Kina, tror jag att det igen kommer att vara viktigt eftersom det i slutändan kommer att signalera att dessa företagsledningar anser att de får ett bättre pris eller bättre värderingar från marknaderna. Det kommer återigen att vara en viktig signal om förtroende för bredare investerare att återvända till teknologin."

Fokusera på företag som håller kostnaderna nere, diversifierar och växer

En term som har funnits inom hälsobranschen i åratal har nu tagit sig till företagsstrategimötet - 'Self-Help' (hjälper sig själva).

Ninety Ones Ma och Ernest Yeung, portföljförvaltare på T Rowe Price, betonade båda vikten av "self-help" från företagen. För att förklara detta delade Yeung upp gruppen av kinesiska tekniknamn i två hinkar - han anser att "båda hinkarna är ganska intressanta."

Den första hinken omfattar företag som har gjort framsteg på den internationella marknaden. Han gav två exempel: e-handelsplattformen PDD Holdings (PDD) och spelbolaget NetEase Inc (09999, NTES).

Den andra hinken innehåller ett antal företag som ägnar sig åt att effektivisera kostnaderna för att skydda vinsten. Epitome av detta är Tencent Holdings (00700).

Yeung säger: "Företag inser att den inhemska marknaden inte längre växer snabbt. De ägnar sig åt mycket självhjälp. Till exempel sparar de på kostnader, rationaliserar sina investeringar och säljer mycket av sina icke-kärninvesteringar."

Investeringsargumentet för den kategorin håller på att övergå från tillväxt till värde. Om de genomför rätt åtgärder för självförbättring kan aktierna stiga eftersom de inte längre genererar intäkter från ökad försäljning, utan istället från kostnadsbesparingar och rationalisering av investeringsportföljen.

Förvaltare roterar nu bort från värde

Förutom att investera i billiga, cykliska namn säger Ma att det är fördelaktigt att ha en "blandad stil" för att navigera genom olika stilprestationscykler. Det innebär att hon på portföljnivå undersöker enskilda aktier och överväger deras påverkan på den övergripande stilexponeringen med hänsyn till portföljens risk och belöning.

"Istället för att värde är den enda investeringsstilen som fungerade, börjar vi se att kvalitet, resultattillväxt och prisutveckling får betydelse och blir meningsfulla drivkrafter för aktiepriser och aktieval."

Som "stock picker" är Ma glad att se en breddning av rallyt över ett antal faktorer. "Och vi tror starkt att den här typen av miljö sannolikt kommer att fortsätta in i 2024", tillägger hon.

I portföljen hos Ninety One finns också möjligheter med vissa cykliska tillväxtnamn. "Detta kommer från företag som har genomgått mycket långa avvecklings- och resultatsänkningscykler som kanske vänder vid den här tiden." Exempel inkluderar vissa teknikbranscher där lagren av inventarier når sitt slut.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Kate Lin  är redaktör för Morningstar Asia och är baserad i Hong Kong. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar